kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Δίσεκτο έτος

Γήινο έτοςΗ_γη_μας για να διανύσει μία περιστροφή γύρω από τον ήλιο χρειάζεται 365,242199 ημέρες ή αν προτιμάτε 365 ημέρες, 5 ώρες, 48 λεπτά και περίπου 46 δευτερόλεπτα.

Εμείς όμως για πρακτικούς λόγους θεωρούμε ότι ο χρόνος έχει 365 ημέρες, που σημαίνει ότι κάθε 4 χρόνια μένουμε πίσω περίπου κατά 1 μέρα.

Για να διορθώσουμε αυτό το λάθος κάθε 4 χρόνια προσθέτουμε στο τρέχων έτος 1 μέρα και ο χρόνος αυτός ονομάζεται δίσεκτος.

Όμως οι 5 ώρες, τα 48 λεπτά και τα 46 δευτερόλεπτα σε 4 χρόνια κάνουν κάτι λιγότερο από 1 ημέρα...

Έτσι, για να διορθώσουμε πλήρως το σφάλμα κάποιες φορές ενώ φτάνουμε στο 4ο έτος δεν προσθέτουμε 1 ημέρα.

Για να προσδιορίσουμε ακριβώς αν ένα έτος είναι δίσεκτο εφαρμόζουμε τα εξής:

  • Ελέγχουμε το υπόλοιπο της ακέραιας διαίρεσης του έτους με το 4.
    Αν είναι μηδέν ελέγχουμε το υπόλοιπο της ακέραιας διαίρεσης του έτους με το 100. Αν αυτό το υπόλοιπο δεν είναι μηδέν τότε το έτος είναι δίσεκτο.
  • Αν από τον παραπάνω έλεγχο δεν προκύψει ότι το έτος είναι δίσεκτο ελέγχουμε το υπόλοιπο της ακέραιας διαίρεσης του έτους με το 400.
    Αν είναι μηδέν τότε το έτος είναι δίσεκτο, άσχετα από το αποτέλεσμα του παραπάνω ελέγχου.

πχ. Το έτος 1700 δεν είναι δίσεκτο, ενώ το 2000 είναι.  

Η ημέρα που προστίθεται στο έτος κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο είναι η 29η Φεβρουαρίου.

Ελλάδα

Στις 16 Φεβρουαρίου 1923 εφαρμόστηκε στην χώρα μας το Νέο ή Γρηγοριανό ημερολόγιο, αντικαθιστώντας το παλαιό ή Ιουλιανό ημερολόγιο. Η Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου του 1923 ονομάστηκε Πέμπτη 1 Μαρτίου 1923. Δέκα τρεις ημέρες μπροστά, όσες και oι μέρες καθυστέρησης μέχρι τότε του Ιουλιανού ημερολογίου.

Έτσι δεν υπάρχει Έλληνας που να έχει γεννηθεί από 16/2 μέχρι και 28/2/1923.

Προλήψεις του λαού

Για το δίσεκτο χρόνο επικρατούν πλήθος προλήψεων και δεισιδαιμονιών, απόρροια της ρωμαϊκής επιρροής. Η εμβόλιμη μέρα θεωρείτο αποφράς και κατ' επέκταση όλο το έτος. Σ' αυτό πρέπει να συνετέλεσε το γεγονός ότι οι Ρωμαίοι θεωρούσαν τον Φεβρουάριο ως μήνα των νεκρών και πίστευαν ότι άφηναν τον Άδη και κυκλοφορούσαν για λίγες μέρες ανάμεσα στους ζωντανούς. Έτσι το δίσεκτο έτος δεν γινόταν η έναρξη εργασίας με μακροχρόνια διάρκεια, όπως φύτευση αμπέλων, θεμελίωση οικιών και σύναψη γάμου. Η πίστη για το δίσεκτο έτος μεταδόθηκε και στους Έλληνες, ύστερα από τη ρωμαϊκή κατάκτηση.

Γι' αυτό και το έτος κατά το οποίο συμβαίνουν δεινά μεγάλα δεινά (πόλεμοι, λιμοί, μεγάλες φυσικές καταστροφές κ.ά.) καλείται «χρόνος δίσεχτος».

 Σαν σήμερα πριν 87 χρόνια, στις 16 Φεβρουαρίου 1923 εφαρμόστηκε στην χώρα μας το Νέο ή Γρηγοριανό ημερολόγιο (ν. η.), αντικαθιστώντας το παλαιό ή Ιουλιανό ημερολόγιο (π. η.) (όχι χωρίς αντιδράσεις). Η Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου του 1923 (π. η.) ονομάστηκε Πέμπτη 1 Μαρτίου 1923 (ν. η.).

Έτσι δεν υπάρχει Έλληνας που να έχει γεννηθεί από 16/2 μέχρι και 28/2/1923. Δέκα τρεις ημέρες μπροστά, όσες και oι μέρες καθυστέρησης μέχρι τότε του Ιουλιανού ημερολογίου, για να έλθει η εαρινή ισημερία στην κανονική της θέση (21 Μαρτίου), που βρισκόταν το 325 μ. Χ.(Α΄ Οικουμενική σύνοδος).