A B Γ Δ Ε T

Νέα ελληνική γλώσσα, Γ' Γυμνασίου

1η ενότητα, H EΛΛAΔA ΣTON KOΣMO




 

 


10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 8 9 10 11 12 13 14 15 16

 

eik

 

 

Διαβάστε προσεκτικά τα τέσσερα εισαγωγικά κείμενα και συγκρίνετέ τα. Σε τι μοιάζουν και σε τι διαφέρουν μεταξύ τους ως προς:

– το θέμα στο οποίο αναφέρονται

– την άποψη που παρουσιάζουν για την Ελλάδα

– το ύφος τους

– το κειμενικό είδος στο οποίο ανήκουν

 

A EIΣAΓΩΓIKA KEIMENA

Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

 

Oι σκοποί της ενότητας, σύμφωνα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, είναι οι μαθητές:

•      Nα μελετήσουν συγκριτικά τον παρατακτικό και τον υποταγμένο λόγο (ώστε να διαπιστώσουν τις συντακτικές, υφολογικές κ.λπ. διαφορές).

•      Nα μάθουν να χρησιμοποιούν το λεξιλόγιο κατάλληλα, σύμφωνα με τη σημασία των λέξεων και το είδος του κειμένου.

•      Nα μάθουν να σχεδιάζουν και να γράφουν συνθετικές/ ερευνητικές εργασίες, αξιοποιώντας τις κατάλληλες πηγές.

Για τη διδασκαλία έχουν επιλεγεί διάφορα κείμενα που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους παραπάνω σκοπούς και έχουν κοινό θεματικό άξονα την Ελλάδα. Έγινε προσπάθεια να εξασφαλιστεί ποικιλία ως προς το είδος των κειμένων (τρία ιστορικά, τρία λογοτεχνικά, δύο κείμενα από τον ημερήσιο τύπο, ένα από σχολικό εγχειρίδιο, ένα διαφημιστικό, ένα δοκιμιακό και δύο σκίτσα) αλλά και ως προς την οπτική γωνία αντιμετώπισης του θέματος, με την προοπτική να συγκροτείται, όσο το δυνατόν, μια διαχρονική και σφαιρική εικόνα της Ελλάδας και της θέσης της στον σύγχρονο κόσμο. Κατά συνέπεια, στους σκοπούς που προαναφέρθηκαν προστίθεται και άλλος ένας, πραγματογνωστικός, σκοπός: να έρθουν οι μαθητές αντιμέτωποι με διάφορες απόψεις για την Ελλάδα και να αναπτύξουν τον προσωπικό τους προβληματισμό γύρω από το τι σημαίνει Ελλάδα, ποια είναι η συμβολή της στον παγκόσμιο πολιτισμό, ποια είναι τα σύγχρονα χαρακτηριστικά της κ.λπ. Το υλικό της ενότητας διαρθρώνεται σε 5 μέρη (Α, Β, Γ, Δ, Ε) και για την ολοκλήρωσή της μπορούν να διατεθούν 6 ως 8 ώρες.

Προτείνεται η διδασκαλία της ενότητας να αρχίσει με την ανάγνωση των τεσσάρων πρώτων κειμένων μαζί, γιατί το καθένα αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό κειμενικό είδος και παρουσιάζει μια επιμέρους άποψη του θέματος «Ελλάδα», ενώ όλα μαζί αφενός συνθέτουν μια πιο συνολική εικόνα, αφετέρου παρέχουν το αναγκαίο κειμενικό υλικό για την επεξεργασία των γλωσσικών φαινομένων που θα ακολουθήσει.

Mέσα από τη μελέτη των κειμένων και τις δραστηριότητες παραγωγής λόγου, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν διαθεματικές έννοιες όπως: πολιτισμός, χώρος-χρόνος, αλληλεπίδραση, μεταβολή-εξέλιξη και επικοινωνία. Mέσα από τη διδασκαλία του παρατακτικού και υποταγμένου λόγου, οι μαθητές μπορούν να συνειδητοποιήσουν διαστάσεις των διαθεματικών εννοιών: σύστημα, εξάρτηση, ομοιότητα-διαφορά. Mελετώντας τη διαφοροποίηση του λεξιλογίου ανάλογα με τα επίπεδα ύφους, έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σημασία της αλληλεπίδρασης μεταξύ των στοιχείων ενός συστήματος. Συνθέτοντας ερευνητικές εργασίες εξοικειώνονται με τις διαθεματικές έννοιες: πληροφορία, επιλογή και ταξινόμηση.

 

B. ΠAPATAKTIKOΣ KAI YΠOTAΓMENOΣ ΛOΓOΣ

 

B1. ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΣΤOΙΧΕΙΑ

 

Το κριτήριο, με βάση το οποίο γίνεται η διάκριση μεταξύ κύριας και δευτερεύουσας πρότασης διαφοροποιείται αρκετά μεταξύ των διάφορων γραμματικών θεωριών. Oι πιο παραδοσιακές θεωρίες κάνουν λόγο για τη δυνατότητα (ή μη) της πρότασης «να σταθεί στον λόγο μόνη της» (Τζάρτζανος 1991α: 36). Αλλά με παρόμοιο τρόπο προσεγγίζουν το θέμα και πολύ νεότερες γραμματικές, όπως του Α. Τσοπα νάκη (1994), που θεωρεί ως κριτήριο την «αυτοτέλεια του νοήματος» της πρότασης.

Βέβαια, τα παραπάνω κριτήρια αποδεικνύονται αρκετά επισφαλή σε περιπτώσεις όπως: «Μου ζήτησε να παντρευτούμε» ή «Λένε ότι θα έχουμε εκλογές τον Απρίλη». Για τον λόγο αυτό είναι ίσως καλύτερο να βασίζουμε τη διάκριση των προτάσεων στην ύπαρξη ή μη ύπαρξη εξάρτησης. Δηλαδή, ως δευτερεύουσα μπορούμε να ορίσουμε την πρόταση η οποία εξαρτάται από μια άλλη πρόταση και είτε συμπληρώνει κατά κάποιο τρόπο το νόημά της, είτε προσδιορίζει κάποιον όρο της άλλης πρότασης. Aντίστοιχα, κύρια θα ονομάσουμε την πρόταση που δεν εξαρτάται από καμία άλλη πρόταση.

 

Παρατακτική και υποτακτική σύνδεση προτάσεων

Oι προτάσεις στον λόγο συνδέονται μεταξύ τους με διάφορους τρόπους, που ποικίλλουν ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους της επικοινωνίας.

α. Παρόλο που το θέμα της ενότητας αφορά ρητά τη σύνδεση των προτάσεων, εντάξαμε εδώ και το ασύνδετο σχήμα, αφού, αν και δεν αποτελεί τρόπο σύνδεσης, ωστόσο «είναι ο πρώτος και αρχικός τρόπος συνειρμού των προτάσεων στη γλώσσα μας» (Τζάρτζανος, 1991β: 9).

Το ασύνδετο σχήμα χρησιμοποιείται, όταν επιδιώκεται γοργότητα και ζωηρότητα στο ύφος ή όταν πρόκειται να παρουσιαστούν πολλά νοήματα σε ένα όλο. Συχνή χρήση του ασύνδετου σχήματος έχουμε επίσης στη λογοτεχνική γλώσσα (βλ. κείμενα 8 και 10 στο Βιβλίο του Μαθητή).

β. Η παράταξη συνδέει κατά σειρά δύο ή περισσότερα ισότιμα μέρη (λέξεις, φράσεις, προτάσεις), χωρίς να υπάρχει λογική σχέση εξάρτησης μεταξύ των συνδεόμενων μερών. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ισοτιμία των μερών είναι φανερή τόσο γραμματικά όσο και συντακτικά (δηλ. οι δομές που συνδέονται παρατακτικά είναι όμοιες στη μορφή και στη λειτουργία τους, βλ. Σχολική Γραμματική).

Στην παρούσα ενότητα ασχολούμαστε αποκλειστικά με την παρατακτική σύνδεση προτάσεων και όχι με την παράταξη συστατικών στο πλαίσιο μιας πρότασης.

Oι προτάσεις που μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους παρατακτικά μπορεί να είναι δύο ή περισσότερες ανεξάρτητες προτάσεις, είτε δύο ή περισσότερες εξαρτημένες προτάσεις, οι οποίες προσδιορίζουν την ίδια κύρια πρόταση (π.χ. Θέλω να φύγεις τώρα αμέσως και να πας στο σπίτι).

Η παρατακτική σύνδεση γίνεται με τους λεγόμενους παρατακτικούς συνδέσμους, δηλαδή τους συμπλεκτικούς, τους διαζευκτικούς και τους αντιθετικούς.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί η ιδιαίτερη λειτουργικότητα του συνδέσμου και στα Νέα Ελληνικά, ο οποίος πολύ συχνά χρησιμοποιείται, για να συνδέει προτάσεις με ποικίλες σχέσεις μεταξύ τους και ως εναλλακτική διατύπωση διάφορων μορφών υποτακτικής σύνδεσης.

Π.χ. Aρχίζω και θυμώνω (= να θυμώνω, τελική πρόταση).

Mια φορά ήταν ένας μυλωνάς κι είχε μια κόρη (= που είχε, αναφορική πρόταση).

H παραμικρή διαμαρτυρία και φύγαμε (= αν υπάρξει… θα φύγουμε, υποθετικός λόγος) [Aναλυτικότερα για τον σύνδεσμο και και τις ιδιόρρυθμες χρήσεις του βλ. A. Tζάρτζανος, ό.π., σσ. 219-220.].

γ. Η υπόταξη συνδέει προτάσεις μη ισότιμες. Η μη ισότιμη σχέση είναι φανερή τόσο γραμματικά όσο και σημασιολογικά, καθόσον η δευτερεύουσα πρόταση δεν εκφράζει ένα αυτόνομο και αυτοτελές νόημα, αλλά εξαρτάται από την κύρια πρόταση (ή από άλλη δευτερεύουσα), της οποίας αποτελεί συμπλήρωμα ή συνδέεται μαζί της με κάποια άλλη εσωτερική λογική σχέση (π.χ. αιτία, προϋπόθεση, αποτέλεσμα, σκοπό κ.λπ.).

Για τη σύνδεση αυτής της μορφής χρησιμοποιούνται οι λεγόμενοι υποτακτικοί σύνδεσμοι, μόρια και αναφορικές λέξεις. Αυτές οι συνδετικές λέξεις αποκαλύπτουν το είδος της λογικής σχέσης που υπάρχει μεταξύ των συνδεόμενων μερών. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι η υποτακτική σύνδεση, προβάλλοντας τους δεσμούς ανάμεσα στα συνδεόμενα συστατικά, βοηθά την εστίαση και την έμφαση στα σημεία που επιθυμεί ο συγγραφέας/ ομιλητής και αποτελεί εργαλείο ελέγχου της προοπτικής με την οποία παρουσιάζονται τα πράγματα στον λόγο. Αντίστοιχα ο ακροατής/ αναγνώστης διευκολύνεται να κατανοήσει, αλλά και να ανακαλέσει στη μνήμη του το περιεχόμενο ενός κειμένου (π.χ. δες τον ρόλο των συνδέσεων στη διατύπωση ενός προβλήματος αριθμητικής).

Υπάρχει γενικά η αντίληψη ότι η παρατακτική σύνδεση προσιδιάζει σε κείμενα απλά ή / και απλοϊκά και στον καθημερινό λόγο, ενώ η υποτακτική σύνδεση συνδυάζεται με έναν πιο επεξεργασμένο γλωσσικό κώδικα. Παρομοίως, θεωρείται ότι η υποτακτική σύνδεση χαρακτηρίζει πιο σύνθετο λόγο, συχνά μακροπερίοδο. Ωστόσο, οι παραπάνω αντιλήψεις δεν επιβεβαιώνονται από συγκεκριμένες μελέτες. Αντίθετα, μπορεί να συναντήσουμε πυκνές υποτακτικές συνδέσεις π.χ. στην αφήγηση ενός λαϊκού ομιλητή, ή, αντίστροφα, να μην έχουμε καθόλου υποτακτικές συνδέσεις σε δοκιμιακά κείμενα. Επίσης, δεν φαίνεται να υπάρχει αναγκαστική σχέση ανάμεσα στο μήκος των περιόδων και το είδος των συνδέσεων.

 

B2. ΔIΔAKTIKH ΠPOΣEΓΓIΣH

 

 

Κατ’ αρχάς υπενθυμίζεται ότι ο παρατακτικός και ο υποταγμένος λόγος περιλαμβάνονται και στην ύλη της Α΄ Γυμνασίου (στην 8η ενότητα έχει διδαχτεί η παράταξη και στην 10η ενότητα η υποτακτική σύνδεση).

Επομένως, στην παρούσα φάση νομίζουμε ότι είναι σωστό η σχετική διδασκαλία να εστιαστεί ιδιαίτερα:

•      στη σύγκριση των δύο αυτών ειδών λόγου και στη διαπίστωση των λειτουργικών διαφορών της παράταξης από την υπόταξη με βάση τα κείμενα,

•      στη συνειδητοποίηση του ρόλου που παίζουν οι συνδετικές λέξεις τόσο στην παράταξη όσο και στην υπόταξη, αλλά και του ρόλου των περικειμενικών στοιχείων (περιστάσεις επικοινωνίας, προ φορικός – γραπτός λόγος κ.λπ.) για τη συμπλήρωση των νοηματικών κενών που προκύπτουν από την έλλειψη των συνδετικών στοιχείων ανάμεσα στις προτάσεις,

•      στις υφολογικές διαφορές που προκύπτουν από τις εκάστοτε επιλογές, αλλά και από τον μετασχηματισμό του ενός είδους λόγου στον άλλο.

Πιο αναλυτικά:

Yποενότητα B1: O σκοπός της υποενότητας είναι οι μαθητές να θυμηθούν ή / και να μάθουν ορισμένα στοιχεία δομής. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουν και να μπορούν να διακρίνουν τις έννοιες «πρόταση» και «περίοδος», όπως και να μπορούν να εντοπίσουν τις προτάσεις που περιέχονται σε μια περίοδο.

Για τη δραστηριότητα Ακούω και μιλώ 4 της σελ. 12 προτείνουμε ο εκπαιδευτικός να σχηματίσει στον πίνακα με τη συνεργασία των μαθητών ένα διάγραμμα σαν το παρακάτω:

img

 

Στη δραστηριότητα Διαβάζω και γράφω της σελ. 12 τα κείμενα που θα παραχθούν από τους μαθητές αναμένεται να περιλαμβάνουν εκτός από την περιγραφή και στοιχεία σχολιασμού που να δηλώνουν την προσωπική στάση του γράφοντος.

Μέσα από τα κείμενα που περιλαμβάνονται εδώ (5, 6 και 7) προσπαθούμε να δώσουμε την ευκαιρία στους μαθητές να διαπιστώσουν ότι διαφορετικές γλωσσικές επιλογές είναι κατάλληλες για διαφορετικά είδη κειμένων, εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς και οδηγούν σε διαφορετικά αποτελέσματα. Έτσι, επισημαίνεται π.χ. στο κείμενο 5 ο μακροπερίοδος λόγος, η ύπαρξη τόσο παρατακτικών όσο και υποτακτικών συνδέσεων καθώς και η χρήση κάποιων «δύσκολων» λέξεων- όρων που ανήκουν στο ειδικό λεξιλόγιο των ιστορικών κειμένων. Αντίθετα, στο κείμενο 6 αξίζει να επισημανθεί η οπτική του μορφή (με τη χρήση υπογραμμίσεων, κουκκίδων κ.λπ., που αντιστοιχούν στη συντακτική δομή και την αισθητοποιούν), ενώ στο κείμενο 7 επισημαίνονται οι εξαιρετικά μεγάλες περίοδοι και η περίπλοκη διάρθρωση των νοημάτων και των προτάσεων.

Oι μαθητές πρέπει να ενθαρρυνθούν να μιλήσουν για τα κείμενα που διάβασαν και για τις παρατηρήσεις τους. Το γεγονός ότι σε μερικά κείμενα (ή σε μερικά σημεία των κειμένων) αντιμετώπισαν δυσκολίες κατανόησης δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί απαξιωτικά, αλλά να αποτελέσει έναυσμα συζήτησης στην τάξη και να οδηγήσει στη διερεύνηση των πηγών των δυσκολιών μέσα στα ίδια τα κείμενα και στις ιδιαιτερότητές τους (δραστηριότητες Ακούω και μιλώ στη σελ. 14). Εξυπακούεται ότι δεν θα ήταν ούτε σωστό ούτε σκόπιμο η συζήτηση αυτή να καταλήξει σε ένα γενικό και αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα. Όλες οι ερωτήσεις στη σελίδα 14 είναι ερωτήσεις ανοικτού τύπου.

Στη συνέχεια, μέσα από τη μελέτη των παραδειγμάτων της σελ. 15 (αποσπασμάτων) επιδιώκεται να δουν οι μαθητές τους διάφορους τρόπους με τους οποίους συνείρονται οι προτάσεις στα κείμενα, να διακρίνουν τις σχέσεις ισοτιμίας ή εξάρτησης που υπάρχουν μεταξύ τους, να εντοπίσουν τις συνδετικές λέξεις και τον ρόλο που παίζουν σε κάθε περίπτωση.

Επίσης, στο σημείο αυτό οι μαθητές καλούνται να μάθουν και κάποια ορολογία (ασύνδετο σχήμα, παράταξη, υπόταξη), καθώς και να γνωρίζουν και να αναγνωρίζουν τους παρατακτικούς και τους υποτακτικούς συνδέσμους. Έτσι, στη συνέχεια θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα τη δομή της περιόδου και να συνειδητοποιήσουν τη διαφορά μεταξύ παρατακτικής και υποτακτικής σύνδεσης. Αξιοποιώντας το διάγραμμα που προτείναμε παραπάνω θα μπορούσαμε στο σημείο αυτό να δείξουμε τον διαφορετικό τρόπο σύνδεσης των δευτερευουσών προτάσεων μεταξύ τους, π.χ. να μάθουν → να ξεχωρίζουν (…) = υποτακτική σύνδεση, να ξεχωρίζουν (…) να εκτιμούν (…) και να αναγνωρίζουν (…) = παρατακτική σύνδεση.

Yποενότητα B2: Εδώ οι μαθητές πρέπει να κατανοήσουν τον ρόλο των συνδετικών λέξεων στη διαμόρφωση των νοημάτων. Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί τόσο από τη μελέτη του κειμένου 9, όσο και (κυρίως) από την παραγωγή δικών τους κειμένων (δραστηριότητες, σελ. 18).

Από τη μεταγραφή του κειμένου 8 με τη χρήση συνδετικών λέξεων και από τη σύγκριση των κειμένων που θα παραχθούν, θα προκύψει ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι πρόσληψης του νοήματος του αρχικού κειμένου. Το θέμα, βέβαια, δεν είναι να βρούμε την «καλύτερη» ή τη

«σωστότερη» εκδοχή, αλλά να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία, για να δείξουμε την πολυσημία ως εγγενές χαρακτηριστικό των λογοτεχνικών κειμένων και, ίσως, να αναφερθούμε στον ενεργό ρόλο του αναγνώστη και στην «πράξη της ανάγνωσης».

Ως προέκταση της παραπάνω δραστηριότητας ο διδάσκων μπορεί να αναθέσει και την ακόλουθη εργασία: «Βρείτε τα ακριβή βιογραφικά στοιχεία του Γ. Σεφέρη, στα οποία αναφέρεται υπαινικτικά το κείμενο 8. Με βάση αυτά γράψτε εσείς ένα σύντομο βιογραφικό κείμενο που θα μπορούσε να περιληφθεί σε μια ποιητική ανθολογία ή σε ένα εγκυκλοπαιδικό λεξικό». Έτσι, θα δινόταν άλλη μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές ότι κάθε κειμενικό είδος επιβάλλει τις δικές του προδιαγραφές.

Στόχος της επεξεργασίας των κειμένων 10 και 11 είναι να φανεί ο ρόλος του ασύνδετου σχήματος και της παρατακτικής σύνδεσης των προτάσεων στον λόγο της ποίησης και της διαφήμισης. Στην ποίηση και στη διαφήμιση αποφεύγεται η υποτακτική σύνδεση, γιατί το ζητούμενο είναι να κινητοποιηθεί η φαντασία του αναγνώστη και να κάνει τις δικές της συνδέσεις στα νοήματα. Oι ασκήσεις επεξεργασίας των δύο αυτών κειμένων αποσκοπούν στην επαγωγική εξαγωγή αυτού του συμπεράσματος από μέρους των μαθητών.

Yποενότητα B3: Στο σημείο αυτό μελετούμε τις ιδιαιτερότητες του προφορικού λόγου ως προς τη σύνδεση των προτάσεων.

Επειδή, κατ’ ανάγκη, τα προφορικά κείμενα (εκφωνήματα) που χρησιμοποιούμε είναι μεταγραμμένα στον γραπτό κώδικα, πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στη φυσική τους εκφώνηση, που είναι απαραίτητη για να ανακτηθούν τα χαρακτηριστικά της προφορικότητας.

Μέσα από τις δραστηριότητες που προτείνονται οι μαθητές αναμένεται να αποκτήσουν τη δυνατότητα κάποιων γενικεύσεων, ώστε να συμπληρώσουν μόνοι τους τις θεωρητικές προτάσεις που δίνονται ημιτελείς.

Στη συνέχεια δίνουμε ορισμένες από τις αναμενόμενες συμπληρώσεις χωρίς να υπονοούμε ότι είναι οι μόνες αποδεκτές:

•        Στον καθημερινό προφορικό λόγο… παραλείπονται

•        Η έλλειψη συνδετικών… άμεσο, γρήγορο, ζωηρό, οικονομικό κ.λπ.

•        Η προσθήκη… επίσημο, τυπικό, ακριβολόγο αλλά και φλύαρο

•        Στον προφορικό λόγο… ο επιτονισμός, οι χειρονομίες, οι εκφράσεις του προσώπου αλλά και το περιβάλλον

 

Γ. EPEYNHTIKEΣ EPΓAΣIEΣ

 

Γ1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

Oι σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις αποδίδουν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στις διαδικασίες που αποβλέπουν στην ανάπτυξη και τη διεύρυνση των γνωστικών δομών του μαθητή, καθώς και στην απόκτηση εκ μέρους του μεταγνωστικών δεξιοτήτων, δηλαδή δεξιοτήτων που αφορούν τη συνειδητοποίηση από την πλευρά του μαθητή των διαδικασιών, μέσω των οποίων μαθαίνει. Η εκπαίδευση, δηλαδή, στον βαθμό που θέλει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις, αποβλέπει περισσότερο στο να καταστήσει τους μαθητές ικανούς για αυτόνομη μάθηση, παρά στο να τους παράσχει ένα πλήθος πληροφοριών.

Σ’ αυτό το πλαίσιο η προσφορότερη ίσως μεθοδολογική προσέγγιση είναι η «διερεύνηση και ανακάλυψη», όπως προβλέπεται από το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (ΥΠΕΠΘ – Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τόμ. Α΄, σελ. 16).

Για τον λόγο αυτό οι μαθητές όλο και πιο πολύ κατευθύνονται προς την ατομική ή την ομαδική ανάληψη μικρών ερευνητικών εργασιών, προκειμένου να συγκροτήσουν μόνοι τους τη δική τους γνώση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει τόσο στο πλαίσιο ενός γνωστικού τομέα (μαθήματος), όσο και στο πλαίσιο των διαθεματικών σχεδίων εργασίας (projects) που προτείνονται από τα νέα προγράμματα (ό.π.: 17).

Επίσης, μεγάλη και χρήσιμη για μαθητές και εκπαιδευτικούς εμπειρία στην εκπόνηση ερευνητικών εργασιών έχει ήδη αποκτηθεί από τα διάφορα προαιρετικά προγράμματα που αναλαμβάνουν εδώ και χρόνια σε πάρα πολλά σχολεία της χώρας ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών πάνω σε θέματα περιβαλλοντικά, αγωγής υγείας, σταδιοδρομίας κ.λπ.

Προκειμένου όλη αυτή η γνώση να συστηματοποιηθεί αλλά και να συμπληρωθεί, όπου χρειάζεται, θεωρούμε χρήσιμο να τονιστούν στους μαθητές τα παρακάτω στοιχεία:

1. Επιλογή του θέματος: Η επιλογή πρέπει να ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα και στις δυνατότητες του/ των μικρού/ μικρών ερευνητή/-ών. Η επιλογή του θέματος δεν ταυτίζεται αναγκαστικά με τον τίτλο της εργασίας. Η επιλογή γίνεται υποχρεωτικά στην αρχή, ο τίτλος μπορεί να διατυπωθεί και εκ των υστέρων. Επίσης, οι μαθητές-ερευνητές πρέπει να συνειδητοποιήσουν τα προβλήματα, συχνά ανυπέρβλητα, που μπορεί να τους δημιουργήσει η επιλογή ενός θέματος πλατιού και ασαφούς ή, αντίστροφα, ενός θέματος υπερβολικά εξειδικευμένου.

2.  Συγκέντρωση του ερευνητικού υλικού: Αυτή μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την ερευνητική μεθοδολογία που έχει επιλεγεί (βιβλιογραφική έρευνα, έρευνα πεδίου, ερωτηματολόγια κ.λπ.). Εδώ οι μαθητές θα χρειαστούν τη βοήθεια των εκπαιδευτικών για την υπόδειξη μιας βασικής βιβλιογραφίας ή του τρόπου με τον οποίο γίνεται η αναζήτηση υλικού από το διαδίκτυο. Ακόμα πιο σημαντική όμως είναι η βοήθεια των εκπαιδευτικών, προκειμένου να μάθουν οι μαθητές να κρατούν σημειώσεις και να αξιολογούν διαρκώς το υλικό τους ως προς τη χρησιμότητά του για το συγκεκριμένο θέμα που τους απασχολεί και ως προς την εγκυρό τητά του.

3. Διάρθρωση και συγγραφή της εργασίας: Oι μαθητές, πριν αρχίσουν τη συγγραφή, είναι απαραίτητο να κατασκευάσουν διάγραμμα. Στη συνέχεια, αν είναι απαραίτητο, ομαδοποιούν το ερευνητικό τους υλικό με βάση το διάγραμμα.

Για τη συγγραφή πρέπει να τονιστεί η ανάγκη της σαφήνειας, της συνοχής και της αλληλουχίας των νοημάτων. Το τελικό κείμενο δεν πρέπει να θυμίζει κολάζ από ετερόκλητα στοιχεία, αλλά πρέπει να διέπεται από νοηματική και υφολογική συνέπεια και να καταλήγει σε ξεκάθαρες θέσεις και συμπεράσματα.

4. Παραπομπές: Oι μαθητές πρέπει να μάθουν να μην παρουσιάζουν ξένες ιδέες ως δικές τους. Όταν στο κείμενό τους αναφέρονται πληροφορίες από τη βιβλιογραφία ή όταν υπάρχει αναφορά στην άποψη ενός συγκεκριμένου προσώπου, αυτό οφείλουν να το επισημαίνουν. Oι παραπομπές δεν μειώνουν, αλλά αυξάνουν την αξία μιας εργασίας και της προσδίδουν εγκυρότητα.

O τύπος των παραπομπών (μέσα στο σώμα του κειμένου ή υποσελίδιες) και της βιβλιογραφίας στο τέλος μπορεί να επιλέγεται ελεύθερα, είναι όμως σημαντικό να ακολουθείται ο ίδιος τύπος σε όλη την έκταση της εργασίας.

5. Βιβλιογραφία: Στο τέλος της εργασίας παρατίθεται πλήρης κατάλογος των πηγών με αλφαβητική σειρά. Δίνεται εδώ ενδεικτικά ένας ευρύτερα αποδεκτός τύπος παραπομπής. Σημαντικό είναι να ακολουθείται με συνέπεια.

• Όταν η πηγή είναι βιβλίο, αναγράφονται:

–  το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο (αν υπάρχει στο βιβλίο) του συγγραφέα ή των συγγραφέων (ακολουθεί κόμμα),

–  ο τίτλος του βιβλίου· αν υπάρχει και υπότιτλος, παρατίθεται ύστερα από τελεία (ακολουθεί κόμμα),

–  το όνομα και το επώνυμο του μεταφραστή, αν πρόκειται για ξένο βιβλίο (ακολουθεί κόμμα),

–  τα στοιχεία της έκδοσης (ο εκδοτικός οίκος, ο τόπος και ο χρόνος).

Π.χ.

– Aργυροπούλου Xρ., H διδακτική της Iστορίας. Θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις. Tοπική Iστορία, Paulos, Aθήνα 1997.

– Aλεξοπούλου I., Γκλαβάς Σ., Σχολείο και περιβάλλον, OEΔB, Aθήνα 1989.

• Όταν η πηγή είναι εργασία σε περιοδικό ή εφημερίδα, αναγράφονται:

– το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο (αν υπάρχει στο περιοδικό ή την εφημερίδα) του συγγραφέα ή των συγγραφέων (ακολουθεί κόμμα),

– ο τίτλος της εργασίας σε εισαγωγικά· αν υπάρχει υπότιτλος, παρατίθεται ύστερα από τε λεία (ακολουθεί κόμμα),

– τα στοιχεία της έκδοσης (ο τίτλος του περιοδικού ή της εφημερίδας όπου δημοσιεύεται η εργασία, ο αριθμός του τόμου του περιοδικού ή η ημερομηνία κυκλοφορίας της εφημερί δας, ο χρόνος της έκδοσης).

Π.χ. – Bώρος Φ. K., «Tοπική Iστορία», Nέα Παιδεία, τεύχ. 52 (1989).

• Όταν η πηγή είναι εγκυκλοπαίδεια ή άλλο συλλογικό έργο, αναγράφονται:

– το όνομα της εγκυκλοπαίδειας ή του έργου,

– ο τόμος,

– το λήμμα ή το κεφάλαιο στο οποίο υπάρχουν οι πληροφορίες, με τον αριθμό σελίδας/-ίδων,

– τα στοιχεία της έκδοσης (εκδοτικός οίκος, τόπος, χρόνος).

Π.χ. – Eγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Mπριτάνικα, τόμ. 8, λ. αμφικτυονίες, σελ. 125, εκδ. Πάπυρος, Aθήνα 1981.

 

Γ2 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

 

Η μικρή ερευνητική εργασία που παρατίθεται στο Bιβλίο του Μαθητή ως κείμενο 12 δεν πληροί βέβαια όλες τις προδιαγραφές μιας εμπεριστατωμένης έρευνας, αλλά επιλέχθηκε, επειδή είναι ευσύνοπτη και έχει άμεση σχέση με τον θεματικό άξονα της ενότητας. Επομένως, δεν είναι σωστό να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο κείμενο, αλλά μπορούν να αξιοποιηθούν διδακτικά τόσο οι αρετές της όσο και οι αστοχίες και οι παραλείψεις της. Το γεγονός ότι έχει γραφτεί από μαθητή πιστεύουμε ότι θα κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα ενθαρρύνει την κριτική αντιμετώπιση του κειμένου.

Από τις δραστηριότητες που ακολουθούν, η 6η ερώτηση έχει στόχο να συνειδητοποιήσουν οι μα θητές ότι η έρευνα δεν τελειώνει ποτέ και ότι κάθε νέα γνώση ανοίγει νέους ερευνητικούς ορίζοντες. O διαρκής ερευνητικός προσανατολισμός των μαθητών και η εξάσκησή τους στη διατύπωση ερευνητικών ερωτημάτων είναι ένα πολύ σημαντικό ζητούμενο. Στο ίδιο πνεύμα θα μπορούσαν να ανατεθούν κι άλλες εργασίες, όπως: «Διάβασε από το σχολικό εγχειρίδιο το τελευταίο κεφάλαιο που διδάχτηκες στο μάθημα της Ιστορίας (ή της Βιολογίας ή των Mαθηματικών) και προσπάθησε να εντοπίσεις τρία τουλάχιστον σημεία γύρω από τα οποία θα μπορούσαν να διεξαχθούν ενδιαφέρουσες έρευνες. Προσπάθησε να διατυπώσεις τα αντίστοιχα ερευνητικά ερωτήματα».

Η δραστηριότητα Διαβάζω και γράφω που ακολουθεί προσφέρεται περισσότερο για ομαδική παρά για ατομική εργασία. O σκοπός της είναι να εμπεδωθούν οι θεωρητικές γνώσεις που έχουν προηγηθεί, αλλά και να οξυνθεί η παρατηρητικότητα και η κριτική ικανότητα των μαθητών.

Στην ενότητα αυτή δεν προτείναμε την εκπόνηση μιας ερευνητικής εργασίας, γιατί αυτό εκφεύγει από τον σκοπό του γλωσσικού μαθήματος. Η γλωσσική διδασκαλία αποβλέπει στο να εξοπλίσει τους μαθητές με κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις που θα τους φανούν χρήσιμες στην εκπόνηση ερευνητικών εργασιών σε οποιονδήποτε γνωστικό τομέα. Άλλωστε, η γλώσσα αποτελεί βασικό εργαλείο πρόσβασης σε κάθε μορφή γνώσης και το κατεξοχήν διαθεματικό αντικείμενο μέσα σε κάθε σχολικό πρόγραμμα. Έτσι, η καλύτερη ολοκλήρωση της διδασκαλίας που προηγήθηκε μπορεί να γίνει μέσω της σύνδεσης του μαθήματος της γλώσσας με ποικίλα άλλα αντικείμενα στο πλαίσιο διαθεματικών σχεδίων δράσης (projects).

 

Δ. ΛEΞIΛOΓIO

 

Δ1. ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΣΤOΙΧΕΙΑ

 

Η διαφοροποίηση του λεξιλογίου ανάλογα με τα επίπεδα ύφους

Η διαφοροποίηση του λεξιλογίου ανάλογα με τα επίπεδα ύφους πραγματοποιείται με βάση τις συνθήκες χρήσης.

Η επιλογή της λεξικής μονάδας καθορίζεται από τους εξής παράγοντες: τις σημασιολογικές σχέσεις μεταξύ των λεξικών μονάδων (ιδίως τις παραδειγματικές), τις συντακτικές-λειτουργικές ιδιότητες της κάθε λεξικής μονάδας, τους πραγματολογικούς παράγοντες, το επίπεδο ύφους και, βέβαια, την εξωγλωσσική πραγματικότητα και την επικοινωνιακή πρόθεση του ομιλητή.

Μία λέξη δηλώνει μία έννοια, ανήκει σε μία συγκεκριμένη γραμματική κατηγορία, έχει ορισμένες σημασιολογικές σχέσεις με άλλες λέξεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ορισμένα συμφραζόμενα, αλλά όχι σε άλλα, συνδυάζεται με συγκεκριμένες λέξεις, αλλά όχι με άλλες. Όλες αυτές οι παράμετροι καθορίζουν τη σημασία μιας λέξης.

Από τις σημασιολογικές σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στις λέξεις, κρίσιμες για την επιλογή της κατάλληλης λεξικής μονάδας είναι οι λεξικές σχέσεις σημασίας, συνωνυμίας και υπερωνυμίας/υπωνυμίας.

Η συνωνυμία παραδοσιακά ορίζεται ως σημασιακή ισοδυναμία δύο ή περισσότερων λεξικών μονάδων (π.χ. τασάκι – σταχτοδοχείο – σταχτοθήκη, κόκορας – πετεινός, άνθος – λουλούδι, θέλω – επιθυμώ, άσπρος – λευκός, κόκαλο – οστό).

Ωστόσο, απόλυτη συνωνυμία είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει.

Αν λάβει κανείς υπόψη του την οικονομία του γλωσσικού συστήματος, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη συνώνυμων λεξικών μονάδων, δηλαδή η ύπαρξη διαφορετικών μορφών για τη δήλωση της ίδιας σημασίας, αφενός οφείλεται σε διαφορετικούς παράγοντες (π.χ. παλαιότερη – νεότερη λεξική μονάδα, οστό – κόκαλο), αφετέρου εξυπηρετεί διαφορετικούς στόχους. Η ύπαρξη εναλλακτικών λεξικών μονάδων δίνει τη δυνατότητα της επιλογής στον ομιλητή/ συγγραφέα. Η επιλογή ενός από τα μέλη του ζεύγους ρυθμίζεται από:

• πραγματολογικούς παράγοντες, όπως το επίπεδο ύφους (οπότε μιλάμε για υφολογικά συνώνυμα, π.χ. πεθαίνω – τα τινάζω, φούρνος – αρτοποιείο, έφυγε – ξεκουμπίστηκε) ή η χρήση ειδικής γλώσσας (π.χ. επιστημονικής σε σχέση με τη γενική γλώσσα, π.χ. ήπαρ – συκώτι)

• τη λεξική συνδυαστικότητα, π.χ. λευκή (άσπρη) σημαία, παραθέτω (δίνω) γεύμα, ζεστό φαγητό/ θερμός χαιρετισμός, χαλασμένο κρέας / ξινισμένο γάλα

Σχέση υπερωνυμίας υπάρχει ανάμεσα σε δύο λέξεις που η σημασία της μιας «περιλαμβάνει» (με την έννοια είναι «ευρύτερη από») τη σημασία της άλλης (π.χ. ζώο – σκύλος, έπιπλο – καναπές κτλ.). Τα υπερώνυμα σχετίζονται με σχέση μονόδρομης υποκαταστασιμότητας με τα υπώνυμά τους: η χρήση της λέξης με τη γενικότερη σημασία στη θέση της λέξης με την ειδικότερη σημασία οδη γεί στο να χαθούν τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του κάθε υπωνύμου (πρβ. τις λέξεις ξένος και αλλοδαπός και τα υπώνυμά τους μετανάστης, τουρίστας κ.λπ., που υπάρχουν στην αντίστοιχη υποενότητα του Βιβλίου του Μαθητή).

 

Άλλο σημαντικό κριτήριο για την επιλογή της κατάλληλης λεξικής μονάδας είναι το στοιχείο της εκφραστικής ισχύος. Λέξεις όπως πελώριος, τεράστιος, θεόρατος, κολοσσιαίος, υπερμεγέθης, γιγάντιος έχουν μεγαλύτερη εκφραστική ισχύ από το (πάρα) πολύ μεγάλος, παρόλο που περιγραφικά είναι συνώνυμες.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει σε λέξεις των οποίων η διαφορά στην εκφραστική ισχύ οφείλεται στο ότι περικλείουν και την άποψη του ομιλητή/συγγραφέα (πρβ. οικονόμος – τσιγκούνης), αλλά και τις επικοινωνιακές του προθέσεις στο συγκεκριμένο πλαίσιο επικοινωνίας (πρβ. μυρίζει [= λεπτότητα, ευγένεια] αλλά βρομάει – βρομοκοπάει!).

 

Δ2 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

 

Η σημασία και η καταλληλότητα του λεξιλογίου, η λεκτική διατύπωση και η χρήση των λεξικών έχουν ήδη διδαχτεί και σε ενότητες των βιβλίων της Α΄ και της Β΄ Γυμνασίου. Έχουν επίσης διδαχτεί στοιχεία υφολογίας. Για τον λόγο αυτό στην ενότητα αυτή είναι προτιμότερο να επικεντρωθεί το μάθημα:

• στον τρόπο με τον οποίο το σημασιολογικό περιεχόμενο των λέξεων καθορίζει την ακρίβεια και τη σαφήνεια ενός κειμένου·

• στον τρόπο με τον οποίο η χρήση του λεξιλογίου σε διαφορετικά κείμενα επηρεάζει το ύφος τους·

• στη διάκριση ανάμεσα στη σημασία και τη χρήση των λέξεων για την επίτευξη των σκοπών ενός κειμένου·

• στον ρόλο που μπορεί να παίζει η κατάλληλη επιλογή λέξεων για την ενότητα του ύφους σε ένα κείμενο.

Oι μαθητές έχουν πολλές ευκαιρίες να παρατηρήσουν τον ρόλο που παίζει το λεξιλόγιο στη δημιουργία του ύφους ενός κειμένου. Είναι, επομένως, σημαντικό να τους ενθαρρύνουμε στην παρατήρηση και τον εντοπισμό αυτών των υφολογικών στοιχείων, όπως προκύπτουν από τη χρήση των λέξεων τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο (δραστηριότητες υποενότητας Δ).

Το επόμενο βήμα διδακτικά θα μπορούσε να είναι η απόπειρα ερμηνείας ορισμένων λεξικών επιλογών, χωρίς όμως αυτή η ερμηνεία να διεκδικεί το τεκμήριο της αυθεντικότητας. Πολλές δια φορετικές απαντήσεις μπορούν και πρέπει να γίνουν αποδεκτές.

Με το κείμενο 13 και τις δραστηριότητες που ακολουθούν επιδιώκεται να αντιληφθούν οι μαθητές ότι η επιλογή των λέξεων στον λόγο σχετίζεται και με το κειμενικό είδος καθώς και με το επικοινωνιακό πλαίσιο. Εκτός από τις σχετικές ασκήσεις του βιβλίου, χρήσιμο είναι να αντληθούν παραδείγματα και από τις προσωπικές εμπειρίες των μαθητών και να προκληθεί ελεύθερη συζήτηση στην τάξη.

Στη δραστηριότητα 3 του Aκούω και μιλώ (σελ. 25) oι μαθητές καλούνται να βρουν τους άξονες στους οποίους αναλύεται ένα σχέδιο εργασίας. H προεργασία αυτή θεωρείται χρήσιμη για την εξοικείωση των παιδιών με τρόπους ανάλυσης και καταμερισμού των εργασιών που πρέπει να γίνονται κάθε φορά που αρχίζουν ένα σχέδιο εργασίας (project). H φάση αυτή έχει μεγάλη σημασία, γιατί η σωστή ανάλυση ενός θέματος και ο σωστός καταμερισμός των εργασιών επιτρέπει στον κάθε μαθητή να προσανατολιστεί ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του και τελικώς κάνει το σχέδιο εργασίας ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. O εκπαιδευτικός μπορεί να αναθέσει και άλλες εργασίες τέτοιου τύπου, σ’ άλλα σημεία της ενότητας, αν θεωρεί ότι οι μαθητές χρειάζονται καλύτερη προ παρασκευή ενόψει του διαθεματικού σχεδίου εργασίας που θα αναλάβουν ολοκληρώνοντας την ενότητα. Oρισμένες προεργασίες για σχέδια εργασίας, εφόσον διαπιστωθεί ότι κερδίζουν το ενδιαφέρον των μαθητών, μπορούν να αναπτυχθούν σε πραγματικά σχέδια εργασίας και μάλιστα να υλοποιηθούν αντί της διαθεματικής εργασίας που προτείνεται στο τέλος κάθε ενότητας

 

Ε. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛOΓOY – ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

 

Aκούω και μιλώ

ΔΡΑΣΤΗΡΙOΤΗΤΕΣ 1 , 2 : Oι δραστηριότητες 1 και 2 αποβλέπουν στην εξάσκηση των μαθητών στην «ανάγνωση» εικόνων και οδηγούν στην παραγωγή ενός «ερμηνευτικού» λόγου. (O λόγος μπορεί να περιέχει και στοιχεία περιγραφικά και αξιολογικά αλλά κυρίως πρέπει να ερμηνεύσει τις εικόνες). Oι δραστηριότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά.

ΔΡΑΣΤΗΡΙOΤΗΤΑ 3 : O διδάσκων πρέπει να φροντίσει, όπως και σε κάθε δραστηριότητα αυτής της μορφής, για την ενεργή εμπλοκή του ακροατηρίου στον ρόλο του αξιολογητή. Eπίσης, μπορούν να εφαρμοστούν ποικίλα εναλλακτικά σενάρια.

ΔΡΑΣΤΗΡΙOΤΗΤΑ 4: Έχει τη μορφή της ελεύθερης συζήτησης. Oι ελεύθερες συζητήσεις είναι καλό να γίνονται όταν και εφόσον το θέμα (κατά την εκτίμηση του διδάσκοντος) είναι ερεθιστικό για τους μαθητές. H ύπαρξη ισχυρού κινήτρου κάνει τη διαδικασία γόνιμη, αλλιώς η δραστηριότητα μπορεί να παραλειφθεί.

Διαβάζω και γράφω

ΔΡΑΣΤΗΡΙOΤΗΤΑ 1: Δραστηριότητα ελεύθερης έκφρασης – σύνταξης πολυτροπικού κειμένου. Προσφέρεται για υλοποίηση από μικρές ομάδες ή από όλη την τάξη σαν ομάδα. Σε περίπτωση που θα γίνει σαν ομαδική εργασία παρέχει την ευκαιρία για παραγωγή προφορικού λόγου στο πλαίσιο της ομάδας.

ΔΡΑΣΤΗΡΙOΤΗΤΕΣ 2, 4, 5: Zητούνται παραγωγές κειμένων που διαφέρουν ως προς το είδος και ως προς τον επικοινωνιακό στόχο. Σε κάθε περίπτωση αξιολογείται η ικανότητα των μαθητών να κατανοήσουν και να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες ανάγκες της περίστασης. Θα μπορούσε ο διδάσκων να χωρίσει την τάξη σε ομάδες και να αναθέσει διαφορετική δραστηριότητα σε κάθε ομάδα. H κάθε ομάδα παρουσιάζει το κείμενό της στην τάξη και ακολουθεί αυτοαξιολόγηση και αλληλοαξιολόγηση.

ΔΡΑΣΤΗΡΙOΤΗΤΑ 3: H δραστηριότητα αποσκοπεί στην εμπέδωση των όσων διδάχθηκαν σχετικά με τη σύνθεση ερευνητικών εργασιών. Mπορεί να γίνει ατομικά ή ομαδικά.

Διαθεματική εργασία

Mπορεί να πάρει μορφή σχεδίου δράσης (project) και να δώσει την ευκαιρία της αξιοποίησης γνώσεων από τα γνωστικά πεδία της ιστορίας (και ιδιαίτερα της τοπικής ιστορίας), της πληροφορικής, των ξένων γλωσσών και δεξιοτήτων όπως η φωτογραφία, το σχέδιο, η σελιδοποίηση κ.λπ.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

 

Παραγωγή γραπτού λόγου

1. Σε μια ξένη εφημερίδα βλέπετε δημοσιευμένο το κείμενο 4 (Βιβλίο του Μαθητή). Γράψτε μια επιστολή προς την εφημερίδα εκφράζοντας την άποψή σας για τον τρόπο με τον οποίο προβάλλεται η Eλλάδα στο εξωτερικό.

2. Mελετήστε κείμενα από τα σχολικά βιβλία της Nεοελληνικής Λογοτεχνίας τα οποία αναφέρονται στην Eλλάδα. Ποια εικόνα της Eλλάδας δίνει το καθένα από αυτά;

Aναζητήστε στα βιβλία της Iστορίας σας χάρτες που παρουσιάζουν τα όρια του ελληνικού κράτους στις διάφορες φάσεις της Iστορίας κατά τον 19ο και 20ό αιώνα. Kάντε μια ιστορική αφήγηση παρουσιάζοντας και χρονολογώντας τις διαφοροποιήσεις των ορίων αυτών.

 

 


10

 

Kείμενο 1 [Η συνεισφορά των Eλλήνων]*

Η πραγματική ιστορία της Ελλάδας […] δεν είναι ούτε τα πολιτικά της ούτε οι πόλεμοι. Είναι ο πολιτισμός της. Είναι τα λαμπρά έργα της στην τέχνη, την αρχιτεκτονική, την ποίηση, το δράμα, τη φιλοσοφία και την επιστήμη. Οι Έλληνες ήταν μεγάλοι στοχαστές, μεγάλοι δημιουργοί, εραστές της ομορφιάς και των έργων του πνεύματος. […] Εάν κοιτάξετε τις εικόνες των ελληνικών ναών και τα αγάλματά τους, θα δείτε και μόνοι σας πόσο λεπτή και γεμάτη αληθινή ομορφιά ήταν η τέχνη των Ελλήνων. […]

Οι Έλληνες έκαναν μεγάλη πρόοδο στην επιστήμη. Η σημερινή επιστήμη χρωστά πάρα πολλά στις διαπιστώσεις, στις ανακαλύψεις και στις επιστημονικές θεωρίες των Ελλήνων. Επίσης οι ανακαλύψεις τους στα μαθηματικά, στην αστρονομία και την ιατρική είχαν ανυπολόγιστη αξία για την ανθρωπότητα.

Οι Έλληνες δεν έγιναν ποτέ μεγάλη δύναμη, όπως οι Αιγύπτιοι, οι Ασσύριοι και οι Πέρσες. […] Εκεί που πέτυχαν πάρα πολλά ήταν στο βασίλειο του πνεύματος, στην περιοχή του νου. Εκεί έβαλαν γερά θεμέλια κι εκεί στηρίζεται σήμερα ολόκληρη η ανθρώπινη σκέψη και ολόκληρο το πολιτιστικό οικοδόμημα.

 

F.C. Happold, Παγκόσμια Ιστορία, μτφρ. Μπάμπης Γραμμένος, εκδ. Άγκυρα, 1996

 

1 Ιστορία Α΄ Γυμνασίου 

1 Ελληνική Ιστορία [πηγή: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού]


Kείμενο 2 Η Alfa Romeo

Θαύμασα τον Παρθενώνα
και στην κάθε του κολώνα
βρήκα τον χρυσό κανόνα

Όμως σήμερα το λέω
βρίσκω το καλό κι ωραίο
σε μια σπορ ALFA ROMEO.

Καλοκαίρια και χειμώνες
νάναι γύρω μου ελαιώνες
πίσω μου όλ' οι αιώνες.
Κι όπου μπρος μου ο δρόμος βγάζει
και σε πειρασμό με βάζει
δόστου να πατάω το γκάζι.

Με τη δύναμη του λιόντα
και με του πουλιού τα φόντα
πιάνω τα εκατόν ογδόντα.

Γεια σας θάλασσες και όρη.
Γεια σας κι έχω βάλει πλώρη
για της Αστραπής την κόρη.

Oδυσσέας Ελύτης,
Τα ρω του έρωτα,
εκδ. Ύψιλον, 1986 εικ

 


11

 

Kείμενο 3 [Η ελληνική κοινωνία αλλάζει]

Πριν από μία δεκαετία περίπου η Ελλάδα έδινε την εντύπωση ενός ενιαίου, ομοιογενούς έθνους, όπου η παρουσία των διαφορετικών (ως προς το χρώμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, την κουλτούρα) ήταν σποραδική ή περιχαρακωμένη σε απομακρυσμένες, συνοριακές περιοχές. Ακόμα και σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο, όπως η Αθήνα, οι περισσότεροι ξένοι έμοιαζαν να είναι οι τουρίστες που κάθε καλοκαίρι προτιμούσαν τον ήλιο και τη θάλασσα της Μεσογείου για τις διακοπές τους.

Ταυτόχρονα οι Έλληνες ήταν ένας λαός μεταναστών. Σε όλο τον 20ό αιώνα η μετανάστευση προς τη Δύση αποτελούσε βασικό στοιχείο της ελληνικής δημογραφικής κίνησης.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια τις τελευταίες δύο δεκαετίες έκαναν την Ελλάδα χώρα υποδοχής μαζικού ρεύματος μεταναστών.

Η ενεργή παρουσία των μειονοτήτων στην ελληνική κοινωνία διατάραξε λοιπόν τα τελευταία χρόνια την ως τότε κυρίαρχη εικόνα της αρμονικής εθνικής ομοιογένειας και έθεσε επιτακτικά πλέον το ζήτημα της συνύπαρξης διαφορετικών εθνοπολιτισμικών ομάδων.

Τα παιδιά στο σχολείο καλούνται να μάθουν να ξεχωρίζουν τα κοινά στοιχεία που έχουν μεταξύ τους κουλτούρες που στην πρώτη ματιά μοιάζουν διαφορετικές, να εκτιμούν την αξία άλλων πολιτισμών εκτός από το δικό τους, να αναγνωρίζουν την ετερογένεια, και όχι την ομοιογένεια, ως βασικό χαρακτηριστικό των σύγχρονων κοινωνιών.

 

Χριστίνα Κουλούρη, «Η ισχύς της πλειονότητας και τα δικαιώματα των "ολίγων"», εφημ. TO ΒΗΜΑ, 1998 (διασκευή)

 

1 Η κατάρρευση των λαϊκών δημοκρατιών και η ψυχροπολεμική Ευρώπη [πηγή: Ιστορία Γ΄ Γυμνασίου]

2 Ξένοι στην ίδια πόλη (βίντεο, 19:50 min) [πηγή: Εκπαιδευτική Τηλεόραση]

 

3 Όψεις της Ελλάδας


 

Kείμενο 4 [GREECE]

eik

Eρωτήσεις κατανόησης

1 KEIMENO 1: Σε ποιους τομείς του παγκόσμιου πολιτισμού πρόσφερε η Ελλάδα κατά τον συγγραφέα;

2 KEIMENO 2: Ποιες όψεις της ελληνικής πραγματικότητας αναγνωρίζετε στο κείμενο; • Ποια στοιχεία είναι παλιά, ποια είναι σύγχρονα και ποια διαχρονικά;

3 KEIMENO 3: Σε τι άλλαξε η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες και για ποιους λόγους; • Ποιο ρόλο μπορεί να παίξει το σχολείο στις σύγχρονες συνθήκες;

4 KEIMENO 4: Ποια εικόνα της Ελλάδας προβάλλει το σκίτσο; • Nομίζετε ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; • Tι κάνει το σκίτσο αυτό αστείο; • Εκτός από γέλιο, ποια άλλα αισθήματα σας προκαλεί;

Hλίας Mακρής, περ. «K», εφημ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2002

 

 

 


12

 

B ΠΑΡΑTΑΚTΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠOTΑΚTΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ TΩΝ ΠΡOTΑΣΕΩΝ

 

Ασκήσεις

 

 

 

B1 Oι διάφοροι τρόποι σύνδεσης των προτάσεων

Tι πρέπει να γνωρίζω

Σε κάθε περίσταση που μιλάμε ή γράφουμε:

 

δημιουργούμε ένα μικρό ή μεγάλο σύνολο προτάσεων που είναι σχετικές μεταξύ τους ως προς το νόημα και

 

οργανώνουμε το σύνολο αυτό με κάποιον τρόπο που να φανερώνει το νόημα και να δείχνει τις σχέσεις που τις συνδέουν.

 

Παράδειγμα: (από το κείμενο 3)

Ακόμα και σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο, όπως η Αθήνα, οι περισσότεροι ξένοι έμοιαζαν /

/ να είναι οι τουρίστες /

/ που κάθε καλοκαίρι προτιμούσαν τον ήλιο και τη θάλασσα της Μεσογείου για τις διακοπές τους.

 

Aκούω και μιλώ

1. Ένα τέτοιο σύνολο προτάσεων είναι φυσικά και το κείμενο 1 αυτής της ενότητας. Στο κείμενο αυτό, η πρώτη παράγραφος αποτελείται από επτά προτάσεις. • Mπορείτε να βρείτε πού αρχίζει και πού τελειώνει η καθεμιά από αυτές;

 

2. Yπάρχει κάποια λέξη που να ενώνει τις πρώτες τέσσερις προτάσεις της παραγράφου αυτής; • Tις τρεις τελευταίες; • Ποια διαφορά παρατηρείτε;

 

3. Aς πάμε τώρα στο κείμενο 2. Mπορείτε στις δύο πρώτες στροφές του ποιήματος να βρείτε

α. δύο προτάσεις που να συνδέονται με μια λέξη;

β. δύο προτάσεις που απλώς η μία να ακολουθεί την άλλη; • Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να σκεφτείτε μια λέξη που θα ταίριαζε για να συνδέσει τις δύο προτάσεις;

 

4. Bρείτε τώρα τις προτάσεις από τις οποίες αποτελείται η τελευταία παράγραφος του κειμένου 3.

 

5. Aν συγκρίνουμε τις προτάσεις που βρήκαμε στις παραπάνω ασκήσεις, ποιες συνδέονται μεταξύ τους με πιο περίπλοκο τρόπο;

 

 

Διαβάζω και γράφω

Xωριστείτε σε ομάδες. • Oι μισές ομάδες να ετοιμάσουν μια περιγραφή του κειμένου 4, χρησιμοποιώντας προτάσεις που θα συνδέονται με τρόπο απλό, όπως για παράδειγμα γίνεται στα κείμενα 1 και 2. • Oι υπόλοιπες ομάδες να ετοιμάσουν μια περιγραφή του ίδιου κειμένου, με πιο περίπλοκες συνδέσεις προτάσεων, όπως για παράδειγμα αυτές του κειμένου 3.

 

 

Kείμενο 5 [Eλλάδα, σταυροδρόμι των λαών]

εικ

Ο ελληνικός χώρος στις γεωγραφικές, οικονομικές, κοινωνικές και πνευματικές του δομές αποτέλεσε πάντα σ' ολόκληρη την ιστορία του έναν οριακό χώρο ανάμεσα σε δύο ξεχωριστούς κόσμους –ανατολικό και δυτικό– που δεν έμειναν ποτέ στεγανά κλειστοί. Και στην επικοινωνία ανάμεσα στους δύο αυτούς κόσμους ο ρόλος του ελληνισμού ήταν πρωταρχικός. Γιατί, όχι μόνο οι Έλληνες, από την αυγή της ιστορίας τους, απλώθηκαν ακτινωτά σ' ολόκληρο το μεσογειακό χώρο και πέραν αυτού με τις αρχαίες αποικίες, τις νεότερες παροικίες και την κατά καιρούς επεκτατική πολιτική των διαφόρων πολιτικών σχηματισμών του ελληνισμού, αλλά και οι διάφοροι λαοί της Δύσης και της Ανατολής κατέκλυσαν κατά καιρούς πρόσκαιρα ή μονιμότερα τον ελληνικό χώρο. Έτσι, ο χώρος αυτός δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί σταυροδρόμι των λαών.

Μ' άλλα λόγια, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ιστορίας μας είναι και παραμένει ο οριακός της χαρακτήρας. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι το κύριο και πάντα ζωντανό στοιχείο της ελληνικής παράδοσης.

 

Nίκος Γ. Σβορώνος, «Παράδοση και ελληνική ταυτότητα», Aνάλεκτα Nεοελληνικής Iστορίας και Iστοριογραφίας, εκδ. Θεμέλιο, 1987

13

 

Kείμενο 6 [Μελετώντας τον χάρτη της Eλλάδας]

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Στο μάθημα αυτό θα προσπαθήσουμε, μελετώντας τη χώρα μας, να προσδιορίσουμε τον πλούτο των πληροφοριών που μπορεί να δώσει ένας χάρτης σε όποιον τον χειρίζεται με σωστό τρόπο.

 

img

 

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας

Μελετώντας τους χάρτες 4.2. 4.3 και 4.4 παρατηρούμε ότι η Ελλάδα:

Είναι μία ευρωπαϊκή χώρα και γεωγραφικά ανήκει στη νότια Ευρώπη

Καταλαμβάνει το νότιο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου.

Συνορεύει βόρεια με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και με τη Βουλγαρία, βορειοδυτικά με την Αλβανία και βορειοανατολικά με την Τουρκία. Δυτικά, ανατολικά και νότια βρέχεται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Ανήκει γεωγραφικά, όπως δείχνει η θέση της και στη μεγάλη ομάδα των μεσογειακών χωρών, δηλαδή εκείνων που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα. Στην ομάδα αυτή ανήκουν χώρες τόσο της Ευρώπης όσο και της Ασίας και της Αφρικής.

Συνδέει γεωγραφικά την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική. Τη σημασία της από αυτή την άποψη δείχνει και ο νέος μεγάλος δρόμος της Εγνατίας, χάρτης 4.1, που ξεκινάει από την Ηγουμενίτσα και καταλήγει στα σύνορα με την Τουρκία. Ο δρόμος αυτός διασχίζει ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα και ενώνει τη δυτική Ευρώπη με την Ασία.

eik

Δραστηριότητα 1η

α) Σημείωσε τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο και ταξινόμησέ της ως προς την ήπειρο στην οποία ανήκουν.

β) Παρατήρησε τον χάρτη της Ελλάδας και σημείωσε όλα τα σημεία εξόδου και εισόδου προς και από τις χώρες με τις οποίες έχει χερσαία σύνορα.

 

1 Χάρτες [πηγή: Γεωλογία-Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου] 

2 Οι χάρτες [πηγή: Γεωλογία-Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου]

 


14

 

Kείμενο 7 [Tα ελληνικά… μυστήρια]

εικ

Είναι συχνά δύσκολο για τον Αγγλοσάξονα ταξιδευτή να καταλάβει πώς μία χώρα που μοιάζει ποτισμένη ως το μεδούλι από τη βυζαντινή παράδοση της ορθοδοξίας, παράδοση καταφανέστατη στις εκκλησίες και των μικρότερων χωριών ή στα μοναστήρια που στεφανώνουν τις πιο απόμερες βουνοπλαγιές, μπορεί να αφήνεται με τέτοια εγκατάλειψη στις γήινες απολαύσεις, στο φαΐ, στο κρασί, στα παιχνίδια του έρωτα που φουντώνουν μόλις οι Έλληνες ξεκλέψουν λίγο χρόνο από τις δύσκολες υποχρεώσεις της καθημερινότητάς τους. Μία εξήγηση είναι ότι ο κόσμος εξοφλά το χρέος του προς την Εκκλησία τελώντας τα μυστήρια της βάπτισης, του γάμου και της κηδείας, και η Εκκλησία, απαιτητική στις τελετουργίες, χαλαρή στην εξομολόγηση και τη θρησκευτική ηθικολογία, αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη επιείκεια την προσωπική αμαρτία απ' ό,τι οι περισσότερες θρησκείες. Άλλωστε με τις πολυάριθμες γιορτές της η Εκκλησία δοξάζει απροκάλυπτα τα πλούσια ελέη του Κυρίου, ιδίως το Πάσχα, μια εποχή που η κνίσα των σουβλιστών αρνιών μοσχοβολάει στην ύπαιθρο και τα κατάλευκα τραπέζια βουλιάζουν από τις παραδοσιακές λιχουδιές.

 

Έντμουντ Κήλυ, Αναπλάθοντας τον παράδεισο, Το ελληνικό ταξίδι 1937-1947, μτφρ. Χρύσα Τσαλικίδου, εκδ. Eξάντας, 1999

 

Aκούω και μιλώ

1. Διαβάζοντας τα κείμενα 5, 6 και 7 σκεφτείτε:

• Για ποιο κείμενο καταβάλατε μεγαλύτερη διανοητική προσπάθεια να το κατανοήσετε;

• Για ποιο κείμενο χρειάστηκε η μικρότερη διανοητική προσπάθεια;

• Τελικά, ποιο είναι το δυσκολότερο και ποιο το ευκολότερο κείμενο για σας;

 

2. Ποιοι από τους παρακάτω παράγοντες νομίζετε ότι δημιουργούν τη διαφορά δυσκολίας; Bάλτε ✓ όπου νομίζετε.

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

• Οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς • Η οπτική μορφή
• Το θέμα του κάθε κειμένου • Το είδος του κειμένου
• Το μάκρος των περιόδων • Το μέγεθος του κειμένου
• Ο τρόπος της οργάνωσης του κάθε κειμένου  

 

3. Συζητήστε με τους συμμαθητές σας ποιοι από τους παραπάνω παράγοντες σας φαίνονται πιο σημαντικοί. • Tεκμηριώστε τη γνώμη σας με συγκεκριμένες αναφορές στα κείμενα.

 

εικ

 

 Kείμενο 8 [O Χατζιδάκις μιλάει για τον Γιώργο Σεφέρη]

Στον Γιώργο Σεφέρη

 

Από τη Μικρασία μετά την καταστροφή, ένας αστός ξεκίνησε με μια βαλίτσα αναμνήσεων στο χέρι, γύρισε χώρες μακρινές και πολιτείες άγνωστες, μάζεψε ακριβό υλικό και συνταγές, μέτρα, ρυθμούς και χρώματα, και τέλος γύρισε στη χώρα του, έχτισε με τα χέρια του σπίτι σημερινό κι ελληνικό, εμπήκε μέσα, κλείδωσε και από τότε πια κανείς δεν τον συνάντησε στην αγορά.

 

Μάνος Χατζιδάκις, Mυθολογία, εκδ. Ύψιλον, 1980

 

15

 

 

Ας μελετήσουμε τους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συσχετίζονται μεταξύ τους οι προτάσεις, παίρνοντας μερικά παραδείγματα από τα κείμενα που προηγήθηκαν.

 

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

ΟΜΑΔΑ Α1. «ένας αστός ξεκίνησε με μια βαλίτσα αναμνήσεων στο χέρι, γύρισε χώρες μακρινές και πολιτείες άγνωστες, μάζεψε ακριβό υλικό και συνταγές» (Κείμενο 8)
ΟΜΑΔΑ Β2. «Θαύμασα τον Παρθενώνα
και στην κάθε του κολώνα
βρήκα τον χρυσό κανόνα»
1
(Κείμενο 2)
3. «Η ενεργή παρουσία των μειονοτήτων στην ελληνική κοινωνία διατάραξε λοιπόν τα τελευταία χρόνια την ως τότε κυρίαρχη εικόνα της αρμονικής εθνικής ομοιογένειας και έθεσε επιτακτικά πλέον το ζήτημα της συνύπαρξης διαφορετικών εθνοπολιτισμικών ομάδων» (Κείμενο 3)
4. «Γιατί, όχι μόνο οι Έλληνες, από την αυγή της ιστορίας τους, απλώθηκαν ακτινωτά σ' ολόκληρο το μεσογειακό χώρο και πέραν αυτού με τις αρχαίες αποικίες, τις νεότερες παροικίες και την κατά καιρούς επεκτατική πολιτική των διαφόρων πολιτικών σχηματισμών του ελληνισμού, αλλά και οι διάφοροι λαοί της Δύσης και της Aνατολής κατέκλυσαν κατά καιρούς πρόσκαιρα ή μονιμότερα τον ελληνικό χώρο» 2
(Κείμενο 5)
ΟΜΑΔΑ Γ5. «Εάν κοιτάξετε τις εικόνες των ελληνικών ναών και τα αγάλματά τους, θα δείτε και μόνοι σας πόσο λεπτή και γεμάτη αληθινή ομορφιά ήταν η τέχνη των Eλλήνων» eik
(Κείμενο 1)
6. «Ο ελληνικός χώρος στις γεωγραφικές, οικονομικές, κοινωνικές και πνευματικές του δομές αποτέλεσε πάντα σ' ολόκληρη την ιστορία του έναν οριακό χώρο ανάμεσα σε δύο ξεχωριστούς κόσμους –ανατολικό και δυτικό– που δεν έμειναν ποτέ στεγανά κλειστοί» eik
(Κείμενο 5)
7. «Είναι συχνά δύσκολο για τον Aγγλοσάξονα ταξιδευτή να καταλάβει πώς μία χώρα που μοιάζει ποτισμένη ως το μεδούλι από τη βυζαντινή παράδοση της ορθοδοξίας, παράδοση καταφανέστατη στις εκκλησίες και των μικρότερων χωριών ή στα μοναστήρια που στεφανώνουν τις πιο απόμερες βουνοπλαγιές, μπορεί να αφήνεται με τέτοια εγκατάλειψη στις γήινες απολαύσεις» eik
(Κείμενο 7)

 

Aκούω και μιλώ

1. Διαβάστε προσεκτικά τις τρεις προηγούμενες ομάδες παραδειγμάτων και συζητήστε:

 

α. Σε ποια ομάδα παραδειγμάτων οι σχέσεις ανάμεσα στις προτάσεις σάς φαίνονται πιο απλές και σε ποια πιο σύνθετες;

Απάντηση:

β. Σε ποιες ομάδες παραδειγμάτων χρησιμοποιούνται ειδικές λέξεις για τη σύνδεση των προτάσεων και σε ποια ομάδα δεν χρησιμοποιούνται;

Απάντηση:

16

 

2. Ας επιχειρήσουμε μερικές παρομοιώσεις: (Συμπληρώστε τα αποσιωπητικά προσθέτοντας τον αριθμό της ομάδας που ταιριάζει.)

 

 

1Οι προτάσεις της ομάδας ...   συνδέονται μεταξύ τους όπως οι κρίκοι μιας αλυσίδας.

 

 

 

2Οι προτάσεις της ομάδας ...   συσχετίζονται μεταξύ τους όπως τα λουλούδια σε ένα βάζο.

 

 

 

3Οι προτάσεις της ομάδας ...   συνδέονται μεταξύ τους όπως τα κλειδιά σε μια αρμαθιά.

 

 

3. Το παράδειγμα 2 περιλαμβάνει δύο προτάσεις. Σας φαίνονται να έχουν διαφορετική βαρύτητα η μία από την άλλη ή να είναι ισότιμες;

Απάντηση:

 

4. Εξετάστε το ίδιο στα παραδείγματα 3 και 4.

Απάντηση:

 

5. Οι προτάσεις του παραδείγματος 5 είναι μεταξύ τους ισότιμες;

Απάντηση:

 

6. Στο παράδειγμα 6 ποια πρόταση φαίνεται να είναι τμήμα της άλλης πρότασης; • Ποια είναι η λειτουργία της;

Απάντηση:

 

7. Εξετάστε τα ερωτήματα των δραστηριοτήτων 3, 5 και 6 στο παράδειγμα 7.

Απάντηση:

 

 

Tι πρέπει να γνωρίζω

 Ένα σύνολο από προτάσεις, που είναι σχετικές μεταξύ τους ως προς το νόημα, μπορούν:

• Eίτε να παρατίθενται απλώς η μια κοντά στην άλλη χωρίς συνδετικές λέξεις

    → τότε έχουμε σχήμα ασύνδετο (παράδ. 1).

• Eίτε να παρατάσσονται η μια μετά την άλλη ως ισότιμα στοιχεία του λόγου και να συνδέονται με τους παρατακτικούς συνδέσμους

    → τότε έχουμε παρατακτική σύνδεση (παραδ. 2, 3, 4)

• Eίτε να πλέκονται αξεδιάλυτα μεταξύ τους, έτσι ώστε κάποιες προτάσεις να μεταβάλλονται σε μέρη μιας άλλης πρότασης και να συνδέονται με αυτήν με διάφορες συνδετικές λέξεις (π.χ. με τους υποτακτικούς συνδέσμους αλλά και με αναφορικές λέξεις, ερωτηματικές αντωνυμίες και μόρια)

    → τότε έχουμε υποτακτική σύνδεση (παραδ. 5, 6, 7)

 

• H υποτακτική σύνδεση μπορεί να είναι η πιο κατάλληλη για να εκφράσει σύνθετες λογικές συσχετίσεις και, συνήθως, δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για λόγο περισσότερο οργανωμένο και επεξεργασμένο.

 

 

Διαβάζω και γράφω

1. Αναζητήστε στο βιβλίο της Γραμματικής τους παρατακτικούς και τους υποτακτικούς συνδέσμους και αντιγράψτε τους στο τετράδιό σας.

Δείτε τους συνδέσμους 1

 

2. Διαβάστε στο κείμενο 6, στην τελευταία παράγραφο, την περίοδο «Τη σημασία της… με την Τουρκία».

α. Προσπαθήστε να καταλάβετε τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένες οι προτάσεις σ' αυτή την περίοδο.

Απάντηση:

β. Τι είδους είναι οι δύο προτάσεις που συνδέονται παρατακτικά;

Απάντηση:

γ. Με ποια άλλη πρόταση συνδέονται και οι δύο; • Με τι είδους σύνδεση;

Απάντηση:

δ. Ποια είναι η κύρια πρόταση σ' αυτή την περίοδο και ποιες οι δευτερεύουσες;

Απάντηση:

17

 

3. Στο παράδειγμα 6 (ομάδα Γ) έχουμε μία δευτερεύουσα πρόταση. Eντοπίστε την. • Σε ποια κύρια πρόταση φαίνεται να ανήκει; • Με ποια λέξη της κύριας πρότασης συνδέεται η δευτερεύουσα;

Απάντηση:

 

4. Στο παράδειγμα 5 (ομάδα Γ) έχουμε δύο δευτερεύουσες προτάσεις που φαίνεται να αποτελούν κομμάτια της κύριας πρότασης. Eντοπίστε τις προτάσεις. • Με ποια λέξη της κύριας πρότασης συνδέονται οι δευτερεύουσες;

Απάντηση:

 

5. Τι διαφορετικό συμβαίνει στο παράδειγμα 7 (ομάδα Γ); • Προσπαθήστε να καταλάβετε τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένες οι προτάσεις σ' αυτή την περίοδο.

Απάντηση:

 

 

Mαθαίνω ότι:

Παρατακτικά μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους:

• είτε κύριες προτάσεις με άλλες κύριες προτάσεις

• είτε δευτερεύουσες προτάσεις με άλλες δευτερεύουσες προτάσεις

 

Με υποτακτική σύνδεση μπορούν να συνδέονται:

• μία ή περισσότερες δευτερεύουσες προτάσεις με μία κύρια πρόταση

• μία ή περισσότερες δευτερεύουσες προτάσεις με μία άλλη δευτερεύουσα πρόταση.

 

B2 Oι επιλογές στις συνδέσεις των προτάσεων και οι συνέπειές τους στον λόγο

Kείμενο 9 [Βαριέμαι…]

eik

Κατερίνα Bαμβασάκη, περ. «9», εφημ. EΛΕΥΘΕΡOTΥΠIΑ, 2001

18

 

Aκούω και μιλώ

1. Πόσα διαφορετικά νοήματα διατυπώνονται στα τέσσερα πρώτα σκίτσα του κειμένου 9; • Mε ποιον τρόπο διαφοροποιείται το νόημα, ενώ οι προτάσεις που χρησιμοποιούνται είναι οι ίδιες;

 

2. Mπορείτε να συνεχίσετε τη «φιλοσοφία» της ηρωίδας στο ίδιο πνεύμα; • Aν θέλετε, εργαστείτε σε ομάδες των δύο ατόμων και βρείτε διαφορετικές συνδετικές λέξεις, για να κάνετε κι άλλες ανάλογες «φιλοσοφικές τοποθετήσεις».

 

 

Διαβάζω και γράφω

Ξαναγράψτε το κείμενο 8 συνδέοντας τις προτάσεις μεταξύ τους με συνδέσμους. • Mπορείτε να δοκιμάσετε τις λέξεις: για να ή να, αφού, όπου, όταν ή αφότου ή άλλες που θα επιλέξετε εσείς. • Συγκρίνετε τα κείμενά σας μεταξύ τους και με το αρχικό.

 

 

Mαθαίνω ότι:

Η συνδετική λέξη που επιλέγει ένας ομιλητής για τη σύνδεση δύο προτάσεων φανερώνει το είδος της σχέσης που έχουν οι προτάσεις αυτές στη σκέψη του ομιλητή.

 

 

Αν, αντίθετα, ένας ομιλητής (ή ένας συγγραφέας) επιλέγει να αποφύγει τη χρήση συνδετικών λέξεων ανάμεσα στις προτάσεις, αυτό μπορεί να σημαίνει:

 

• ότι η σχέση είναι ολοφάνερη και δεν χρειάζεται να τη δηλώσει με μια λέξη

• ή ότι προτιμά να αφήσει τον ακροατή (ή τον αναγνώστη) να ανακαλύψει τη σχέση / να δώσει τη δική του ερμηνεία

• ή ότι η σχέση τού διαφεύγει, δεν μπορεί να τη δηλώσει με ακρίβεια, δεν είναι σίγουρος, πιθανόν να είναι αμήχανος

• ή ότι έχει βρει άλλους τρόπους (μη λεκτικούς), για να φανερώσει τη σχέση

• ή (τι άλλο;) ...

 

 

Διαβάστε τα κείμενα 10 και 11 που ακολουθούν, παρατηρήστε την απουσία συνδετικών λέξεων και σκεφτείτε για ποιους λόγους μπορεί να συμβαίνει αυτό.

 

 

εικ

Kείμενο 10 Pωμιοσύνη (απόσπασμα)

Αυτά τα δέντρα δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό,

αυτές οι πέτρες δεν βολεύονται κάτου απ' τα ξένα βήματα,

αυτά τα πρόσωπα δεν βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο,

αυτές οι καρδιές δεν βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο.

 

Ετούτο το τοπίο είναι σκληρό σαν τη σιωπή,

σφίγγει στον κόρφο του τα πυρωμένα του λιθάρια,

σφίγγει στο φως τις ορφανές ελιές του και τ' αμπέλια του,

σφίγγει τα δόντια. Δεν υπάρχει νερό. Μονάχα φως.

Ο δρόμος χάνεται στο φως κι ο ίσκιος της μάντρας είναι σίδερο.

Μαρμάρωσαν τα δέντρα, τα ποτάμια κ' οι φωνές μες στον ασβέστη του ήλιου.

Η ρίζα σκοντάφτει στο μάρμαρο. Τα σκονισμένα σκοίνα.

19

Το μουλάρι κι ο βράχος. Λαχανιάζουν. Δεν υπάρχει νερό.

Όλοι διψάνε. Χρόνια τώρα. Όλοι μασάνε μια μπουκιά ουρανό πάνου απ' την πίκρα τους.

 

Γιάννης Ρίτσος, «Pωμιοσύνη», Ποιήματα 1930-1960, εκδ. Kέδρος, 1973

 

1 Γιάννης Ρίτσος, «Ρωμιοσύνη» [πηγή: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ΄ Γυμνασίου]

Kείμενο 11 [Χίος]

1

Διαφημιστική αφίσα Νομαρχίας Χίου, 2002

 

Aκούω και μιλώ

1. Τι είδους προτάσεις υπάρχουν στα κείμενα 10 και 11; Χρησιμοποιούνται συνδετικές λέξεις, για να συνδεθούν οι προτάσεις μεταξύ τους;

Απάντηση:

 

2. Αν επιχειρήσετε να συνδέσετε τις προτάσεις μεταξύ τους στο κείμενο 10, τι επίδραση θα έχει αυτό στον ρυθμό του ποιήματος; • Τι επίδραση θα έχει στο νόημα;

Απάντηση:

 

3. Συνδέστε παρατακτικά μεταξύ τους τις προτάσεις του κειμένου 11. • Προσπαθήστε στη συνέχεια να τις συνδέσετε και υποτακτικά. Αν δεν τα καταφέρνετε, συζητήστε στην τάξη το γιατί.

Απάντηση:

 

4. Γιατί νομίζετε ότι ορισμένες λέξεις του κειμένου 11 είναι μέσα σε κόκκινο πλαίσιο;

Απάντηση:

 

 

Διαβάζω και γράφω

1. Βρείτε μικρά διαφημιστικά κείμενα από τον Τύπο, κόψτε τα και κολλήστε τα στο τετράδιό σας. • Τι σύνδεση προτάσεων κυριαρχεί στα διαφημιστικά κείμενα; • Για ποιους λόγους;

 

2. Bρείτε στα βιβλία των Κειμένων Nεοελληνικής Λογοτεχνίας δύο ή τρία μικρά ποιήματα σύγχρονων ποιητών και αντιγράψτε τα στο τετράδιό σας. • Tι είδους προτάσεις κυριαρχούν στα ποιήματα που βρήκατε; • Xρησιμοποιούνται συνδετικές λέξεις; • Προσπαθήστε να ερμηνεύσετε αυτές τις επιλογές των ποιητών.

 

20

 


B3 Oι συνδέσεις των προτάσεων στον προφορικό λόγο

Καθίσαμε σ' ένα καφενείο και στήσαμε αυτί στις κουβέντες γύρω μας.

Πιάσαμε μερικές φράσεις και σας τις μεταφέρουμε εδώ γραμμένες:

1

 

Aκούω και μιλώ

1. Διαβάστε τις παραπάνω φράσεις μια φορά από μέσα σας και μια φορά μεγαλόφωνα. Προσπαθήστε να τις κάνετε να ακουστούν με φυσικότητα.

2. Αν χρειάζεται, διαβάστε τες άλλη μια φορά και συνοδέψτε την εκφώνηση με τις εκφράσεις του προσώπου και τις κινήσεις του σώματος και των χεριών, που νομίζετε ότι ταιριάζουν.

3. Σε ποιες από τις παραπάνω φράσεις υπάρχουν συνδετικές λέξεις;

4. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε τις εσωτερικές (λογικές/συντακτικές) σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις προτάσεις του κάθε εκφωνήματος.

5. Ποια από τις δύο αναγνώσεις (η σιωπηρή ή η μεγαλόφωνη) σας βοηθάει περισσότερο να καταλάβετε τις σχέσεις των προτάσεων;

6. Μελετήστε τον ρόλο που παίζουν οι παύσεις και ο τόνος της φωνής.

7. Ξαναπείτε τις φράσεις προσθέτοντας κάποιες συνδετικές λέξεις, οι οποίες να δηλώνουν τη σχέση που βρήκατε.

8. Γράψτε τις νέες εκδοχές στο τετράδιό σας, δίπλα στις αρχικές. • Μήπως μπορείτε να προτείνετε κι άλλες εκδοχές;

εικ

9. Όλες αυτές οι φράσεις (οι αρχικές και οι νέες) είναι ίδιες ή διαφέρουν μεταξύ τους; (Συγκρίνετέ τες ως προς τη σημασία αλλά και ως προς το ύφος.)

10. Ποια από τις εκδοχές θα διαλέγατε:

• αν λέγατε αυτές τις φράσεις σε μια συζήτηση με φίλους;

• αν τις στέλνατε σ' ένα συμμαθητή σας ως γραπτό μήνυμα στο κινητό;

11. Εξηγήστε την επιλογή σας.

12. Διατυπώστε κάποια γενικά συμπεράσματα από τη δραστηριότητα που προηγήθηκε.

 

 

Tα συμπεράσματά μου:

Συμπληρώστε τις προτάσεις:

 

• Στον καθημερινό προφορικό λόγο συχνά οι συνδετικές λέξεις...

Απάντηση:

• Η έλλειψη συνδετικών λέξεων κάνει το ύφος του λόγου περισσότερο...

Απάντηση:

• Η προσθήκη συνδετικών λέξεων κάνει το ύφος του λόγου περισσότερο...

Απάντηση:

• Στον προφορικό λόγο, όπου και όταν παραλείπονται οι συνδετικές λέξεις, υπάρχουν άλλα στοιχεία που μας βοηθούν στην κατανόηση του νοήματος, όπως... 

Απάντηση:

 

 

 


 

21

 

Γ ΣYNΘEΣH EPEYNHTIKΩN EPΓAΣIΩN

 

εικ

Kείμενο 12 Γραικός, Γραικοί και Έλληνες

Γραικός σημαίνει Έλληνας, ενώ Γραικύλος (υποκοριστικό του Γραικός) ο Έλληνας που είναι ανάξιος του ονόματος αυτού. Επίσης, με τον όρο Γραικοί είναι γνωστοί οι Έλληνες στη λατινική γραμματεία (Graeci στους ποιητές και Grai) και έτσι τους ονομάζουν έως τώρα όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί. Όπως και το όνομα Έλλην, έτσι και αυτό προέρχεται από την πρώτη κοιτίδα των Ελλήνων στην Ήπειρο, την Ελλοπία, κοντά στη Δωδώνη. Για πρώτη φορά αναφέρεται το όνομα αυτό από τον Αριστοτέλη που προσπαθούσε να προσδιορίσει πού έγινε ο καταυλισμός του Δευκαλίωνος και βρήκε πως πρέπει να έγινε: «περί τήν Ἐλλάδα τήν ἀρχαίαν. Αὔτη δ' ἐστίν περί ∆ωδώνην καί τόν Ἀχελῶον· οὖτος γάρ πολλαχοῦ τό ρεῦµα µεταβέβληκεν· ᾦκουν γάρ οἱ Σελλοί ένταῦθα καί οἱ καλούµενοι τότε µέν Γραικοί» (Αριστοτέλη Μετεωρ. 1, 14). Πολύ αργότερα ο Απολλόδωρος μας πληροφορεί ότι: «αὐτός (Ἔλλην) µέν οὖν ἀπ'αύτοῦ τούς καλουµένους Γραικούς προσηγόρευσεν Ἔλληνας» (Απολλοδ. 1, 7, 3, 2ος αιώνας). Το ίδιο βεβαιώνεται από το Πάριο Χρονικό: «Καί Ἔλληνες ώνομάσθησαν τό πρότερον Γραικοί καλούµενοι».

Έχουμε, λοιπόν, να κάνουμε μ' ένα μικρό μέρος κοντά στην περιοχή της Δωδώνης, όπου οι κάτοικοί της Σελλοί (= Ελλοί > Έλληνες), γνωστοί για τον τίτλο ως υποφήτες (= ιερείς του μαντείου) του Δωδωναίου Διός, ονομάζονταν και Γραικοί. Όμως, οι ιστορικοί δεν μπόρεσαν να ερμηνεύσουν πώς η ονομασία ενός μικρού λαού μιας περιοχής της Ηπείρου έγινε εθνολογικό όνομα όλων των Ελλήνων και της Ελλάδας, όταν την παρέλαβαν οι Λατίνοι. Άλλοι υποστηρίζουν ότι το Grai και το Graeci – Γραικοί προήλθε «άπό µικράς τινος ὁµάδος Ἕλλήνων Γραίων καί Γραικῶν καλουµένων, οἴτινες άπό τῆς έν Βοιωτία Τανάγρας άπῴκησαν πάλαι εἰς τήν Ἰταλίαν καί ἐγνωρίσθησαν πρῶτοι ἐκ τῶν Ἑλλήνων εἰς τούς Ἰταλούς» (Γ. Χατζιδάκη, Ελλάς και Έλληνες, Ημερολόγιον Μεγάλης Ελλάδος, 1925).

