ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

Εικονίδιο ηΔραστηριότητας Δραστηριότητα

Ήδη στην ενότητα με τις "Απόπειρες Αναπαράστασης της Ασπίδας του Αχιλλέα" είχες την ευκαιρία να ασκήσεις τη φαντασία σου και να δώσεις (ατομικά ή ως μέλος μιας ομάδας) τη δική σου πρόταση για το ζωντάνεμα της ομηρικής περιγραφής. Επισκέψου τώρα τη σελίδα του Μουσείου Μπενάκη και παίξε το ηλεκτρονικό παιχνίδι με αφορμή έναν πίνακα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Πρόσεξε ιδιαίτερα σε ποια χαρακτηριστικά του πίνακα πρέπει να επικεντρωθεί κάποιος όταν θέλει να τον περιγράψει (π.χ. χρώμα). Θυμήσου τις ανάλογες περιγραφές-εκφράσεις του Ομήρου και άλλων λογοτεχνών.

Στη συνέχεια γίνε και εσύ ζωγράφος και δημιούργησε τον δικό σου πίνακα σύμφωνα με τις οδηγίες.

 



Εικονίδιο ηΔραστηριότητας Η τέχνη της καλλιγραφίας

Χειρόγραφος κώδικας του Προοιμίου της Ιλιάδας, μεταγραφή κειμένου και μετάφραση. Ο κώδικας αυτός (10ος αι. μ.Χ) βρίσκεται στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας.

Μπορείς να διαβάσεις, με τη βοήθεια του καθηγητή σου -αλλά και της μετάφρασης- τους πρώτους στίχους του Προοιμίου;

Η καλλιγραφία ήταν πραγματική τέχνη και απαιτούσε αφοσίωση και μεράκι. Χωρίς τους προικισμένους αντιγραφείς του Βυζαντίου ελάχιστα από τα κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας θα είχαν διασωθεί. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από το χειρόγραφο;

Η επιστήμη που ασχολείται με την ανάγνωση, χρονολόγηση και μελέτη της εξέλιξης των γραφών του παρελθόντος - στην περίπτωσή μας, των χειρογράφων και των παπύρων, ονομάζεται Παλαιογραφία.

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Centre for Hellenic Studies) ψηφιοποίησε (και συνεχίζει να ψηφιοποιεί) μέρος του χειρογράφου που μόλις διάβασες. Άνοιξε ένα πρόγραμμα περιήγησης στο Διαδίκτυο, όπως είναι ο Mozilla Firefox ή ο Safari Web Browser (o Internet Explorer δεν είναι απολύτως συμβατός με την ιστοσελίδα των χειρογράφων) και θα μπορέσεις να αναγνώσεις και άλλους στίχους της Ιλιάδας εδώ (The Homer Multitext Library, Manuscript Image Viewer)! Δοκίμασε να πλοηγηθείς στο χειρόγραφο, να μεγεθύνεις την εικόνα κ.λπ.

Μια ακόμα αξιόλογη ηλεκτρονική συλλογή ελληνικών χειρογράφων μπορείς να θαυμάσεις στο Ψηφιοποιημένο Αρχείο του Ελληνικού Ινστιτούτου της Βενετίας. Διακρίνεις, στον κατάλογο των χειρογράφων, τη 'Διήγηση Αλεξάνδρου', από περγαμηνό κώδικα του 14ου αιώνα; Θυμάσαι το σχετικό απόσπασμα της 16ης ενότητας, στο σχολικό σου βιβλίο της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας από το Πρωτότυπο;