Η Δαμασκηνιά

Η Δαμασκηνιά

Είναι φυλλοβόλο δέντρο αγγειόσπερμο και ανήκει στο γένος Πούμνη στην οικογένεια τον Ροδοειδών και είναι συγγενικό με την κορομηλιά . Αναφέρεται απο τον Θεόφραστο και θεωρείται πως κατάγεται απο τις περιοχές της Κασπίας θάλασσας. Καλλιεργείται σε όλο το Βόρειο ημισφαίριο.Μικρό δέντρο που δεν ξεπερνάει τα 10-12 μετρα  όπως και οι κορομηλιές. Δεν έχει πρόβλημα προσαρμογής και φυτρώνει παντού. Τα δαμάσκηνα είναι ένας εξαιρετικός καρπός αν και λίγο έχει απαξιωθεί . Πολλαπλασιάζεται με ριζίδια με τον καρπό ή ακόμα και με εμβολιασμό . Έχει πλούσια ανθοφορία και πολλές φορές χρειάζεται να αραιωθούν οι καρποί αλλιως σπάζει το κλαδί απο το βάρος. Ο καρπός τρώγεται ωμός ακόμα και πιν ωριμάσει σαν ξυνόγλυκος. Οταν ωριμάσει είναι πολύ εύγευστος και δεν  χορταινεις να τρως. Όμως θέλει προσοχή γιατί όταν φάει κανείς πολλά παθαίνει διάρροια και το δαμάσκηνο είνα φυσικό φάρμακο στην δυσκοιλιότητα.

DAMASKHNO

Στη Σαμοθράκη έχει ακόμα μια ποικιλία απο δαμάσκηνα  Είναι οι γνωστοί "δήηλιοι" Έχουν σχήμα σφαιρικό σαν κορόμηλα είναι πιο σαρκώδεις και πιο  ξυνόγλυκοι και πολύ σαρκώδεις .

DHHLIOI

Το δαμάσκηνο γίνεται  γλυκο κουταλιού και αποξηραίνεται Για αποξήρανση: Μαζεύουμε ώριμα δαμάσκηνα τα χαράσουμε  δεν βγάζουμε το κουκούτσι τους και τα αφήνουμε στον ήλιο 10-12 ημέρες  σκεπασμένα με τούλι ή κόσκινο για να μην κάθονται μύγες  Μετά τα μαζεύουμε , αν θέλουμε τα βράζουμε , και τα αφήνουμε να στεγνωσουν.Από το ζουμί που είναι γλυκό φτιάχνουμε την διάσημη "μπλέντα" σαν μουσταλευριά που είναι πολύ θρεπτική και πολύ νόστιμη. Όταν στεγνώσουν τα φυλαμε σε μερος δροσερό και κατα προτίμηση σε  χάρτινο κουτί ή πάνινο για να αερίζονται και να μη μουχλιάζουν Τον χειμώνα τα χρησιμοποιούμε σαν λιχουδιά που μας δίνει γρήγορα θερμίδες ή και σαν φάρμακο όταν υπάρχει δυσκοίλια. Εξελιγμένη μορφή δαμάσκηνου είναι η γνωστές βανίλιες αλλά δεν έχουν ούτε τη γεύση ούτε το άρωμα του δαμάσκηνου Σαμοθράκης Στο νησί πολλές δαμασκηνιές έχει Στα Αλώνια ( στην γιοματνη, στα πάν τα Αλώνια και στα κατ τα Αλώνια) στο Πολυπουδ στο Ξηροπόταμο  στις Μακρυλιές , στο Λάκωμα αλλά και μεμινωμένα δέντρα σε πολλές αυλές σπιτιών σε όλα τα χωριά εκτός απο την  Χώρα. Αντίθετα στη Χώρα έχει πολλές δαμασκηνιές στον Αη Γιωρ και στουν Αη Παντελεήμονα πάντα σε μπαξεδες.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση