Η γέννηση της ζωής

Η γέννηση της ζωής
Σε μια περίοδο 500 εκατομμυρίων χρόνων, η ραδιενέργεια και ο βομβαρδισμός των μετεώρων βαθμιαία υποχώρησε. Η Γη άρχισε να κρυώνει και οι πυκνές ποσότητες ατμού που την σκέπαζαν, δημιούργησαν βαριά σύννεφα που συμπυκνώθηκαν, σχηματίζοντας τις πρώτες βροχές. Αυτές αμέσως εξατμίζονταν και πάλι σχημάτιζαν νέα σύννεφα και νέα βροχή.
Τελικά όμως η επιφάνεια είχε κρυώσει αρκετά και έτσι σχηματίστηκαν οι πρώτες θάλασσες και οι πρώτοι ωκεανοί, ενώ οι βροχές συνεχίστηκαν κατακλυσμιώδεις για εκατομμύρια χρόνια. Εξακόσια χρόνια μετά τη γέννηση της Γης, η ενέργεια του Ήλιου, οι αστραπές και η ζέστη της Γης, ένωσαν διάφορα απλά χημικά συστατικά που έπεσαν με τη βροχή και συγκεντρώθηκαν μέσα στους ωκεανούς ή κοντά στις ακτές μέσα σε ζεστές ρηχές «λίμνες».
Έτσι με το πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων, με τη βοήθεια της υπεριώδους ακτινοβολίας του Ήλιου, χάρη στις συνεχείς ηλεκτρικές εκκενώσεις τών κεραυνών και τα πρωτογενή χημικά συστατικά της ατμόσφαιρας, άρχισε να δημιουργείται κάτι το υπέροχο και μυστηριώδες.
Τα διάφορα μόρια, στις χλιαρές θάλασσες και τους ωκεανούς της νεογέννητης Γης, άρχισαν να συγχωνεύονται σε όλο και πιο πολύπλοκες χημικές ενώσεις, σχηματίζοντας τα πρώτα αμινοξέα, πυρηνικά οξέα και πρωτεΐνες.
Τα χημικά αυτά συστατικά ενώθηκαν σε τυχαίους συνδυασμούς άπειρες φορές, έως ότου, πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου, δημιουργήθηκε ένα μόριο που μπορούσε να αντιγράψει τον εαυτό του: ήταν ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που γεννήθηκε πάνω στη Γη.
Τα πρώτα στάδια της εξέλιξής του ήταν αργά. Χρειάστηκαν δυο ολόκληρα δισεκατομμύρια χρόνια αναπαραγωγής, έως ότου τα βακτηρίδια έμαθαν να χρησιμοποιούν το ηλιακό φως και το διοξείδιο του άνθρακα για τροφή και να αποβάλλουν το οξυγόνο ως απόβλητο τη πρώτης φωτοσυνθετικής διαδικασίας.