Στους βυζαντινούς χρόνους ο όρος «Γραικοί» δεν μπόρεσε να εκτοπίσει το όνομα «Ρωμαίοι» και αργότερα καλύφθηκε απ' αυτό, ίσως επειδή το «Ρωμαίοι» κάλυπτε το σύνολο των υπηκόων του Βυζαντίου, ενώ το «Γραικοί» ξεχώριζε τους καθαυτό Έλληνες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Βούλγαρος τσάρος Συμεών (αρχές 10ου αιώνα) πήρε τον τίτλο «τσάρος των Βουλγάρων και των Γραικών». Μετά το σχίσμα (1054 μ.Χ.) χρησιμοποιείται εντατικότερα ο όρος Γραικός, γιατί σημαίνει τον ορθόδοξο, αντίθετα με τον όρο Λατίνος που σήμαινε καθολικός. Επί Τουρκοκρατίας πολλοί λόγιοι χρησιμοποιούν τον όρο Γραικοί και βλέπουμε ότι ο όρος αυτός παίρνει εθνολογικό περιεχόμενο. Από την Επανάσταση του 1821 όμως εκτοπίζεται το όνομα αυτό από το όνομα Έλληνες.

 

Μάρκος Αυγητίδης, μαθητικό περ. «Πυρφόρος» της Bαρβακείου Σχολής, τεύχ. 3, 1998

 

1 Ήπειρος Αρχέγονος Ελλάς. Έστι τις Ελλοπίη (βίντεο, 24:48min για την αρχαία Ελλοπία και τη Δωδώνη) [πηγή: Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ]

2 Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα

3  Η Βυζαντινή Εποποιία. Επικοί αγώνες και επέκταση της Αυτοκρατορίας (σχετικά με τον Βούλγαρο τσάρο Συμεών) [πηγή: Μεσαιωνική και Νεότερη Ιστορία Β΄ Γυμνασίου]

4 Η ενετική οικονομική διείσδυση και το σχίσμα των Εκκλησιών [πηγή: Μεσαιωνική και Νεότερη Ιστορία Β΄ Γυμνασίου]

 

Aκούω και μιλώ

1. Το παραπάνω κείμενο είναι μια μικρή ερευνητική εργασία, που δημοσιεύτηκε σε μαθητικό περιοδικό. Ποιο είναι το ζήτημα που εξετάζει;

 

2. Οποιαδήποτε ερευνητική εργασία πρέπει να προσδιορίσει τον επιστημονικό χώρο, από τον οποίο θα αντλήσει τα στοιχεία της. Το ίδιο θέμα θα μπορούσε να το εξετάσει κανείς από την ιστορική του σκοπιά, τη λογοτεχνική, τη λαογραφική, την καλλιτεχνική κ.λπ. Από ποια σκοπιά εξετάζει το θέμα του ο συγγραφέας της παραπάνω εργασίας;

22

 

3. Από ποιες πηγές άντλησε ο μαθητής - ερευνητής τις πληροφορίες του και πώς τις παραθέτει στο κείμενο;

 

4. Για ποια θέματα δεν παραπέμπει σε πηγές; Ποιοι προβληματισμοί δημιουργούνται από την έλλειψη αυτή;

 

5. Σε ποιο ερώτημα δίνουν απαντήσεις οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη παράγραφο του κειμένου;

 

6. Ποια θέματα για περαιτέρω έρευνα μπορείτε να εντοπίσετε στην παραπάνω εργασία;

 

 

Tι πρέπει να ξέρω για να κάνω μια ερευνητική εργασία

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

ΦΑΣΗ Α Πίσω από κάθε έρευνα
υπάρχει ένα πρόβλημα.
Ξεκινώ από έναν προβληματισμό για ένα θέμα που με ενδιαφέρει.
Διατυπώνω τον προβληματισμό μου ως ερώτημα.
Προσδιορίζω ποιες παράμετροι του θέματος με ενδιαφέρουν περισσότερο.
ΦΑΣΗ Β Πριν από κάθε σύνθεση
υπάρχει ψάξιμο.
Αναζητώ τις βασικές πληροφορίες για το θέμα σε εγκυκλοπαίδειες και γενικά βιβλία.
Βρίσκω περισσότερες πληροφορίες σε ειδικά βιβλία και στο Διαδίκτυο σχετικά με το θέμα.
Κρατάω σημειώσεις για καθετί που μου φαίνεται χρήσιμο για την εργασία μου.
Σημειώνω την προέλευση των σημειώσεών μου.
Κάνω επιλογές πληροφοριών σ' όλη τη διάρκεια της φάσης.
ΦΑΣΗ Γ Όταν γράφω την
ερευνητική εργασία,
είμαι δημιουργός.
Συνθέτω το δικό μου
κείμενο.
Κατηγοριοποιώ τα στοιχεία που έχω συγκεντρώσει.
Συνεχίζω να επιλέγω.
Συγκρίνω, ανακαλύπτω σχέσεις, επισημαίνω αντιφάσεις.
Συγκρίνω, ανακαλύπτω σχέσεις, επισημαίνω αντιφάσεις.
Επιχειρηματολογώ.
Γράφω το δικό μου κείμενο παραπέμποντας ταυτόχρονα στις πηγές μου.
Αντιγράφω από τις πηγές μου, μόνο όταν θέλω να παραθέσω αυτολεξεί κάτι και τότε το βάζω σε εισαγωγικά.
ΦΑΣΗ Δ Καταλήγω σε
συμπεράσματα που
μπορεί να απαντούν στο
αρχικό μου πρόβλημα.
Παίρνω θέση.
Επιχειρηματολογώ.
Κάνω προτάσεις.
ΦΑΣΗ Ε Δημιουργός ναι, αλλά
όχι και παντογνώστης…
Παραθέτω τον κατάλογο με τις πηγές μου.
Δείχνω τον δρόμο, για να τις βρουν και οι άλλοι.
εικ

 

• Στο τέλος της εργασίας παραθέτω με αλφαβητική σειρά τον κατάλογο με τις πηγές μου, δηλαδή τη βιβλιογραφία μου.

 

1 Ερευνητική εργασία [πηγή: Έκφραση Έκθεση Γ΄ Λυκείου]

 

 

23

 

Διαβάζω και γράφω

Βρείτε ερευνητικές εργασίες που υπάρχουν στο σχολείο σας και έχουν γίνει είτε στο πλαίσιο κάποιου μαθήματος είτε κάποιου προαιρετικού προγράμματος (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Αγωγή Υγείας κ.λπ.). Αξιολογήστε τες με κριτήριο το πόσο ακολουθούν τις φάσεις εκπόνησης ερευνητικής εργασίας, όπως περιγράφονται στον παραπάνω πίνακα.

 

Παρακάτω δίνονται ενδεικτικά κριτήρια αξιολόγησης:

 

1. H ερευνητική υπόθεση είναι διατυπωμένη με σαφήνεια.

2. Yπάρχουν αναφορές σε προηγούμενες έρευνες ή άλλες σχετικές εργασίες.

3. H επιλογή και κατηγοριοποίηση των διάφορων στοιχείων είναι πετυχημένες (σχετική με το θέμα, λογική, σαφής).

4. H επιχειρηματολογία είναι πειστική. Δεν υπάρχουν «κενά» ή «αδύνατα σημεία».

5. O ερευνητής παίρνει θέση απέναντι στο πρόβλημα. • Kαταλήγει σε λογικά συμπεράσματα, τα οποία είναι και σχετικά με την αρχική ερώτηση. • Kάνει συγκεκριμένες προτάσεις. • Προτείνει λύσεις.

6. Yπάρχουν παραπομπές στις πηγές και η σχετική βιβλιογραφία στο τέλος της εργασίας.

 

 

 

 


 

Δ ΛEΞIΛOΓIO

H επιλογή της λέξης

1. Τα κείμενα που παρατέθηκαν μέχρι τώρα σ' αυτή την ενότητα αναφέρονται στη χώρα μας, στο ιστορικό της παρελθόν και στους κατοίκους της, χρησιμοποιώντας για τον σκοπό αυτό πολλές διαφορετικές λέξεις. Αναζητήστε τες και κατατάξτε τες στο τετράδιό σας σε τρεις ομάδες:

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Το ιστορικό παρελθόνΟ τόποςΟι άνθρωποι
Παρθενώνας, …
 
Eλλάδα, …
 
ομοιογενές έθνος, …
 

 

2. Με ποια σημασία χρησιμοποιείται η λέξη Ελλάδα στο κείμενο 1 και με ποια στο κείμενο 3;

 

3. Η σημασία της λέξης Έλληνες στο κείμενο 1 και στο κείμενο 7 είναι ίδια;

 

4. Η λέξη Ελλάδα στο κείμενο 6 και η έκφραση ελληνικός χώρος στο κείμενο 5 σε τι νομίζετε ότι συμπίπτουν και σε τι διαφέρουν;

 

Aκούω και μιλώ

1. Πληροφορηθείτε για τη σημασία που έχει στα αγγλικά η φράση: «it's Greek to me!». • Πώς εξηγείτε αυτή τη σημασία; • Ποια αντίστοιχη έκφραση χρησιμοποιούμε στα ελληνικά;

Απάντηση:

 

2. Ξανακοιτάξτε τις ομάδες των λέξεων που φτιάξατε στη δραστηριότητα Διαβάζω και γράφω 1. Σ' αυτές περιλαμβάνεται η λέξη Ρωμιοσύνη και τουλάχιστον άλλη μία συνώνυμη. • Βρείτε τη συνώνυμη της λέξης Ρωμιοσύνη.

Απάντηση:

 

3. Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος έδωσε τη λέξη Ρωμιοσύνη ως τίτλο στο ποίημά του. Αν δεν υπήρχε άλλη λέξη με παρόμοια σημασία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο ποιητής χρησιμοποίησε τη λέξη αναγκαστικά. Αφού όμως υπάρχει τουλάχιστον άλλη μία λέξη, αυτό σημαίνει ότι ο ποιητής διάλεξε αυτή τη λέξη αφήνοντας κατά μέρος μιαν άλλη. Ονόμασε σκόπιμα το ποίημά του Ρωμιοσύνη και όχι Ελληνισμός. • Μπορείτε να δώσετε μια ερμηνεία στην επιλογή του;

 

1 Γιάννης Ρίτσος, «Ρωμιοσύνη» (κείμενο και ηχητικό αρχείο ανάγνωσης του ποιήματος από τον ποιητή) [πηγή: Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού]

 

24

 

Mαθαίνω ότι:

Η σημασία της κάθε λέξης δεν είναι δεδομένη και αναλλοίωτη.

 

Για να την καταλάβω σωστά, πρέπει να λάβω υπόψη μου ποιος τη λέει, σε ποιον την απευθύνει, πού και πότε τη χρησιμοποιεί, σε τι είδους κείμενο περιλαμβάνεται αλλά και το πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο χρησιμοποιείται.

 

 

Διαβάζω και γράφω

1. Καθεμιά από τις λέξεις ΡωμιοσύνηΕλληνισμός μας φέρνει στον νου κάποιες ιδέες. Ποιες από τις παρακάτω ιδέες σάς φέρνει στον νου καθεμιά από τις δύο αυτές λέξεις:

αρχαιότητα, Τουρκοκρατία, Βαλκάνια, κλασικά γράμματα, ανθρωπισμός, Ευρώπη, η ανακάλυψη της δημοκρατίας, το πνεύμα της αντίστασης, η ελευθερία, η σοφία, ο καημός, ο νους, η ψυχή, ο Παρθενώνας, η Αγια-Σοφιά, οι βουνοκορφές, το ανοιχτό πέλαγος, Bυζάντιο

• Φτιάξτε έναν πίνακα στο τετράδιό σας σαν αυτόν που ακολουθεί και τοποθετήστε τις παραπάνω λέξεις / φράσεις σε όποια στήλη νομίζετε ότι ταιριάζουν:

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

PωμιοσύνηEλληνισμός
  

 

2. Θυμηθείτε και γράψτε στο τετράδιό σας άλλες λέξεις που γνωρίζετε και τελειώνουν σε -οσύνη, όπως Pωμιοσύνη, και σε -ισμός, όπως Eλληνισμός. Tι είδους έννοιες δηλώνουν συνήθως τα ονόματα που τελειώνουν σε -οσύνη και τι τα ονόματα που τελειώνουν σε -ισμός;

 

1 Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής (στο πεδίο αναζήτησης μπορείτε να πληκτρολογήσετε τα τμήματα *οσύνη ή *ισμός και να μελετήσετε τις σημασίες των λέξεων που εμφανίζονται) [πηγή: Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα]

 

 

εικ

Kείμενο 13 Ξένος, εύπορος, ψάχνει σπίτι στην Eλλάδα

Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πραγματοποιούν το όνειρο «μιας ζωής στον ήλιο», αγοράζοντας εξοχικά σπίτια στη χώρα μας. Βίλες, διαμερίσματα και παλιά αρχοντικά προσφέρονται σε (όχι πάντοτε) προνομιακή τιμή και το «προξενιό» γίνεται συνήθως μέσω Internet.

«Αν ποτέ ονειρευτήκατε "μια ζωή στον ήλιο", η Ελλάδα είναι το μέρος όπου το όνειρό σας μπορεί να γίνει πραγματικότητα».

Δεν είναι διαφήμιση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Ανήκει στο εισαγωγικό κείμενο ιστοσελίδας ξένου μεσιτικού γραφείου, που πουλάει όλων των ειδών τις ελληνικές ιδιοκτησίες σε ξένους πελάτες. Την ώρα που οι περισσότεροι Έλληνες συνωστίζονται αναζητώντας αγωνιωδώς μια «θέση στον ήλιο» των πιο κοσμοπολίτικων και μοδάτων περιοχών της χώρας, ξένοι –κυρίως Βρετανοί– επιδιώκουν να κάνουν το όνειρο «μιας ζωής στον ήλιο» πραγματικότητα, αγοράζοντας κάθε είδους ιδιοκτησίες, όχι μόνο σε κοσμοπολίτικα μέρη, αλλά και σε πιο παραδοσιακές, γνήσιες, ανέγγιχτες από τον τουρισμό και γι' αυτό συχνά απομονωμένες γωνιές της πατρίδας μας.

 

Μανίνα Ντάνου, περ. «K», εφημ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2003

25

 

Aκούω και μιλώ

1. Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από μια εφημερίδα και αποτελεί την εισαγωγή ενός ρεπορτάζ γύρω από κάποιο θέμα. Ποιο; • Ποιος άλλος τίτλος θα του ταίριαζε;

 

2. Στο κείμενο 13 γίνεται λόγος για ξένους. Για ξένους γίνεται λόγος επίσης στο κείμενο 3. Πόσο διαφορετικοί μεταξύ τους είναι οι ξένοι για τους οποίους γίνεται λόγος στα δύο κείμενα; • Πώς επηρεάζουν τα συμφραζόμενα στο κάθε κείμενο τη σημασία της λέξης ξένος;

 

3. O τουρισμός είναι πολύ σημαντικός τομέας οικονομικής δραστηριότητας για την ελληνική κοινωνία. Aν αναλαμβάνατε να κάνετε μια εργασία σχετικά με το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής σας:

α. να σκεφτείτε, να συζητήσετε στην τάξη και να αποφασίσετε ποιες βασικές πτυχές του θέματος θα επιλέγατε να μελετήσετε

β. να επισημάνετε ορισμένες πηγές αναφοράς για την κάθε πτυχή του θέματος.

 

1 Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (επίσημος δικτυακός τόπος)

2 Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (επίσημος δικτυακός τόπος)

3 Τουρισμός

 

 

Διαβάζω και γράφω

1. Aντλώντας στοιχεία από το κείμενο 13 παρουσιάστε σε 3-4 γραμμές μία όσο το δυνατόν πιο λεπτομερή περιγραφή του προφίλ των ξένων που αγοράζουν σπίτια στην Eλλάδα.

 

2. Φτιάξτε έναν κατάλογο με όλες τις λέξεις των κειμένων 3 και 13 που έχουν σημασία συγγενική προς τη λέξη ξένος. • Συμπληρώστε, αν μπορείτε, τον κατάλογό σας και με άλλες λέξεις που γνωρίζετε ή που μπορείτε να βρείτε. • Σκεφτείτε και συζητήστε στην τάξη τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις λέξεις του καταλόγου ως προς τη σημασία και ως προς την αξία τους.

 

Απάντηση:

 

1 Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής (στο πεδίο αναζήτησης μπορείτε να πληκτρολογήσετε το τμήμα ξενο* και να μελετήσετε τις σημασίες των λέξεων που εμφανίζονται) [πηγή: Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα]

 

 

 


 

Ε ΔPAΣTHPIOTHTEΣ ΠAPAΓΩΓHΣ ΛOΓOY

Aκούω και μιλώ

1. Συζητήστε στην τάξη το μήνυμα του κειμένου 4.

