Φεβ 082021
 

Η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. θέσπισε την 11η Φεβρουαρίου κάθε έτους ως Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στις Επιστήμες (International Day of Women and Girls in Science), ως επιβεβαίωση του σημαντικού ρόλου, της ίσης συμμετοχής και των επιτευγμάτων των γυναικών στην Επιστήμη και την Τεχνολογία.

Το International Particle Physics Outreach Group (IPPOG), για να τιμήσει την Ημέρα αυτή, διοργανώνει εκδηλώσεις μόνο για κορίτσια, σε συνεργασία με διάφορες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου της Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ04 του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, την Ερευνήτρια του Πειράματος ALICE στο CERN και μέλους του IPPOG, Δρ Δέσποινα Χατζηφωτιάδου και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, οργανώνει διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων (Masterclasses) για μαθήτριες Β’ Λυκείου».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ
1η Συνεδρία 8.30-10.00
8.30 – 8.45 Καλωσόρισμα από την Υπεύθυνη του Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου, Μαρία Τσακίρη – Χαιρετισμοί
8.45 – 9.05 «Women in Science»
Δρ Rohini Godbole, Καθηγήτρια, Centre for Theoretical Studies (CTS, India)
9.10 – 10.10 «Ιχνηλατώντας τα μυστικά του Σύμπαντος»
Δρ Χαρά Πετρίδου, Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικής, Α.Π.Θ.

10.10-10.30 Διάλειμμα

2η Συνεδρία 10.30-12.00
10.30 – 11.15 «ALICE – το πείραμα των βαρέων ιόντων στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN»
Δρ Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, Ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας και στο CERN
11.15 – 12.00 Εικονική επίσκεψη στους χώρους του πειράματος ALICE
Δρ Δέσποινα Χατζηφωτιάδου και Δρ Roberto Divia, ερευνητής στο CERN

12.00-13.30: Μεσημεριανό διάλειμμα

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ
3η Συνεδρία 13.30-16.30:
«Το παιχνίδι της Ταυτοποίησης των Σωματιδίων – τι θα μετρήσετε σήμερα και πώς»
Ανάλυση δεδομένων από το πείραμα ALICE για την αναζήτηση «παράξενων σωματιδίων». Συλλογή αποτελεσμάτων από τις ομάδες εργασίας και συζήτηση τοπικά. Συντονισμός της εργαστηριακής δραστηριότητας, Δρ Δέσποινα Χατζηφωτιάδου

4η Συνεδρία 17.00-18.00
Τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της δράσης και τον μελλοντικό σχεδιασμό δράσεων με τα:
University of Jammu (Ινδία)
Czech Technical University in Prague (Τσεχία)
CERN (Ελβετία)

Τις ομιλίες του ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήτριες των Λυκείων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Οι συνάδελφοι που διδάσκουν Φυσική Β’ ΓΕΛ, προκειμένου οι μαθήτριες τους  να παρακολουθήσουν το πρώτο μέρος της ημερίδας, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον Σωκράτη Τουμπεκτσή, ώστε να παραλάβουν τον σύνδεσμο της τηλεδιάσκεψης.

Στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ (βιωματικά διαδικτυακά εργαστήρια) θα συμμετάσχουν οι μαθήτριες της Β’ τάξης του Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, που συμμετέχει στην οργάνωση της ημερίδας.

Στις μαθήτριες αλλά και τους μαθητές που θα επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν και τα βιωματικά διαδικτυακά εργαστήρια του δεύτερου μέρους, θα δοθεί αυτή η δυνατότητα την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021 στο πλαίσιο της δράσης International Masterclasses 2021. Σχετικά έγγραφα θα αποσταλούν σύντομα.