Οπωροφόρα Δέντρα της Σαμοθράκης
Κουμαριά
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γονική Κατηγορία: Τα φυτά της Σαμοθράκης
- Κατηγορία: Οπωροφόρα Δέντρα της Σαμοθράκης
- Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 04 Μάρτιος 2017 21:52
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 555
Η Κουμαριά
Είναι ένα φυτό που ανήκει: στην οικογένεια: Ericaceae είναι το γένος: Arbutus και το είδος: Κουμαριά (Arbutus Unedo).Η κουμαριά είναι ένα πολύ όμορφο φυτό της Ελληνικής χλωρίδας. Είναι μεσογειακό είδος, αρκετά διαδεδομένο σε όλες τις χώρες της Μεσογείου.Η κουμαριά αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα στην ζώνη των αείφυλλων – πλατύφυλλων, που εκτείνεται μέχρι 1.000 μ. υψόμετρο. Την συναντάμε σε θαμνώνες και δάση, σε ξηρές και πετρώδεις πλαγιές. Θεωρείτε και καλλωπιστικό φυτό έχει μεταφερθεί σε όλο τον κόσμο. Είναι αειθαλές φυτό (δεν ρίχνει ποτέ τα φύλλα της) στην Ελλάδα είναι συνήθως θάμνος που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 μέτρα, αλλά στις άλλες χώρες γίνεται δέντρο-ειδικά αυτά που χρησιμοποιούν ως καλλωπιστικό φυτό- που μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα ύψος. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους που πέφτουν από τους καρπούς της στο έδαφος. Γι αυτό θα παρατηρήσει κανείς ότι σε σημεία που είναι κουμαριές γύρω από το φυτό υπάρχουν πολλά μικρά φυτά. Για να αναπτυχθεί χρειάζεται ήλιο. Τα κούμαρα ωριμάζουν ένα περίπου χρόνο μετά την ανθοφορία τους. Έτσι μπορούμε να δούμε πάνω στο δέντρο την ίδια στιγμή άγουρους και ώριμους καρπούς, αλλά και λουλούδια (σε πολύ λίγα φυτά ή δέντρα συμβαίνει αυτό).. Γονιμοποιούνται από μέλισσες και το μέλι της κουμαριάς είναι συνήθως πικρό. Ο καρπός της είναι σαρκώδης ρόγα και πριν ωριμάσει είναι κίτρινος και σιγά -σιγά με την ωρίμανση μετατρέπεται σε κατακόκκινο. Η επιφάνεια του καρπού δεν είναι λεία και θα ωριμάσει (φθινόπωρο) στη στιγμή που αρχίζει η ανθοφορία για την επόμενη καρποφορία.Περιέχουν αρκετή ποσότητα σπόρων στο εσωτερικό τους. Προσοχή: Τρώγονται, αφού ωριμάσουν καλά και θεωρούνται σαν ένα από τα πιο γευστικά άγρια φρούτα. Οι αρχαίοι έλληνες δεν τα είχαν και σε πολύ εκτίμηση και φυσικά δεν πρέπει να τρώμε και μεγάλες ποσότητες. Τα πουλιά όμως τα θεωρούν πολύ καλή λιχουδιά ειδικά οι κότσυφες (μαβουυυπλάδες). Από τα κούμαρα βγαίνει και πολύ καλό λικέρ ,κονιάκ και τσίπουρο.
Στη Σαμοθράκη κουμαριές υπάρχουν κυρίως στο βόρειο μέρος από Καρυώτες έως και πιο πάνω από τα Λουτρά . Συνταγή για ποτό από κούμαρα. Για να φτιάξουμε λικέρ από κούμαρα χρειαζόμαστε:1 κιλό κούμαρα που θα είναι ώριμα. Προσοχή στα άγουρα. (Να γίνει διαλογή) 1 λίτρο απόσταγμα απο σταφύλια ή από κούμαρα σκέτο με χαμηλό βαθμό: Μεταξύ 12 και 25 βαθμών (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τσιπουρο ή κονιάκ).600γραμμάρια ζάχαρη.Διαδικασία:Πρώτα πλένουμε καλά τα κούμαρα, τα στεγνώνουμε αλλά πολύ προσεκτικά για να μην λοιώσουν Στη συνεχεία τα βάζουμε σε καθαρό γυάλινο δοχείο , ρίχνουμε τη ζάχαρη και συμπληρώνουμε με το απόσταγμα . Κλείνουμε καλά το δοχείο αλλά όχι αεροστεγώς για να πάιρνει αέρα να γίνεται η αλκοολική ζύμωση.Το αφήνουμε στον Ήλιο για 2 εβδομάδες και κάθε δυο ημέρες ανακινούμε το δοχείο για να λοιώνει η ζάχαρη. Μερικοί το βάζουν σε σκιερό μέρος οπότε το χρώμα του γίνεται πιο σκούρο. Και πάλι θα γίνει αλλά χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Το αφήνουμε μέσα στο δοχείο περίπου για 6 εβδομάδες οπότε μετά μπορούμε να το διηθήσουμε και να έχουμε ένα πολύ καλό ποτό.(αν οι συνθηκες θερμοκρασίας και πίεσης είναι φυσικές μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και στις στις 40 ημέρες).