Μαγειρική -Ζαχαροπλαστική

Κολοκυθολούλουδα

Κολοκυθολούλουδα γεμιστά

Χρειαζόμαστε 20-25 κολοκυθοανθούς 1 κούπα ρύζι 2 κούπες νερό  μισή κούπα ελαιόλαδο μπόλικο μαϊντανό (προαιρετικά και δυσόσμο) 1-22  μέτριες ντομάτες ψιλοκομένες αλάτι και πιπέρι Πρώτα πλένουμε καλά τα άνθη μας κυρίως στο εσωτερικό τους. Βάζουμε σε μια λεκανίτσα τα υλικά χωρίς νεράκι και τα ανακατεύουμε για να φτιάξουμε τον "γόμο"  δηλαδή τη γέμιση. Γεμίζουμε τα λουλούδια  τα κλεινουμε προσεκτικά κια τα βάζουμε σε κατσαρόλα με τάξη. Ρίχουμε το νερό και την ντομάτα μας και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει το ρύζι

Τηγανόψωμο

Τηγανόψωμο

Το τηγανόψωμο έχει δυο βασικές  χρήσεις :Η μία γιατί είναι ένα είδο ψωμιού που φτιάνχεται πολύ γρήγορα και η άλλη μπορεί να χρησιμοποηθεί σαν ένα είδος γλυκίσματος ή λιχουδιάς με κατάλληλες συνθήκεςΘα χρειαστούμε: 1 κιλό αλεύρι άσπρο 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι  και 2-3 φλυτζάνια του καφέ  ελαιόλαδο  καιχλιαρό νερό σε αναλογία με το αλεύρι 1 :2  δηλαδή για ένα κιλό αλέυρι θα έχουμε 2 λίτρα νερό Σε μια λεκάνη ρίχνετε μέσα το αλεύρι και το ένα κουταλάκι αλάτι το ανακατεύετε  και κάνετε στη μέση  μια λακούβα Κρατείστε μια καλή χούφτα αλεύρι στην άκρη, για να τη ρίξετε σιγά-σιγά αργότερα κατά το ζύμωμα ή αν σας πέσει παραπάνω νερό να ρίξετε το αλεύρι για να το απορροφήσει Συνεχίζετε, ρίχνοντας μέσα λίγο-λίγο το χλιαρό νερό και το ανακατεύετε με τα δάκτυλά σας ανοιχτά Μην ρίξετε όλο το νερό από την αρχή, διότι πρέπει να το απορροφά το αλεύρι λίγο-λίγο και να μην κινδυνεύσετε να γίνει η ζύμη χυλός Μετά ρίχνουμε τα 2 φλυτζάνια το λαδάκι και πλάθουμε περίπου για 15-20 λεπτά Αν χρειασθεί προσθέτουμε και το  το τρίτο  φλυτζάνι με το λάδι  Το ζυμάρι είναι έτοιμο όταν δεν κολλάνε κομμάτια στα δάκτυλά σας και είναι τόσο ελαστικό ώστε όταν πιέζετε με το δάκτυλο, το αποτύπωμα που δημιουργείται ξανασβήνει απαλά Αμέσως αφού το τελειώσει το ζύμωμα παίρνετε ένα μεγάλο ρηχό στρογγυλό πιάτο και εκεί απλώνετε με τις παλάμες και τα δάκτυλά σας μια χούφτα που κόβετε κάθε φορά από το ζυμάρι και αν κολλάει, αλείψτε στο πιάτο λίγο λάδι. Το απλώνετε περίπου στο μέγεθος του τηγανιού που θα τηγανίσετε Δίπλα βάζετε στο τηγάνι ελαιόλαδο, περίπου 1 δάκτυλο το πολύ Όταν ζεσταθεί το λάδι απλώστε μέσα το τηγανόψωμο και τηγανίστε το για λίγο ίσα που να αρχίσει να αλλάζει χρώμα και να δημιουργεί κρούστα από τη μεριά που τηγανίζεται  Μόλις γίνει η πρώτη κρούστα το γυρίζετε από την άλλη πλευρά  Όταν κάνει και αυτή η πλευρά κρούστα ξαναγυρίστε το από την πρώτη πλευρά Αφήστε να ροδοκοκκινίσει για 3 λεπτά περίπου –θα το κρίνετε κιόλας και εσείς με τα μάτια σας-  και γυρίστε να γίνει το ίδιο και με τη δεύτερη πλευρά και μετά βγάλτε το Ήδη θα έχετε ετοιμάσει το δεύτερο τηγανόψωμο ακολουθώντας την ίδια διαδικασία Καλό είναι να αφήνετε ανάμεσα στα τηγανίσματα 1 λεπτό το τηγάνι εκτός φωτιάς για να πέφτει η θερμοκρασίατου λαδιού για να μην «αρπάζει» και καίγεται το τηγανόψωμο

