Τα φυτά της Σαμοθράκης
Τα Σπαράγγια
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γονική Κατηγορία: ROOT
- Κατηγορία: Τα φυτά της Σαμοθράκης
- Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 16 Απρίλιος 2015 18:12
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 746
Σπαράγγια
Τα σπαράγγια ( ασφαααάγγια) όπως λέγονται στη τοπική διάλεκτο ήταν γνωστά από την αρχαιότητα και χρονολογείται γύρω στο 5000 π.χ. Στην Αίγυπτο τα έχουν απεικονίσει και σε τοιχογραφίες. Δεν υπάρχει όμως κείμενο που να δείχνει ότι τα καλλιεργούσαν. Ίσως να ήταν αυτοφυές. Διαδόθηκαν κατά την εποχή των Ρωμαίων και τα χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο κυρίως στα τσιμπήματα εντόμων και καρδιοπάθειες. Στη Ελλάδα εμφανίστηκε ως αυτοφυές . Αλλά πολύ γρήγορα εκτιμήθηκε η αξία του και άρχισε να καλλιεργείταιΑπό τον Μάρτιο ως και τον Μάιο μπορούμε να βρούμε φρέσκα σπαράγγια . Βασικά υπάρχουν δυο κατηγορίες:
1)Τα ήμερα που είναι άσπρα αν μεγαλώνουν μέσα στο χώμα και πράσινα αν μεγαλώνουν έξω από αυτό και καλλιεργούνται στη Θράκη και στη Μακεδονία
2)Τα άγρια που είναι και τα νοστιμότερα και με αυτά θα ασχοληθούμε αφού αυτά υπάρχουν στη Σαμοθράκη
Τρόποι μαγειρέματος
Πρώτα διαλέγουμε τα φρέσκα να είναι τραγανά και να μην είναι μαλακά
Ο απλός τρόπος είναι τα βράζουμε με νερό και μετά τρώγονται σαλάτα με λαδάκι και λεμονάκι.
Τα πιο νόστιμα όμως είναι τηγανητά με αβγά σαν ομελέτα. Αφού τα βράσουμε λίγο τα ρίχνουμε στο τηγάνι με λάδι και ρίχνουμε 2-3 αβγά. Είναι το νοστιμότερο γρήγορο φαγητό που υπάρχει
Μελέτες έδειξαν πως έχει ελάχιστες θερμίδες αλλά είναι καλή πηγή φολικού οξέος και καλίου και προστατεύει από καρδιοπάθειες. Είναι καλή πηγή βιταμίνης C και καθαρίζει τον οργανισμό αφού περιέχεις και αντιοξειδωτικές ουσίες. Περιέχει πέραν των άλλων και ασπαραγγίνη που προσδίδει χαρακτηριστική οσμή στα ούρα. Γενικά θέλει κατανάλωση με μέτρο γιατί κάποιοι είναι αλλεργικοί στα σπαράγγια.
Στη Σαμοθράκη σπαράγγια έχει στα εξής μέρη: Πεζούλια, Απατσανάδες, Κούθλα, στη Κοουύνα , Σταααααχτούρ, στα Αμπέλια στον Σκεπαστό, στον Λαγκαδιώτη στον Άγιο Ανδρέα και αλλού
Σχόλια
Τροφοδοσία RSS για τα σχόλια αυτού του άρθρου.