Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

 







  ΟΙ ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Σχόλιο του Γ. Ε. Ιωαννίδη

Κυρίως στην Αττική και στην Πελοπόννησο – αλλά και σε όλη την Ελλάδα – από  τις 10 Ιανουαρίου περιμένουμε κάθε χρόνο ηλιόλουστες μέρες που θυμίζουν καλοκαίρι. Τις ονομάζουμε  «Αλκυονίδες Ημέρες». Το φαινόμενο ήταν γνωστό στον Αριστοτέλη και σε πολλούς πριν από αυτόν συγγραφείς. Κατά το Σιμωνίδη το φαινόμενο κρατά «ἥματα τέσσερα καί δέκα» (περίπου δύο εβδομάδες). Οι αστρονόμοι συνδέουν το φαινόμενο αυτό με το μεσουράνημε της «Αλκυόνης», ενός από τα μεγαλύτερα αστέρια της Πλειάδος .     

Την ίδια σχεδόν εποχή «επωάζει» (κλωσά τα αυγά του) το αποδημητικό πτηνό «ψαροπούλι» γνωστό με το όνομα «Αλκυών». (Το μικρό αυτό πουλί έρχεται στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο και φεύγει το Μάρτιο).

Οι «Ατθιδογράφοι» Δημαγόρας ο Σάμιος και Φιλόχορος ο Αθηναίος (που έγραψαν για την Αττική) συνδέουν τις ηλιόλουστες αυτές μέρες με το πτηνό Αλκυόνη. Και διηγούνται έναν ωραίο μύθο για μία από τις επτά κόρες του γίγαντα Αλκυονέα την Αλκυόνη που όταν ο σύζυγός της ο Κύηξ σκοτώθηκε, από τη λύπη της αυτοκτόνησε πέφτοντας στη θάλασσα. Οι θεοί τους λυπήθηκαν και τους μετμόρφωσαν σε ψαροπούλια. Ο Δίας όρισε μερικές ηλιόλουστες ημέρες μέσα στο καταχείμωνο ώστε η Αλκυών να γεννά με ασφάλεια τα αυγά της.      
    
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ  ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