ΤΗΓΑΝΟΨΩΜΟ

Προσοχή: Καλό είναι κάθε δύο τηγανίσματα να αλλάζετε ή να συμπληρώνετε το ελαιόλαδο για να μην σας ταγκιάζει ούτε να καίγεται το λάδι. Επίσης μη χρησιμοποιείται, εκτός από  παρθένο ελαιόλαδο, άλλου είδους έλαια διότι θα χάσετε εντελώς την απόλαυση και το γευστικό ταξίδι.Αφού τα τηγανόψωμα είναι έτοιμα μπορείτε να τα φάτε είτε πασπαλισμένα με ζάχαρη είτε στάζοντας μέλι Το καλλίτερο όμως είναι να το φάει κανείς σαν σάντουιτς με τυρί  ή με μελιτζάνες τηγανητές βουτηγμένες σε σάλτσα.Ανοιγουμε με ένα μαχαιράκι το τηγανόψωμο κατά πλάτος και βάζουμε το τυρί ή τις μελιτζάνες το σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι και καλή μας όρεξη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Λαλαγγιτες

Οι Λαλαγγίτες

 Οι λαλαγγίτες είναι τηγανήτες πολύ εύκολοι και πολύ γρήγορα  παρασκευάζονται Σε  ένα μπολ ρίχνουμε το νερό και το αλάτι, ύστερα ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ταυτόχρονα. Στη συνέχεια προσθέτουμε ελάχιστο λεμόνι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει σαν κρέμα Σε ένα τηγάνι ζεστάνουμε λάδι και όταν πια ζεσταθεί ρίχνουμε τις λαλαγγίτες με το κουτάλι στο καυτό λάδι και τις αφήνουμε να τηγανιστούν μόνες τους. Μόλις μαγειρευτούν τις σερβίρουμε με μέλη ή ζάχαρη.

ΛΑΛΑΓΓΙΤΕΣ

Τρώγονται σκέτοι ή με ζάχαρη ή με ζαχαρόνερο. Διαλύουμε ζάχαρη 1 κ.σ σε 500 ml νερού και βουτάμε μέσα τους λαλαγγίτες  Η πιο καλή έκδοση όμως είναι με μέλι. Ζεσταίνουμε μέλι σε μπρίκι και όσο είναι ακόμα ζεστό βουτάμε τους λαλαγγίτες Στο τηγάνη προτιμούμε ελαιόλαδο αλλά και το ηλιέλαιο κάνει καλή δουλειά Μπορούμε αντί για λάδι να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο και φυσικά μπορούμε στο ζυμάρι να βάλουμε και κανέλα όπως επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μαγιά στη ζύμη. Μια καλή ιδέα είναι να έχεις λαλαγγίτες και φρέσκο κατσικίσιο τυρί. Τυλίγεις ένα κομμάτι τυρί στην τηγανήτα κια φτιάχνεις το νοστιμότερο σάντουιτς στο κόσμο. Αν το τυρί δεν είναι φρέσκο τότε το κόβεις σε μικρά κομμάτια και το απλώνεις πάνω στην τηγανήτα και μπορεί να συνοδεύεται και με ντομάτα ώριμη Επίσης αντί για μέλι μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει μαρμελάδα σταφύλι ή δαμάσκηνο αν και αυτή η γεύση δεν είναι  συνηθισμένη

Λουκουμάδες

Λουκουμάδες Σαμοθράκης

Χρειαζόμαστε  2 φιλτζάνια αλεύρι  2 φιλτζάνια νερό μαγιά  λάδι για τηγάνισμα κατά προτίμηση ηλιέλαιο και ένα τηγάνη βαθύ ή μια κατσαρόλαΑνακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και  και προσθέτουμε και το νερό με τέτοιο τρόπο ώστε να φτιάξουμε ζύμη σαν αλοιφή βάζουμε λίγο αλάτι  και την σκεπάζουμε με ένα πανί για περίπου 40 λεπτά μέχρι να  φουσκώσει καλά Σε βαθύ τηγάνη ή  μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε  το λάδι σε δυνατή φωτιά  Με το χέρι μας πιάνουμε  μια ποσότητα από το μείγμα και σφίγγουμε τη γροθιά μας έτσι ώστε να βγεί λίγο ζυμάρι  Με ένα κουταλάκι του γλυκού, το οποίο εχουμε βουτήξει σε νερό κόβουμε τον λουκουμά  και τον ρίχνουμε στο λάδι μέχρι να ψηθεί  Μετά βγάζουμε τους λουκουμάδες  με μια τρυπητή κουτάλα και τους ακουμπάμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ

Σερβίρουμε με μέλι Σαμοθράκης και προαιρετικά βάζουμε και κανέλα ή ότι άλλο μας αρέσει Για παράδειγμα μια καλή γεύση είναι να χρησιμοποιήσουμε ζαχαρόνερο (500 ml  νερό και 3 κουταλιες ζάχαρη) ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τυρί κατσικίσιο Σαμοθράκης. Ανοίγουμε τον λουκουμά στη μέση και βαζουμε ένα κομμάτι τυρί

Όσπρια

Όσπρια στη Σαμοθράκη

Τα βασικά όσπρια που  καλλιεργούνται και επικρατούν στη Σαμοθράκη είναι: 

1)Φασόλια

2)Κουκκιά

3)Ρεβύθια


Η φασολάδα

Η φασολάδα ή φασουλάδα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό των  Ελλήνων  την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά Πρόκειται για  σούπα  από  φασόλια  και διάφορα  λαχανικά  ή και  κρέας  Η φασολάδα είναι επίσης συνηθισμένο πιάτο και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου όπως στην  Κύπρο  την Τουρκία, την Αίγυπτο και αλλού.Στην Ελλάδα την συναντάμε από την αρχαιότητα. Ως φαγητό και θυσία στον θεό Απόλλωνα ήταν βασικό στοιχείο του εθίμου των πυανοψίων(που σήμαινε κυριολεκτικά «ημέρα της φασολάδας») και είχε δώσει το όνομα στον αντίστοιχο μήνα του αττικού ημερολογίου.Βασικά συστατικά της φασολάδας είναι εκτός από τα φασόλια, το κρεμμύδι (σωταρισμένο σε ελαιόλαδο) και ο πελτές ντομάτας, ενώ κατά βούληση στη σούπα προστίθενται σέλινοκαρότα και αλάτι. Συνήθως συνδυάζεται με πιπεριές (αποξηραμένες  καυτερές πιπεριές μπουκοβο ή τουρσί), οι οποίες της προσδίδουν ιδιαίτερη ελαφρώς πικάντικη γεύση. Σε πολλές περιοχές συνδυάζεται κατά το μαγείρεμα ή το σερβίρισμα με κρέας ή ψάρια (συνήθως καπνιστά ή διατηρημένα σε αλάτι), όπωςλουκάνικο (ειδικά στο Πήλιο), καπνιστή  ρέγγα ή ταραμοσαλάτα  ώστε η φασολάδα εμπλουτίζεται με λιπαρά και ζωικές πρωτεΐνες. Είναι περισσότερο συνηθισμένη το χειμώνα και συνοδεύεται από ελιές, διάφορα  τουρσιά  ή άλλη σαλάτα εποχής Η φασολάδα (φασούλες) στη Σαμοθράκη έχει κυρίαρχή θέση ανάμεσα στα φαγητά  των κατοίκων της. Κυρίως είναι τα άσπρα αλλά το πιο νόστιμο είδος είναι οι "ρούσ(ι)κες¨" φασόλια που κατά κατα κύριο λόγο καλλιεργούνται στο βόρειο τμήμα του νησιού στην Άνω Μεριά  και έχουν ξεχωριστό χρώμα γεύση αλλά και άρωμα 

fasolada

Συνταγή για φασολάδα  Χρειαζόμαστε 500 γραμμάρια ξερά φασόλια μέτρια  3-4 ώριμες ντομάτες  τριμενες 2-3 καρότα 3 ξερά κρεμμύδια μέτρια λίγο σέλινο λίγο ελαιόλαδο  και προαιρετικά τοματοπελτέ  και καυτερή πιπεριά αλάτι και πιπέρι Βράζουμε τα φασόλια  για 10 λεπτά και τα σουρώνουμε. Κόβουμε τα λαχανικά  τα βαζουμε  σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο και τα αφήνουμε 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά και μετά ρίχνουμε  τα φασόλια την τομάτα  το  πελτέ το σέλινο αλάτι πιπέρι και πιπεριά  και ρίχνουμε ζεστό μέχρι να τα σκεπάσει βράζουμε  περίπου για 1 ώρα . Σερβίρουμε με ελιές πατητές ή τσακιστές  ακόμα και ρέγγα Στη Σαμοθράκη συνηθίζουν πολλοί να ρίχνουν μέσα στη φασολάδα μια μικρή κόκκινη πιπεριά "το τουρκούδ" αλλά θέλει πολύ προσοχή να μη σπάσει γιατί μετά δεν μπαίνει στο στόμα επειδή καίει υπερβολικά. Επίσης συνηθίζεται να ρίχουν μπόλικο ωμό λαδι από πανω όταν ήδη έχουν βράσει τα φασόλια και τα έχουν βάλει στο πιάτο 