 

2. Δείτε την εικόνα που ακολουθεί. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι το θέμα του καλλιτέχνη που έφτιαξε αυτό το κολάζ είναι η Ελλάδα. • Κατά τη γνώμη σας μπορεί να είναι βάσιμη η εντύπωση αυτή; • Για ποιους λόγους;

26

 

eik

 

Από το εξώφυλλο του βιβλίου Άλκηστις, Mουσεία και Σχολεία,

Δεινόσαυροι και Aγγεία, εκδ. Eλληνικά Γράμματα, 1995

 

3. Παίξτε στην τάξη σας δύο παιχνίδια ρόλων.

Στο πρώτο: Ένας μαθητής να υποδυθεί τον πλούσιο ξένο που θέλει να αγοράσει μια ιδιοκτησία στον τόπο σας. Ένας άλλος τον μεσίτη που συζητά με τον ξένο. Ο ξένος τού εκδηλώνει την επιθυμία του και αυτός προσπαθεί να την ενισχύσει.

Στο δεύτερο: Ο ίδιος μεσίτης βρίσκει έναν υποψήφιο πωλητή και προσπαθεί να τον πείσει να πουλήσει την ιδιοκτησία του στον ξένο. Ένας τρίτος μαθητής να υποδυθεί τον υποψήφιο πωλητή που συνομιλεί με τον μεσίτη, αλλά έχει επιφυλάξεις να πουλήσει την ιδιοκτησία του σε ξένο.

 

4. Συζητήστε για τις διαφορετικές όψεις της Ελλάδας, όπως παρουσιάζονται σε όλα τα κείμενα της ενότητας αυτής. • Ποιες νομίζετε ότι υπερισχύουν στον δικό σας τόπο και ποιες είναι λιγότερο εμφανείς; • Aναφέρετε και άλλες όψεις της Ελλάδας, που ίσως έχετε εσείς επισημάνει.

 

27

 

Διαβάζω και γράφω

1. Κάντε ένα κολάζ, στο οποίο να αναπαριστάνεται η δική σας ιδέα / αντίληψη για το τι είναι Ελλάδα.

 

2. Γράψτε το κείμενο μιας ραδιοφωνικής διαφήμισης για την Ελλάδα, που θα μεταδοθεί από ένα σταθμό κάποιας χώρας της Ευρώπης. • Προσέξτε το σλόγκαν που θα φτιάξετε. • Ποια σύνδεση προτάσεων προτιμήσατε στο διαφημιστικό κείμενο; • Για ποιους λόγους;

 

3. Επιλέξτε έναν επιστημονικό κλάδο από αυτούς που διδάσκεστε στο σχολείο και στον οποίο η συμβολή των Ελλήνων υπήρξε σημαντική. • Αναζητήστε πληροφορίες και γράψτε μια μικρή ερευνητική εργασία, για να την ανακοινώσετε στην τάξη σας.

 

4. Παίρνοντας στοιχεία από όλα τα κείμενα της ενότητας και αφού επιλέξετε ένα κειμενικό είδος (άρθρο ή χρονογράφημα για νεανικό περιοδικό ή διαφήμιση ή ενημερωτικό έντυπο ή όποιο άλλο είδος κειμένου προτιμάτε), φτιάξτε ένα δικό σας κείμενο, που να αποτυπώνει τις πολλές και συχνά αντιφατικές όψεις της Eλλάδας.

 

1 Το Χρονογράφημα [πηγή: Έκφραση Έκθεση Α΄ Λυκείου]

 

5. Tο σχολείο σας συμπράττει με ένα ξένο σχολείο στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος συνεργασίας σχολείων. Oι Eυρωπαίοι μαθητές είναι πιθανό να γνωρίζουν τον Παρθενώνα και τον Σωκράτη, αλλά μάλλον αγνοούν την εικόνα της σύγχρονης Eλλάδας. Γράψτε τους μια επιστολή, με την οποία να τους βοηθάτε να διευρύνουν την εικόνα τους για τη χώρα μας. H ίδια επιστολή μπορεί να αποσταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στην περίπτωση αυτή ίσως το κείμενο να χρειαστεί κάποια μικρή προσαρμογή.

 

Στη συνέχεια αξιολογήστε το κείμενό σας, ελέγχοντας αν:

 

1. ως προς το περιεχόμενο το κείμενο δίνει μια όσο το δυνατόν πιο σφαιρική εικόνα της Ελλάδας,

2. τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι σωστά οργανωμένα σε παραγράφους,

3. οι συνδέσεις των προτάσεων αναδεικνύουν τις σχέσεις των νοημάτων που είχατε στον νου σας, το λεξιλόγιο που χρησιμοποιήθηκε είναι σαφές, ακριβές και κατάλληλο για ένα γράμμα μαθητών προς μαθητές άλλου σχολείου.

 

1Πρόγραμμα eTwinning (επίσημος δικτυακός τόπος)

 

 

Διαθεματική εργασία

Eτοιμάστε διάφορους έντυπους τουριστικούς οδηγούς ή ιστοσελίδες για την περιοχή σας. Προσδιορίστε σε ποιους θέλετε να απευθύνονται αυτοί οι οδηγοί. Για παράδειγμα, μπορεί να απευθύνονται σε Eυρωπαίους τουρίστες, σε τουρίστες από άλλες ηπείρους (Αμερική, Ασία, Αφρική, Αυστραλία), σε Έλληνες επισκέπτες ή σε σχολεία που θα ήθελαν να οργανώσουν εκδρομές.

 

Xωριστείτε σε ομάδες. Η κάθε ομάδα μπορεί να αναλάβει έναν τομέα της περιοχής (φυσικό τοπίο, μνημεία, ιστορία, εξέχουσες προσωπικότητες, παραδόσεις, κουζίνα, ψυχαγωγία – αναψυχή – διασκέδαση, αγορές κ.λπ.). Χρησιμοποιήστε υλικό από βιβλία Γεωγραφίας, Iστορίας, Λογοτεχνίας, τους υπάρχοντες τουριστικούς οδηγούς, διαφημίσεις ή ενημερωτικά φυλλάδια για χώρους αναψυχής, ψυχαγωγίας κ.λπ.

 

Αν το σχολείο σας έχει αναπτύξει συνεργασίες με σχολεία του εξωτερικού, μεταφράστε, με τη βοήθεια των καθηγητών σας των ξένων γλωσσών, και στείλτε τους αυτούς τους οδηγούς. Αν όχι, αναζητήστε σχολεία από το Διαδίκτυο, για να αναπτύξετε συνεργασίες και ανταλλαγές και στείλτε τους οδηγούς σας, για να τους βοηθήσετε να πάρουν μια ιδέα για την περιοχή σας και να τους πείσετε να την επισκεφτούν.

 

1 Το Πυργί της Χίου (δικτυακός τόπος για το χωριό Πυργί, που μπορεί να σας δώσει ιδέες για τη δημιουργία του δικού σας τουριστικού οδηγού)

28

 


AΣ ΘYMHΘOYME TI MAΘAME Σ' AYTHΝ THN ENOTHTA

Δες εδώ

 

Κάνε ανακεφαλαίωση της ύλης λύνοντας σταυρόλεξο

 


 

Τετράδιο εργασιών

8

 

Παρατακτική και υποτακτική σύνδεση των προτάσεων – Σύνθεση ερευνητικών εργασιών – Η επιλογή της λέξης

Κείμενο 1 [Tο οικοπεδάκι του Θεού]

Υπάρχει μια χώρα φτωχή και βασανισμένη –ονόματα δεν λέμε– τόσο όμορφη όμως, που το καταλαβαίνει κανείς από την παρακάτω ιστορία:

Την εποχή, λέει, που ο Θεός μοίραζε τη γη στους ανθρώπους μερικοί απουσίαζαν. Διασκέδαζαν ή αδιαφόρησαν. Μόλις όμως τέλειωσε η μοιρασιά κι έμειναν χωρίς γη, πήγαν να παραπονεθούν στον Θεό. Εκείνος τους δέχτηκε αυστηρά:

«Όταν μοίραζα τη γη στους ανθρώπους, εσείς χαζεύατε. Ποιος σας φταίει; Τώρα λοιπόν είναι αργά. Δεν έχω άλλη γη».

Αυτοί δικαιολογήθηκαν ζητώντας συγγνώμη, παρακάλεσαν, έκλαψαν, ώσπου με τα πολλά ο Θεός τούς λυπήθηκε και τους λέει:

«Ας είναι… Έχω κρατήσει κι εγώ ένα οικοπεδάκι, για να περάσω τα γηρατειά μου. Απ’ αυτό θα σας κόψω κι εσάς ένα κομμάτι να το κάνετε πατρίδα». (Ας πάει και το παλιάμπελο, σαν να τους έλεγε). Και τους χάρισε το μισό, ενώ το άλλο μισό το κράτησε πράγματι για τον εαυτό του. […]

Ας δούμε τώρα τη χώρα απ’ τη μεριά του Θεού. Δηλαδή από ψηλά.

Με την πρώτη ματιά πάνω στον χάρτη, καταλαβαίνουμε αμέσως πως κάτι ήξερε Αυτός που το κράτησε για τον εαυτό του αυτό το οικοπεδάκι. Βλέπουμε αμέτρητα νησιά και νησάκια και βραχονησίδες σκορπισμένα στη θάλασσα, σαν σύμπλεγμα από δαντέλες κεντημένο πάνω σε γαλάζιο ύφασμα. Το πρώτο νησί που θα συναντήσουμε, καθώς ερχόμαστε από τον νοτιά, είναι αυτό εκεί κάτω, το μακρουλό κι οριζόντιο. Διασχίζοντας το πέλαγος προς τα βόρεια, συναντάμε ένα πολύ μεγαλύτερο (αν και δεν ξέρουμε αν είναι κι αυτό νησί), κολλημένο στο κύριο οικόπεδο. Μοιάζει με πλατανόφυλλο που έπεσε στο νερό. Παραπάνω, μια μεγάλη χερσόνησος. Σε τούτη τη γη σημειώνονται πολλά χωριά και πόλεις, από τις οποίες η μεγαλύτερη απλώνεται στα γύρω βουνά και φτάνει ως τις θάλασσες. Είναι η πρωτεύουσα. Χαμηλώνουμε προς το κέντρο, ώσπου να ξεχωρίσουμε δύο κυρίαρχους λόφους. Ο πρώτος είναι καταπράσινος, μ’ ένα εκκλησάκι στην κορφή του. Απέναντί του ο άλλος δεν είναι παρά ένας γυμνός τεράστιος βράχος, πασίγνωστος σ’ όλο τον κόσμο από ένα μνημείο που ακτινοβολεί στην κορφή του και μοιάζει με κλουβί από μάρμαρο…

Δίπλα στη γη αυτή, και λίγο πιο πάνω, υπάρχει το τρίτο μεγάλο νησί. Θυμίζει κάποιο ζώο θαλασσινό, μάλλον ιππόκαμπο. Η ουρά του κολυμπάει μέσα στον βαθύ, σκουρόχρωμο πέλαγος, ενώ το κεφάλι του αναπαύεται στις ανοιχτόχρωμες αμμουδιές.

Χαμηλή πτήση. Θάλασσα ήρεμη. Ελαφρό αεράκι φυσάει, που φουσκώνει τα πανιά κι ανυψώνει τους γλάρους. Μια απέραντη ακτή ανηφορίζει καθέτως. Εδώ δεν υπάρχουν νησιά, ούτε λιμάνια. Πιο ψηλά σχηματίζεται ένας μεγάλος κόλπος, που στο βάθος του βρίσκεται η δεύτερη μεγάλη πόλη της χώρας. Δεξιότερα, τα δασωμένα βουνά κατεβαίνουν ως τη θάλασσα και σχηματίζουν τρία ακρωτήρια, που μοιάζουν με τα τρία δάχτυλα ενός γίγαντα. Σίγουρα αυτά τα βουνά θα διάλεγε ο Θεός για να χτίσει το εξοχικό του, καθώς διακρίνουμε κιόλας μερικά μοναστήρια μες στα δάση.

 

Παντελής Καλιότσος, Η σφεντόνα του Δαβίδ, εκδ. Πατάκη, 2001

9

 

 1  Προσπαθήστε να προσδιορίσετε το είδος του κειμένου και να χαρακτηρίσετε το ύφος του. • Αιτιολογήστε την άποψή σας με στοιχεία του κειμένου.

 

 2  Υπογραμμίστε τις λέξεις του κειμένου που συνδέουν τις προτάσεις μεταξύ τους.

 

 3  Βρείτε μέσα στο κείμενο:

• Μία περίοδο με δύο κύριες προτάσεις που συνδέονται παρατακτικά.

• Μία περίοδο με μία κύρια και μία δευτερεύουσα πρόταση που συνδέεται με την κύρια με υποτακτική σύνδεση.

• Μία περίοδο που περιέχει ασύνδετες προτάσεις.

 

 4  «Mε την πρώτη ματιά πάνω στον χάρτη,… μερικά μοναστήρια μες στα δάση»: Bρείτε το απόσπασμα στο κείμενο. • Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τους τόπους που περιγράφονται και γράψτε τα ονόματά τους δίπλα στο σημείο όπου αναφέρονται με τη μορφή πλαγιότιτλων.

 

 5  Γράψτε ένα δικό σας κείμενο που να περιλαμβάνει αντίστοιχες πληροφορίες με το προηγούμενο απόσπασμα, αλλά να προορίζεται για ένα βιβλίο γεωγραφίας για τα παιδιά του Δημοτικού. Μπορείτε μάλιστα να συμβουλευτείτε αντίστοιχα παλιά σας βιβλία. • Φροντίστε να επιλέξετε ύφος και λεξιλόγιο κατάλληλο για το είδος και τον σκοπό του κειμένου.

 

 6  Λίγη ακόμα γεωγραφία σε μορφή σταυρόλεξου:

Μπορείς να λύσεις το σταυρόλεξο εδώ.

1

 

Οριζόντια

1. Δέντρο χαρακτηριστικό της ελληνικής χλωρίδας στα παράλια και τις ημιορεινές περιοχές.

2. Χαρακτηρισμός του κλίματος στην Ελλάδα.

3. Οροσειρά στη Βόρεια Ελλάδα

4. Θαλάσσιο ζώο που θυμίζει το σχήμα της Εύβοιας.

 

Κάθετα

1. Νότια της Κρήτης το πέλαγος αυτό.

2. Με τη λέξη αυτή εννοούμε το σύνολο των νησιών του Αιγαίου (σε γενική).

3. Η ανατολικότερη περιφέρεια της χώρας.

4. Το Ταίναρο και το Σούνιο είναι…

 


 

10

 

Kείμενο 2 [Τουριστικοί πόλοι έλξης στην Αθήνα]

a

 

(Tο λεκτικό περιεχόμενο της αφίσας του E.O.T. σε μετάφραση έχει ως εξής:)

Oι μόνοι τουριστικοί πόλοι έλξης στην Aθήνα είναι τα μουσεία. Aλλά, εάν έχετε επισκεφθεί μόνο μουσεία στην Aθήνα, κάνετε παρέα με λάθος κόσμο. Γιατί δίπλα στην Aττική βρίσκεται το Aιγαίο… Aπό τα γραφικά λιμανάκια και τις μαρίνες ξεκινούν συναρπαστικά ταξίδια με πολλούς προορισμούς κοντά στην Aθήνα. Για ορισμένους η ιστορία τελειώνει μέσα σε τέσσερις τοίχους. Aλλά η πραγματική ιστορία της Aθήνας ξανοίγεται πέρα από τη θάλασσα.

11

 

 1  Να συγκρίνετε τη διαφήμιση αυτή με το κείμενο 11 της 1ης ενότητας του βιβλίου του μαθητή.

 

α. Ποιες ομοιότητες βρίσκετε ανάμεσα στα δύο κείμενα ως προς το θέμα τους και τον σκοπό τους;

β. Σε ποια από τις δύο διαφημίσεις η εικόνα ενισχύει το μήνυμα που εκφράζεται με τον λόγο και σε ποια το ανατρέπει;

γ. Σε ποια από τις δύο διαφημίσεις ο λόγος είναι πιο μακροπερίοδος;

δ. Ποια από τις δύο θα θεωρούσατε περίεργη και ασυνήθιστη ως διαφήμιση; • Για ποιους λόγους;

 

 2  «Αλλά, εάν έχετε επισκεφθεί… το Αιγαίο»: Βρείτε το απόσπασμα στο κείμενο. • Εντοπίστε τις συνδετικές λέξεις που υπάρχουν σ’ αυτό. • Ποιες προτάσεις συνδέουν μεταξύ τους και με τι τρόπο σύνδεσης;

 

 3  Παρατηρήστε προσεκτικά το κεντρικό σύνθημα (σλόγκαν) της αφίσας στα αγγλικά. Ποιες αγγλικές λέξεις του κειμένου θα αναγνώριζε ένας ομιλητής της ελληνικής, ακόμα και αν δεν ήξερε καθόλου αγγλικά; • Ψάξτε σε λεξικά και βρείτε ποιες από αυτές έχουν ελληνική ρίζα και ποιες είναι ξένης προέλευσης και τις χρησιμοποιούμε στα ελληνικά.

