Είσοδος

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ

Πρώιμη Κλασική Αγγειογραφία

Ζωγράφος του Σωτάδη, Γλαύκος και Πολύειδος


αρδεπα

 

Κύλικα διάμετρος 13,3 εκ., 460-450 π.Χ., Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο 1892,0718.2 / D5

 

Ο Γλαύκος ήταν γιος του Μϊνωα και της Πασιφάης. Όταν ήταν παιδί και κυνηγούσε ένα ποντίκι, έπεσε σ' ένα πιθάρι γεμάτο μέλι και πνίγηκε. Ο μόνος που θα μπορούσε να φέρει στη ζωή τον Γλαύκο ήταν ο Πολύειδος. Ο Μίνωας τον έκλεισε μαζί με το πτώμα στον τάφο και τον διέταξε να δώσει τη ζωή στο Γλαύκο.

Καθώς καθόταν αμήχανος ο Πολύειδος, εμφανίστηκε ένα φίδι που πλησίασε το πτώμα. Ο Πολύειδος το σκότωσε, επειδή φοβήθηκε μήπως το κατασπαράξει. Μετά από λίγο εμφανίστηκε ένα δεύτερο φίδι, που βλέποντας το άλλο νεκρό, αποσύρθηκε, για να εμφανιστεί μετά από λίγο φέρνοντας στο στόμα του ένα χόρτο, με το οποίο άγγιξε το ταίρι του. Εκείνο αναστήθηκε αμέσως. Τότε ο Γλαύκος πήρε το χόρτο, έτριψε το Γλαύκο, που ξαναγύρισε αμέσως στη ζωή.

Την ιστορία αυτή αποδίδει ο Σωτάδης στην κύλικα. Ο τάφος έχει μορφή τρούλου, αριστερά στέκεται ο Πολύειδος, δεξιά ο Γλαύκος και κάτω, κοντά στο χείλος της κύλικας διακρίνονται τα δύο φίδια.

Ο Σωτάδης έχει αποδώσει συνοπτικά όλη την ιστορία, γι' αυτό και εικονίζονται ταυτόχρονα και τα δύο φίδια κι ο μικρός Γλαύκος που έχει ζωντανέψει.

Ζωγράφος του Σωτάδη

 

Πηγές: Classical Art Research Centre and the Beazley Archive δεσμός, Βρετανικό Μουσείο δεσμός

Pierre Grimal, Λεξικό της ελληνικής και ρωμαϊκής μυθολογίας, University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 1991