Spyros Karydis-Personal website

Εκκλησιαστική Γεωγραφία της Κέρκυρας τον 19ο αιώνα, «Πρακτικά ΚΕ΄ Πανελληνίου Ιστορικού Συνεδρίου, 21-23 Μαΐου 2004», Θεσσαλονίκη 2005, σ. 187-196.

Πρόδρομη ανακοίνωση. Παρουσιάζονται με τρόπο συνοπτικό τα δεδομένα του καταλόγου κλήρου και ναών που συντάχθηκε το έτος 1820 από τον πρώην επίσκοπο Ρωγών και τότε Τοποτηρητή της Μητρόπολης της Κέρκυρας Μακάριο Δαμασκηνό.

Ο κατάλογος παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον όχι μόνον λόγω του χρόνου της σύνταξής του, αλλά κυρίως λόγω του περιεχομένου του, αφού παρέχει πέραν των ναών, πλούσιο προσωπογραφικό υλικό με τη συμπερίληψη των ονομάτων του κλήρου του νησιού καθώς και όλων των προσώπων που, είτε ως κτήτορες είτε ως διαχειριστές, εμπλέκονταν με τους αναγραφόμενους ναούς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ακριβώς ο πλούτος αυτός του υλικού αποτέλεσε το έναυσμα για τη μελέτη του περιεχομένου του και την έκδοση του καταλόγου.

Στον κατάλογο οι ναοί, ο κλήρος και οι κτήτορες ή επίτροποι των ναών, καταγράφονται ανά εκκλησιαστική επαρχία και χωριό. Στο τέλος της κάθε γεωγραφικής και οικιστικής ενότητας σημειώνονται οι μη ενταγμένοι εφημεριακά ιερείς, οι γέροι, οι καθαιρεμένοι κλπ., ενώ στο τέλος κάθε περιφέρειας καταγράφονται οι κατώτεροι κληρικοί της περιφέρειας, δηλαδή, οι αναγνώστες και οι μοναχοί, οι οποίοι δεν ήταν ενταγμένοι σε κανένα μοναστήρι. Κατ? αυτόν τον τρόπο ο κατάλογος απεικονίζει αναλυτικά την κατάσταση, τη γεωγραφική κατανομή του κλήρου καθώς και τον αριθμό του κατά βαθμό. Ο κατάλογος αριθμεί συνολικά 840 ναούς στο νησί της Κέρκυρας και στα Διαπόντια νησιά. Επίσης περιλαμβάνει 1123 ονόματα προσώπων, από τα οποία τα 1100 είναι άνδρες και τα 23 γυναίκες, κυρίως μοναχές.

Το κείμενο του καταλόγου, συνοδευόμενο από εκτενή εισαγωγή και πίνακες δημοσιεύτηκε αυτοτελώς το 2004. Αναλυτικά βλ. ΕΔΩ

 FULL TEXT 

Εκκλησιαστική Γεωγραφία της Κέρκυρας τον 19ο αιώνα, «Πρακτικά ΚΕ΄ Πανελληνίου Ιστορικού Συνεδρίου, 21-23 Μαΐου 2004», Θεσσαλονίκη 2005, σ. 187-196.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση προς τα επάνω