Φεβ 182022
 

Η Διεθνής Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων (International Particle Physics Outreach Group – IPPOG) διοργανώνει και φέτος τα International Masterclasses, όπου 13.000 περίπου μαθητές της Β’ και Γ´ Λυκείου από 52 χώρες θα προσπαθήσουν να αποκρυπτογραφήσουν τον κόσμο των στοιχειωδών σωματιδίων. Οι μαθητές χρησιμοποιώντας τα εργαστήρια 215 περίπου Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, θα παρακολουθήσουν διαλέξεις από ερευνητικά ενεργούς επιστήμονες και θα πραγματοποιήσουν μετρήσεις πάνω σε πραγματικά δεδομένα από πειράματα φυσικής σωματιδίων. Όπως και πέρυσι, θα χρησιμοποιηθούν δεδομένα από τα πειράματα που εκτελούνται στον επιταχυντή LHC στο CERN!

Το Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου έχει λάβει από το 2016 τον τίτλο επίσημου διοργανωτή των International Masterclasses (IMC) και σ’ αυτό το πλαίσιο, σε συνεργασία με το Ε.Κ.Φ.Ε. Χανίων, τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ04 του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης, την Ερευνήτρια του Πειράματος ALICE στο CERN και μέλους του IPPOG, Δρ Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, διοργανώνει την διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων – International Masterclasses 202.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 και θα διαρκέσει όλη την ημέρα. Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, οι μαθήτριες και οι μαθητές από όλα τα Ιδρύματα της Ευρώπης που συμμετέχουν εκείνη τη μέρα στο πρόγραμμα IMC2022 θα συνδεθούν σε τηλεδιάσκεψη (Zoom webinar) και θα συζητήσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεών τους και την εμπειρία τους, όπως γίνεται σε κάθε διεθνή συνεργασία.

Οι μαθήτριες και μαθητές που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να φοιτούν στη Β’ ή Γ´ Λυκείου, προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας, να έχουν βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή και Αγγλικών (επιπέδου Lower).

Η διαδικασία θα υλοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης (zoom conference) από τον χώρο των συμμετεχόντων (πρωί & απόγευμα). Λόγω της μορφής της εκδήλωσης και των εφαρμογών που θα χρησιμοποιηθούν, οι μαθητές πρέπει να συμμετέχουν μέσω Η/Υ (σταθερού ή laptop) και όχι μέσω smartphone.

Κάθε Λύκειο που επιθυμεί να συμμετάσχει θα πρέπει να δηλώσει το πολύ πέντε 5 μαθητές/τριες και μέχρι την συμπλήρωση των 60 (για τη διοργάνωση του ΕΚΦΕ Κέντρου). Την φόρμα για την υποβολή αίτησης συμμετοχής του σχολείου σας θα τη βρείτε στο σύνδεσμο https://tinyurl.com/Masterclasses2022.  Αν ο αριθμός των ενδιαφερομένων υπερβαίνει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων θα γίνει κλήρωση, έτσι ώστε να αντιπροσωπεύονται σχολεία αρμοδιότητας και των δύο ΕΚΦΕ της Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης καθώς και όλοι οι τύποι σχολείων (δημόσια και ιδιωτικά). Προτεραιότητα έχουν σχολεία, που δεν έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στο πρόγραμμα.

Καταληκτική ημερομηνία δηλώσεων συμμετοχής: Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022.

Ενδεικτικό πρόγραμμα:

  • 8:30-13:00, 1ο μέρος (Θεωρητικό): Περιλαμβάνει ομιλίες σχετικά με τα στοιχειώδη σωμάτια τα μεγάλα πειράματα στο CERΝ και ειδικά για το πείραμα ALICE καθώς και εικονική επίσκεψη στο ερευνητικό κέντρο CERN.
  • 13:45 – 17:00, 2ο μέρος (Εργαστηριακό): Περιλαμβάνει επεξεργασία δεδομένων του πειράματος ALICE, ανίχνευση σωματιδίων και συζήτηση των συμπερασμάτων.
  • 17:00 – 18:00, 3o μέρος: Διεθνής τηλεδιάσκεψη με επιστήμονες από το CERN και μαθητές από Ελλάδα και Ιταλία που συμμετέχουν στην ημερίδα.

Περισσότερες πληροφορίες και υλικό καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας θα βρείτε στην ιστοσελίδα ekfekentrou.wordpress.com, η οποία θα εμπλουτίζεται μέχρι και τη διεξαγωγή της ημερίδας. Ο κατάλογος των Λυκείων που θα υποβάλουν αίτηση, καθώς και αυτών που θα επιλεγούν να  συμμετάσχουν, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα (8/3/2022), ενώ οι υπεύθυνοι καθηγητές θα ειδοποιηθούν µε email.

Για την συμμετοχή στις υπόλοιπες ημερίδες Masterclasses που διοργανώνονται πανελλαδικά, μπορείτε να ενημερωθείτε  από τη σελίδα της  Ελληνικής Ομάδας Εκλαΐκευσης.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, παρακαλείστε να επικοινωνείτε με τον κ. Σωκράτη Τουμπεκτσή, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Φυσικών Επιστημών (skrtsgr@gmail.com) ή με την κ. Μ. Τσακίρη, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου (mail@ekfe-kentrou.thess.sch.gr).