 Τα κουκιά 

Ένα πολύ αγαπημένο όσπριο για τους Σαμοθρακίτες είναι τα κουκιά (κκιά) Συνταγή για ξερά κουκιά Χρειαζόμαστε μισό κιλό κουκιά 3 - 4 σκελίδες σκόρδο 2 - 3 φύλλα δάφνης 3 - 4 ντομάτες ώριμες αλάτι και πιπέρι λίγη ρίγανη και ελαιόλαδο  Βάζουμε  τα κουκια να μουσκεψουν για να φουσκωσουν για 10-12 ώρες αφαιρούμε τη μαύρη λωρίδα και τα βράζουμε για 8 - 10 λεπτά και τα σουρώνουμε βάζουμε λάδι στη κατσαρόλα και ρίχνουμε  κρεμμύδια και το σκόρδο σε φετούλες και μολις τα σωτάρουμε βάζουμε και τα κουκιά και τα ανακατεύουμε  Προσθετουμε τις ντοματες   το πιπερι τα φυλλα δαφνης προσθετουμε και νερακι σκεπαζουμε την κατσαρολα και τα αφηνουμενα σιγοβρασουν μεχρι να μαλακωσουν τα κουκια και να μεινουν με την  σαλτσα τους και τελος ριχνουμε το αναλογο αλατακι και την ριγανη  Προαιρετικά μπορούμε να έχουμε  τοματοπελτέ 

KOYKIA1

Τα χλωρά κουκιά τα μαγειρεύουμε  είτε με τον λοβό σαν φασολάκια είτε μόνο το περιεχόμενο (παπούδες) όταν ο καρπός είναι μεγάλος Συνοδεύονται πολύ από σκόρδο και ελιές πατητες


 

Ρεβύθια

 

Η Ρεβυθιά  είναι μονοετές, ποώδες, αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό το οποίο ανήκει στην υποοικογένεια των ψυχανθών. Θάμνος που δύσκολα ξεπερνά τα 60 εκατοστά καλλιεργείται για τα σπόρια του τα ρεβίθια και ως κτηνοτροφή. Έχει την επιστημονική ονομασία Cicer arietinum - Ερέβινθος ο κοινόςΕρέβινθος ο κριόμορφος. Συναντάται επίσης και η ονομασία Ερέβινθος ο κριόμορφος  πιστή μετάφραση της λατινικής ονομασίας του είδους Cicer arietinum η οποία οφείλεται στο σχήμα του σπόρου του φυτού που θυμίζει κεφάλι κριαριού.(πηγή Βικιπαίδεια)

ΡΕΒΥΘΙΑ

Η ρεβυθάδα ή τα "ηηηηβύθια" όπως λέγονται στη Σαμοθράκη Συνταγή; Χρειαζόμαστε περίπου μισό  κιλό ρεβύθια  μία κουταλιά της σούπας αλεύρι ανάλογο  ελαιόλαδο και αλάτι. Βάζουμε τα ρεβύθια στο νερό το βράδυ  και τα αφήνουμε να φουσκώσουν την άλλη μέρα τα βράζουμε σκέτα  περίπου για μισή ώρα σε ξεχωριστό πιάτο βάζουμε αλεύρι και τολάδι και αφού τα χτυπήσουμε καλά τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα μέχρι να βράσουν Πολλοί βάζουν σοδα μέσα ή πιο παλιά έβαζαν αλισίβα δηλαδή στάχτη που πάλι είχε στοίχεία σόδας Συνοδεύονται με σκόρδο.. Τα ρεβύθια  στη Σαμοθράκη τρώγονται και σαλάτα δηλαδή αφού φουσκώσουν με νερό τους ρίχνουμε αλάτι και είναι καλός μεζές. Άλλοι πάλι αφού τα φουσκώσουν με νερό και τα αλατίσουν τα καβουρντίζουν και γίνονται στραγάλια.Παλιότερα όταν υπήρχε έλλειψη  καφέ οι νοικοκυρές καβούρντιζαν ρεβύθια και μετά τα άλεθαν και εφτιαχναν ενα είδος καφέ που ήταν πολύ νόστιμος.Τα φουσκωμένα ρεβύθια μπορουν να αλεστούν και να γίνουν ρεβυθοκεφτέδες