Το Λιβάδι

Τουρισμός Ιουνίου

Μπήκε ο Ιούνιος και ακόμα η τουριστική κίνηση δεν άρχισε για το νησί. Αιτίες πολλές: 1)Δεν τελείωσαν ακόμα τα σχολεία ούτε τα Δημοτικά ούτε τα Γυμνάσια-Λύκεια. 2)Ο καιρός δεν βοηθάει και πολύ με τα μπουρίνια του 3)Η οικονομική κρίση ανάγκασε τους τουρίστες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους

Τα πανιά της γριάς

Τα πανιά της γριάς

Τα πανιά της γριάς ή της γριάς τα τζάτζαλα όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο είναι ένας πανέμορφος γεωλογικός σχημαστισμός πάνω σε γρανίτη  που όμοιό του δεν πιστεύω πως έχει σε όλο το κόσμο. Είναι δε έτσι δοσμένο που φαίνεται σαν να ειναι κουρέλια απλωμένα πάνω σε βράχο.Σύμφωνα με το θρύλο, τα παλιά χρόνια ζούσε εδώ μια γριά με τα κατσίκια της. Μια ημέρα και ενώ είχε απλώσει πάνω στα βράχια τα ρούχα της για να στεγνώσουν, φύσηξε πολύ γερός αέρας με αποτέλεσμα αυτά να σχιστούν. Η γριά καταράστηκε μέσα στο θυμό της να "μαρμαρώσουν" τα ρούχα, πράγμα που έγινε και είναι ορατό μέχρι σήμερα.Αναφέρεται σαν να ζουσε μια γριά που είχε γύρω στα 1000 κατσίκια και άλλα τόσα πρόβατα και τα κουρέλια είναι δικά της που μαρμάρωσαν πάνω στα βράχια. Αυτο θα το πουμε παρακάτω. Η περιοχή δε ειναι ειναι προσβάσιμη απο στεριά παρα μόνο απο θάλασσα με σκάφος και πολύ προσοχή. Υπάρχει όμως περιηγητικό σκάφος που μεταφέρει τουρίστες στα μέρη αυτα.

ΤΗΣ ΓΡΙΑΣ ΤΑ ΠΑΝΙΑ 1Όταν έχει μπουνάτσα μπορούμε να πλησιάσουμε αρκετά κοντά με το σκάφος και να θαυμάσουμε τον υπέροχο σχηματισμό. Φαινεται σαν να είναι κουρελια απλωμένα για να στεγνώσουν κατάφατσα στον ήλιο.Στις παρυφές των βράχων υπάρχει ακόμα και βλάστηση και είναι απορίας άξιον πως επιβιώνουν. Στις κορυφές των βράχων φαίνονται τα ξακουστα αγριοκάτσικα της Σαμοθράκης  που πολλές φορές μπερδεύονται με τα κοπαδίσια που έχουν αφεθεί ελεύθερα και ζουν "άκουα" Δηλαδή χωρίς να  έχουν περάσει απο τα ¨κούρτα"

ΤΗΣ ΓΡΙΑΣ Α ΠΑΝΙΑ

Από στεριά είναι πολύ δύσκολονα παει κάποιος. Οι ντόπιοι όμως "κιαχαγιάδες" χρησιμοποιόντας τον τεράστιο ¨γκντουρ" μπορούν εύκολα και πηγαίνουν εκεί ξεκινόντας απο το Λάκωμα ή τον Προφήτη Ηλία. Είναι προφανές πως ως την Παχιά Άμμο πηγαίνουν με αυτοκίνητα.Αν προσέξει κανείς τους γεωλογικούς σχηματισμούς θα καταλάβει πόσο μεγάλες πιέσεις ασκήθηκαν και θα λυθεί η απορία πως ένα τόσο μικρό νησάκι έχει ένα τόσο ψηλό βουνό. Η γεωλογική δραστηριότητα δεν έχει σταματήσει ακόμα και σήμερα και αυτό φαίνεται απο τα Ιαματικά Λουτρά αλλά και απο το ενεργό  υποθαλάσσιο ηφαίστειο που δραστηριοποιείται ακόμα και σήμερα έξω απο το λιμανι της Καμαριώτισσας. Ευτυχώς που η δραστηριότητά του μόνο υδρόθειο "χαρίζει" και αυτό γιατί διαχέεται η ενέργειά του στη θάλασσα. Το υδρόθειο έχει την μυρωδιά χαλασμένου αβγού. Μάλλον δεν ειναι και πολύ ευχάριστη. Στα πανιά της γριάς δεν υπάρχει παραλία αφού το βουνό κατεβαίνει άμεσα στη θάλασσα. Άρα δεν μπορεί εύκολα κανείς να ψαρέψει απο έξω. Όμως παραλιακά υπάρχουν πολλά ψάρια τοπικά και κυρίως σαργοί κακαρέλοι σπαροι πέρκες γύλοι χάνοι ροφαδάκια στηρες μουγκριά ακόμα και σμέρνες. Είναι δε πέρασμα για κεφάλια (κέφαλοι) και σάρπες (σάλπες) .Μπορούμε να βάλουμε καρτέρια αλλα να είμαστε απικο για να τα σηκώσουμε αν κρεμάσει καιρός.