Η εξέλιξη της ζωής

Η εξέλιξηη της ζωής
Το οξυγόνο αυτό, άλλαξε σιγά-σιγά την ατμόσφαιρα, σχηματίζοντας συγχρόνως ένα λεπτό στρώμα όζοντος που άρχισε να παρεμποδίζει την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία τού Ήλιου να φτάνει στην επιφάνεια, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να γεννηθούν ακόμη πιο ανώτερες μορφές ζωής. Σε μερικά εκατομμύρια χρόνια από τότε, οι ωκεανοί γέμισαν από έναν αμέτρητο αριθμό ειδών ζωής, αφού με το οξυγόνο εμφανίστηκαν και τα ζώα: ένα είδος ζωής που αναπνέει οξυγόνο και όχι διοξείδιο του άνθρακα.

Πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια περίπου, τα φυτά και τα ζώα που αναπτύχθηκαν στις θάλασσες, μεταπήδησαν και εξαπλώθηκαν και στην ξηρά. Σε διάστημα εκατομμυρίων χρόνων οι συνεχείς μεταλλάξεις διαφοροποίησαν χιλιάδες νέα είδη φυτών και ζώων.
Τέσσερα εκατομμύρια χρόνια πριν εμφανίστηκαν στη Γη οι όρθιοι πίθηκοι. Δύο εκατομμύρια χρόνια μετά οι πρώτοι πρόγονοι του ανθρώπου.
Τελικά  οι μεταλλάξεις εκατομμυρίων χρόνων εμφάνισαν ένα νέο ον που άρχισε να κινείται πάνω στη Γη με διαφορετικό τρόπο από τα άλλα όντα. Μέτριο σε μέγεθος, σχετικά αργό σε ταχύτητα και με μικρή μυϊκή δύναμη, αλλά εύστροφο με γρήγορη σκέψη και επιδέξια χέρια, ικανό να φτιάχνει εργαλεία. Οι πρώτες σπηλαιογραφίες χρονολογούνται πριν από 35.000 περίπου.
Έτσι μέσα σε 600 περίπου εκατομμύρια χρόνια, η ζωή εξελίχτηκε γοργά από τους πρώτους μονοκύτταρους οργανισμούς, μέχρι το σημερινό Homo Sapiens (Χόμο Σάπιενς).
Αν συμπιέσουμε την εμφάνιση της ζωής πάνω στη Γη σε ένα 24ωρο, τότε οι πολυκύτταροι οργανισμοί εμφανίστηκαν το τελευταίο 12ωρο, οι δεινόσαυροι πριν μία ώρα, οι πρώτοι άνθρωποι πριν από 40 δευτερόλεπτα κι ο σύγχρονος άνθρωπος πριν από ένα δευτερόλεπτο!!