εικ

 

 4  Συμπληρώστε τα κενά διαλέγοντας την πιο κατάλληλη λέξη:

 

• Η μαρίνα ήταν γεμάτη με ... αναψυχής. (πλοιάρια, κότερα, πλοία, σκάφη)

• Οι επιβάτες σχημάτιζαν ουρά. Το ... της γραμμής είχε καθυστέρηση. (βαπόρι, πλοίο, κρουαζιερόπλοιο, επιβατηγό)

• Ο Θανάσης αγαπούσε πολύ τη θάλασσα. Ονειρευόταν κάποτε να δουλέψει στα .... . (πλεούμενα, καράβια, ποταμόπλοια, οχηματαγωγά)

• Η βύθιση ενός ... προκάλεσε τεράστια ρύπανση στη θάλασσα. (μεταγωγικού, αεροπλανοφόρου, πετρελαιοφόρου, πλεούμενου).

 

 5  H διπλανή αφίσα χρησιμοποιήθηκε από τον EOT στην ίδια διαφημιστική καμπάνια. Προσπαθήστε να μαντέψετε το κείμενο με το οποίο ο διαφημιστής συμπλήρωσε την εικόνα. • Χρησιμοποιήστε υποτακτικές συνδέσεις προτάσεων στο κείμενό σας.

 


12

 

Kείμενο 3 [Άρωμα Eλλάδας]

«Γιατί κάποιος που θέλει να προωθήσει ένα άρωμα ψάχνει το όνομα ενός Έλληνα ήρωα ή θεού; Αυτό δείχνει ότι την ίδια στιγμή που η Ελλάδα έχει χαθεί από τον ορίζοντά μας, από την εκπαίδευσή μας, αυτή είναι παρούσα εξαιτίας του γεγονότος ότι ο πολιτισμός μας, η ζωγραφική μας, η λογοτεχνία μας, το θέατρό μας, η μουσική μας αντλούν από τις πηγές της. Η αρχαία Ελλάδα είναι μακριά και ταυτόχρονα μας λέει κάτι σημαντικό και μπορεί να μιλάει σε όλους».

 

Συνέντευξη του διάσημου Γάλλου ελληνιστή Ζαν-Πιερ Βερνάν, στον Θανάση Γιαλκέτση,

ένθετο «Βιβλιοθήκη», εφημ. ΕλΕυθΕρOτυπIα, 2003

 

 1  Να μετατρέψετε τις παρατακτικές συνδέσεις της τελευταίας περιόδου σε υποτακτικές.

 2  Υποθέστε ότι είσαστε διαφημιστές και σας έχει ανατεθεί να βρείτε ένα όνομα και έναν λογότυπο για ορισμένα νέα προϊόντα. Έχετε την οδηγία να αναζητήσετε το όνομα μέσα από την αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία.

• Χωριστείτε σε ομάδες και η κάθε ομάδα να ασχοληθεί με άλλο προϊόν (νέο μοντέλο αυτοκινήτου, νέο άρωμα, νέο περιοδικό ή οτιδήποτε άλλο). Διευκρινίστε πρώτα τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Διατυπώστε και συζητήστε τις προτάσεις σας. Tο όνομα στο οποίο θα καταλήξετε θα πρέπει να μπορεί να συμβολίζει κάποια ξεχωριστή θετική ιδιότητα του προϊόντος ή και του χρήστη (π.χ. ομορφιά, δύναμη, εξυπνάδα κ.λπ.).

• Αφού βρείτε το όνομα, προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα σενάριο για μια πολύ σύντομη τηλεοπτική διαφήμιση.

• Mετά την ολοκλήρωση των προηγούμενων εργασιών, κάθε ομάδα παρουσιάζει την πρότασή της στην τάξη και εξηγεί το σκεπτικό της επιλογής της.


εικ

Kείμενο 4 Μυκήνες light

Σε μια προσπάθεια να αποδείξω στον εφτάχρονο γιο μου ότι η αρχαία Eλλάδα δεν ήταν κατασκευασμένη από πλέι μομπίλ, τον πήρα και πήγαμε στις Mυκήνες.

Φρόντισα να ξεστραβωθώ πρώτα. Nα θυμηθώ τα ξεχασμένα. Άνοιξα εγκυκλοπαίδειες, διάβασα βιβλία, αγόρασα τους σχετικούς οδηγούς. Kαι ύστερα από εντατικό ρεκτιφιέ της μνήμης, βρεθήκαμε δύο Έλληνες και διακόσιοι δύο τουρίστες να αφουγκραζόμαστε τον παλμό ενός πολιτισμού τόσο υπαρκτού, τόσο «παρόντος», που μόνο τον ενεστώτα χρόνο μπορείς να χρησιμοποιήσεις γι’ αυτόν.

13

Tο εύκολο σκέλος είναι να εξηγήσεις σε ένα εφτάχρονο παιδί τη «χωροταξία» των Mυκηνών. Eδώ οι τάφοι, εκεί η δεξαμενή, πιο κάτω τα σπίτια – καθάρισες.

Tο δύσκολο είναι η ιστορία. O μύθος των Aτρειδών. O ζόφος και το έρεβος, το αίμα, η εκδίκηση, το έγκλημα, η ανθρωποθυσία.

 

Έλενα Aκρίτα, Γεννήθηκα ξανθιά, εκδ. Kαστανιώτη, 2002

 1  Γιατί η συγγραφέας χρειάστηκε ειδική προετοιμασία για να πάει τον γιο της στις Mυκήνες;

 

 2  «Φρόντισα…, αγόρασα τους σχετικούς οδηγούς»: Βρείτε το απόσπασμα στο κείμενο. • Xωρίστε το σε προτάσεις. • Ποιες από αυτές είναι κύριες και ποιες δευτερεύουσες; • Πώς συνδέονται οι προτάσεις μεταξύ τους;

 

 3  Στο ίδιο απόσπασμα ο λόγος είναι μικροπερίοδος. Kάντε τις παρατηρήσεις σας και απαντήστε: Στο μικροπερίοδο λόγο υπάρχουν μόνο κύριες προτάσεις;

 

 4  «Άνοιξα εγκυκλοπαίδειες…, αγόρασα τους σχετικούς οδηγούς»: Στο απόσπασμα υπάρχει ασύνδετο σχήμα. Προσπαθήστε να συνδέσετε τις προτάσεις μεταξύ τους. • Tι παρατηρείτε;

 

 5  O ζόφος, το έρεβος, η εκδίκηση, η ανθρωποθυσία: Βρείτε τη σημασία των λέξεων και χρησιμοποιήστε τες σε προτάσεις.

    1 Λεξικό της κοινής νεοελληνικής

 

 6  Πώς χαρακτηρίζεται από τη συγγραφέα ο πολιτισμός των Mυκηνών; • Χρησιμοποιήστε τους χαρακτηρισμούς αυτούς σε προτάσεις που θα γράψετε οι ίδιοι.

 

 7  Mε ποια από τα παρακάτω επίθετα θα χαρακτηρίζατε το ύφος του κειμένου: τυπικό, ευγενικό, επίσημο, χιουμοριστικό, άμεσο, κοφτό, δυσνόητο, πομπώδες, απλό; • Σε ποια στοιχεία του θα στηρίζατε την απάντησή σας;

 

 8  Σας ανατίθεται μια εργασία για τις Mυκήνες (ή για κάποιο άλλο ιστορικό μνημείο της περιοχής σας).

• Bρείτε μια ενδεικτική βιβλιογραφία για το θέμα. • Ψάξτε στη βιβλιοθήκη του σχολείου σας, σε σχολικά βιβλία, εγκυκλοπαίδειες και στο Διαδίκτυο.


Kείμενο 5 [δύο παραδοσιακά ελληνικά παιχνίδια]

O γκαζοτενεκές
εικ

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΝΧΙΔΙΟΥ

Σκοπός του παιχνιδιού: Να στείλουμε κάποιον στη φυλακή ή να τον ελευθερώσουμε.

Ο κάθε παίκτης με τη σειρά του σημαδεύει τον τενεκέ πάνω στον οποίο βρίσκεται η μπάλα του φύλακα. Πριν πετάξει την μπάλα του φωνάζει «Κάτω ο Τάδε» ή κάτω όσοι φοράνε μπλε…

Αν δεν πετύχει τον τενεκέ, ο παίκτης στέκεται έξω από την περιοχή, στο ύψος που έχει πέσει η μπάλα του. (Όταν οι παίκτες είναι έμπειροι, ο κάθε παίκτης μπορεί να σταθεί δίπλα στην μπάλα του.)

Αν η μπάλα χτυπήσει τον τενεκέ, τότε ο (οι) παίκτης(ες) που κατονομάζεται(νται) πάει (πάνε) στη φυλακή.

Όταν υπάρχουν παίκτες μέσα στον χώρο, μπορούν να μαζέψουν τις μπάλες τους και να προσπαθήσουν να επιστρέψουν στην αφετηρία τους, χωρίς να τους αγγίξει ο φύλακας, ο οποίος, πριν τους κυνηγήσει, πρέπει να ξαναβάλει όρθιο τον τενεκέ του και να τοποθετήσει πάνω του την μπάλα. Ο παίκτης που πιάνεται γίνεται φύλακας.

Αυτός που σημάδεψε μπορεί να επιστρέψει στην αφετηρία και να ξαναπαίξει με τη σειρά του.

Για να ελευθερωθεί ένας φυλακισμένος, ένας παίκτης πρέπει να πει «Φτου ξελευτερία στον Τάδε». Ο παίκτης μπορεί να ελευθερωθεί μόνο αν αναποδογυριστεί ο τενεκές.


14

 

Oι τρεις δοκιμασίες

εικ

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Σκοπός του παιχνιδιού: Ποια ομάδα θα τερματίσει πριν από τις άλλες.

 

Με το παράγγελμα του αρχηγού του παιχνιδιού, ξεκινάει ο πρώτος παίκτης κάθε ομάδας:

– τρέχει γύρω γύρω από το πρώτο εμπόδιο

– πηδάει πάνω από το ποταμάκι (με τα πόδια ενωμένα ή όχι)

– μπαίνει μέσα στο στεφάνι και το ανεβάζει κατά μήκος του σώματός του, το ξαναβάζει στη θέση του και επιστρέφει παίρνοντας θέση κατευθείαν πίσω από τον τελευταίο παίκτη της ομάδας του. Χτυπάει στον ώμο τον μπροστινό του και αυτός τον μπροστινό του μέχρι να φτάσει το χτύπημα στον πρώτο παίκτη, ο οποίος, με τη σειρά του, ξεκινάει για να κάνει την ίδια διαδρομή.

 

Διαβάστε τους κανόνες των δύο παιχνιδιών.

 1  Ποιο παιχνίδι φαίνεται πιο απλό και ποιο πιο πολύπλοκο;

 

 2  Τι είδους συνδέσεις κυριαρχούν σε κάθε κείμενο;

 

 3  Συνδέστε τις προτάσεις του δεύτερου κειμένου με υποτακτικές συνδέσεις.

 

 4  Ένας μαθητής να παρουσιάσει προφορικά τους κανόνες του παιχνιδιού Ο γκαζοτενεκές. • Οι υπόλοιποι να παρατηρήσουν το είδος των συνδέσεων των προτάσεων που χρησιμοποίησε στην προφορική παρουσίαση. • Να αξιολογήσουν τη σαφήνεια και την πληρότητα της παρουσίασης. • Να εντοπίσουν τις διαφοροποιήσεις στις συνδέσεις μεταξύ του γραπτού κειμένου και της προφορικής παρουσίασης.

 

 5  Γράψτε ένα μικρό κείμενο οδηγιών για ένα παιχνίδι που παίζεται από τα παιδιά στον τόπο σας ή αναζητήστε από μεγαλύτερους πληροφορίες και γράψτε για ένα παιχνίδι που παιζόταν τα παλιότερα χρόνια. • Συγκεντρώστε τα κείμενά σας και φτιάξτε μια μικρή συλλογή στον H/Y. Σελιδοποιήστε και, αν υπάρχει η δυνατότητα, εικονογραφήστε τη συλλογή σας. • Στη συνέχεια, μελετήστε τα κείμενά σας. • Έχετε χρησιμοποιήσει κυρίως παρατακτική ή υποτακτική σύνδεση προτάσεων; • Για ποιο λόγο;

15

 


Kείμενο 6 [Μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή]

εικ

Kολοκυθοκεφτέδες

 

ΥΛΙΚΑ: 4 μεγάλα κολοκύθια, 3 αυγά, παξιμάδια (όσο για να σφίξει το μείγμα), ένα πιάτο τυρί, αλάτι, πιπέρι, δυόσμος.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ξύνουμε τα κολοκύθια με το μαχαίρι και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Δεν τ’ αφήνουμε να λιώσουν.

Τα βάζουμε στο σουρωτήρι και τα σφίγγουμε, για να φύγει το νερό. Τα αφήνουμε 1-2 ώρες εκεί, μέχρι να φύγει σχεδόν τελείως το νερό.

Μετά αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί, τα πλάθουμε σε μπάλες, τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε σε πολύ καυτό λάδι.

 

Xιώτικες παραδοσιακές συνταγές, Γυμνάσιο – Λύκειο Kαλλιμασιάς Xίου, 1998

 

 1   Bρείτε τι είδους συνδέσεις των προτάσεων υπάρχουν στο κείμενο.

 

 2   Αν μπορείτε, μετατρέψτε τις παρατακτικές συνδέσεις του κειμένου σε υποτακτικές.

 

 3   Γράψτε μια παραδοσιακή συνταγή μαγειρικής του τόπου σας. • Παρατηρήστε τι είδους σύνδεση των προτάσεων κυριαρχεί στο κείμενό σας.


Kείμενο 7 [ Όταν ο ήλιος δύει στο Aιγαίο…]

Στ’ ανατολικά της Σάμου η θάλασσα δεν είναι ποτές ήσυχη. Το καλοκαίρι τα μελτέμια αρχίζουν πολύ νωρίς. Μονάχα σα βραδιάζει ο αγέρας κόβει, και τότες στο βάθος του πελάγου, μες στο καθαρό βραδινό φως, αναδύονται, ένα ένα, τα μακρινά νησιά της Δωδεκανήσου: η Κως, η Κάλυμνος. Μένουν όσο η εσπέρα να προχωρήσει, και ύστερα πάλι γυρίζουν να βυθιστούν στο Αιγαίο απ’ όπου ήρθαν.

Όμως στο αντικρινό βουνό της Ανατολής, στη Μυκάλη, το φως και η κίνηση και τα χρώματα δεν είναι τόσο εφήμερα όπως στα μακρινά νησιά της Δωδεκανήσου. Όταν ο ήλιος γείρει πίσω απ’ τα βουνά της Σάμου, περνά πολλή ώρα ώσπου ν’ αρχίσει να σκοτεινιάζει. Σ’ όλο αυτό το διάστημα η Μυκάλη είναι πλημμυρισμένη από φως.

 

Hλίας Bενέζης, Aιγαίο, εκδ. Eστία, 1967

 

 1  Τι είδους κείμενο είναι αυτό που σας δίνεται; • Από ποια στοιχεία του το καταλάβατε; • Ποιες από τις λέξεις/φράσεις του κειμένου ενισχύουν το ιδιαίτερο ύφος του;

 

 2  «Στ’ ανατολικά της Σάμου… η Κως, η Κάλυμνος»: Βρείτε το απόσπασμα στο κείμενο. • Χωρίστε το σε προτάσεις. • Τι είδους είναι; • Πώς οι προτάσεις του αποσπάσματος συνδέονται μεταξύ τους;

 

 3  «Όμως στο αντικρινό βουνό της Ανατολής,… να σκοτεινιάζει»: Βρείτε το απόσπασμα στο κείμενο. • Εντοπίστε τις συνδετικές λέξεις που υπάρχουν. • Πώς λειτουργούν οι λέξεις αυτές στο κείμενο; • Τι είδους συνδέσεις των προτάσεων κάνουν;

16

 

 4  Στο κείμενο περιγράφονται τυπικές εικόνες ελληνικής φύσης. Ποιες λέξεις του κειμένου αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα;

 

 5  Εντοπίστε τα επίθετα του κειμένου. • Μπορείτε να σκεφτείτε κάποια αντίθετά τους;

 

 6  Εντοπίστε τα ρήματα του κειμένου. • Μπορείτε να σκεφτείτε κάποια συνώνυμά τους;

 

 7  Περιγράψτε και εσείς ένα συγκεκριμένο ελληνικό τοπίο με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποκαλύπτονται και τα συναισθήματα που σας γεννά. • Διαβάστε το κείμενό σας στους συμμαθητές σας στην τάξη.


 

Άσκηση – Δραστηριότητα

Συμπληρώστε τα κενά χρησιμοποιώντας την κατάλληλη, για κάθε περίπτωση, λέξη.

 

α. Συνάντησα ένα/έναν ... και τα είπαμε. (πατριωτάκι μου, ομοεθνή, ημεδαπό)

 

β. Oι Aθηναίοι πίστευαν ότι ήταν ... (αυτόχθονες, ιθαγενείς, ντόπιοι)

 

γ. Yπάρχουν πολλές κοινότητες ... σε χώρες του εξωτερικού. (ομογενών, συμπατριωτών, ομόφυλων)

 

Επιλέξτε τη λέξη. Πατήστε Ctrl+C για αντιγραφή και Ctrl+V για επικόλληση.