ΟΙ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΕΣ
Η Καμαριώτισσα στη δεκαετία του 60
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γονική Κατηγορία: Uncategorised
- Κατηγορία: ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ
- Δημοσιεύθηκε : Κυριακή, 05 Απρίλιος 2015 20:44
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 989
Το μοναδικό λιμάνι που δέχεται και πλοία επιβατικά είναι λιμανι της Καμαριώτισσας.. Πλήρες το όνομα είναι "Παναγία η Καμαριώτισσα" απο μια εικόνα της παναγίας που φαίνεται να ήθελε πολύ να έλθει στο νησί.Στην Αρχή ητανε ενα απλό ψαροχώρι με 5-6 οικογένειες. Ούτε καν λιμάνι είχε. Τα καίκια τα τραβούσαν στη στεριά.
Τα πρώτα χρόνια ήταν ένα μικρί ψαροχώρι χωρίς λιμάνι . Ακόμα και τα καΐκια τα τραβούσαν έξω
Να αναφέρουμε ένα παραμυθάκι ελαφρώς παραφρασμένο.
Όταν ο Θεός τελείωσε την δημιουργία του κόσμου ήθελε να κάνει τη διανομή και να πάει να αναπαυτεί. Κάλεσε λοιπόν όλους τους ανθρώπους και άρχιζε να μοιράζει : Παρουσιάζεται ο Γάλλος και περιμένει το μερίδιό του. Ο Θεός του λέει εσυ θα πάς να μείνεις στη Γαλλια. Παρουσιάζεται ο Γερμανός του δίνει την Γερμανία , στον Άγγλο έδωσε την Αγγλία και ούτω καθεξής.Έφτασε και η σειρά των Ελληνων. Στον ρουμελιώτη έδωσε την ρούμελη στον Ηπειρώτη την Ήπειρο στον Πελοπονήσιο την Πελοπόνησσο στον Κρητικό την Κρήτη και τελικά τελείωσε η διανομή. Αποφάσισε λοιπόν να αποσυρθεί να ξεκουραστεί οπότε καταφτάνει κάποιος λαχανιασμένος και φωνάζει απο μακρυά να του δώσειι το μερίδιό του. -Μα που ήσουν εσυ? το ρωτάει ο δημιουργός.- Δούλευα κύριε να βγάλω τον άρτο τον επιούσιο. - Μα τώρα δεν μου έμεινε και τίποτα απαντά ο κύριος. Τι να κάνει ο νεαρός γυρίζει να φυγει . Αλλά ο Θεός που ειναι πάνσοφος τον σταματάει. -Άκουσε εδω. Είχα φυλάξει ένα ρετιρέ για μένα. Αφού όμως είσα τόσο εργατικός χαλάλι σου. Εσυ θα πάρεις το ρετιρέ μου και θα το ονομάσεις ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ Έτσι εξηγείται γιατί οι Σαμοθρακίτες είναι εργατικοι και ζούν σε παραδεισένιο νησι!!!! Φυσικά ο Θεός εξακολουθεί να είναι στο νησί και ποτέ δεν το εγκατέλειψε Γιαυτό η Σαμοθράκη είναι μέρος ευλογημένο απο τα πανάρχαια χρόνια και για όλες της Θρησκείες. Όλοι σεβονται και αγαπούν τον νησί και τους κατοίκους του που ειναι ευλογημένοι. Φυσικά καια τα προϊόντα του νησιού ξεχωρίζουν απο τα προϊόντα όλων των άλλων περιοχών Πολλοι χρησιμοποιούν το όνομα Σαμοθράκη σαν κράχτη. Κατσικάκι Σαμοθράκης γα να δέιξουν πόσο αγνό είναι το κρέας του και πόσο νοστιμο θα γίνει Σαρδέλα Σαμοθράκης για να δείξουν πόσο ανώτερη ποιότητα έχει Κεφάλια Σαμοθράκης το τέλειο Αβγά ή κοτόπουλα Σαμοθράκης ελευθέρας βοσκής και πλείστα όσα παραδείγματα. Αυτή ειναι και η αλήθεια . Απλά κάποιοι καπηλεύονται το όνομα σε βάρος του αθώου καταναλωτή Στο χωριό Καμαριώτισσα της Σαμοθράκης, το λιμάνι του νησιού και στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας της Καμαριωτίσσης. Η μνήμη της τιμάται κάθε χρόνο την Πέμπτη της Διακαινησίμου Εβδομάδος.
- ΣΥΝΑΞΑΡΙΟΝ
Τη αυτή ήμερα, τη Πέμπτη της Διακαινησίμου, έκκλησιαστικήν εορτήν και πανήγυριν τελούμεν εις τιμήν και μνήμην της Παναγίας Θεοτόκου εν τω φερωνύμω Ναώ και τη κώμη Καμαριωτίσση, εις ανάμνησιν της εκ των εικονομάχων διασώσεως, της ιεράς και σεβάσμιας εικόνος, της Παναγίας της Καμαριωτίσσης· ήτις δια θαυμάσιου και παραδόξου τρόπου, εν τη Σαμοθράκη αφίχθη, των θαλασσίων κυμάτων επιβαίνουσα. Κατέστη δε εν ημίν, Προστάτις υπέρμαχος, αγλάισμα και κλέος λαμπρότατον έτι δε και την προσωνυμίαν τω τόπω προσήνεγκε.
ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ
Ήχος πλ. α΄. Τον Συνάναρχον Λόγον
Σεβασμίαν εικόνα της Θεομήτορος, την εν θαλάσση οφθείσαν, την επισκέπτιν ημών, προσκυνούμεν ευλαβώς και ασπαζόμεθα? ότι ηυδόκησεν ελθείν, απαλλάξαι των δεινών και χάριτας δωρηθήναι? της Σαμοθράκης το κλέος, και των πιστών το αγαλλίαμα.
Σχόλια
Τροφοδοσία RSS για τα σχόλια αυτού του άρθρου.