ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

Εικονίδιο ηΔραστηριότητας Η ασπίδα και τα λεξικά

Αναζήτησε παρακάτω τις σημασίες της λέξης "ασπίδα" στα ηλεκτρονικά λεξικά της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα.

Μπορείς να αναζητήσεις τη λέξη που σε ενδιαφέρει σε κάθε λεξικό χωριστά (επιλέγοντας αυτό που θέλεις από την αριστερή στήλη), ή να επιλέξεις την παράλληλη αναζήτηση. Συγκέντρωσε τα αποτελέσματα απο το Λεξικό Τριανταφυλλίδη και το λεξικό Γεωργακά, ώστε να συγκρίνεις τις σημασίες της λέξης στα νέα ελληνικά. Στη συνέχεια, αναζήτησε τη λέξη με την παλαιότερη μορφή της ("ασπίς") στα μεσαιωνικά ελληνικά (Επιτομή Λεξικού Κριαρά). Για τη σημασία της λέξης στα αρχαία ελληνικά μπορείς να συμβουλευτείς, με τη βοήθεια του καθηγητή σου, τον ορισμό του λεξικού Liddel-Scott.Τι παρατηρείς σχετικά με τη λέξη 'ασπίδα';


Στα Νέα Ελληνικά, χρησιμοποιούμε τη λέξη ασπίδα για να αναφερθούμε στο γνωστό 'αρχαίο αμυντικό όπλο', αλλά και σε ένα 'είδος δηλητηριώδους φιδιού'.

Σωστό Λάθος     


Το λεξικό της Μεσαιωνικής Ελληνικής (Λεξικό Κριαρά) μας πληροφορεί ότι η λέξη "ασπίς" απαντά και "σήμ. ιδιωμ.". Αυτό σημαίνει ότι τη συναντούμε σε διαλέκτους και σε ιδιώματα της Ελλάδας. Οι διάλεκτοι και τα ιδιώματα έχουν να κάνουν με γεωγραφικές ποικιλίες της γλώσσας μας.

Σωστό Λάθος     


Η σημασία 'αμυντικό όπλο' αναφέρεται σε κάτι άψυχο, ενώ οι σημασίες 'μυθικός δράκος' 'δηλητηριώδες φίδι' σε έμψυχα όντα.

Σωστό Λάθος


Η σημασία 'ασπίδα = δηλητηριώδες φίδι' είναι συνηθισμένη στην Κοινή Νέα Ελληνική.

Σωστό Λάθος


Στη φράση 'αγωνίζεται με την ασπίδα της πίστης' η λέξη 'ασπίδα' δεν αναφέρεται ούτε στο συγκεκριμένο αμυντικό όπλο ούτε στο φίδι ή τον δράκοντα, αλλά χρησιμοποιείται μεταφορικά για να δηλώσει την έννοια 'προστασία από κάτι κακό'.

Σωστό Λάθος     
Εικονίδιο ηΔραστηριότητας Ερώτησης Μυστήριο γλωσσικό...
Οι σημασίες (αμυντικό όπλο και φίδι, δράκοντας) θα μπορούσαν να συνδεθούν μεταξύ τους και, αν ναι, πώς;
  
Δεν θα μπορούσαν να συνδεθούν ποτέ μεταξύ τους.
Οι σημασίες μπορούν να συνδεθούν η μία με την άλλη μετωνυμικά: το αντικείμενο 'ασπίδα-αμυντικό όπλο' παίρνει το όνομά του από τον δράκοντα /φίδι που συχνά απεικονίζεται πάνω σε αυτό. Ή ακόμη, το σχήμα του 'αντικειμένου-ασπίδα' μοιάζει με το σχήμα του κεφαλιού του φιδιού /δράκοντα, οπότε παίρνει και το όνομά του.

Εικονίδιο ηΔραστηριότητας Τα δεδομένα σου...
Εμφάνιση εικόνας Στα Αρχαία Ελληνικά - μελέτησε το λεξικό μαζί με τον καθηγητή σου!
Στα Αρχαία Ελληνικά - μελέτησε το λεξικό μαζί με τον καθηγητή σου!
Εμφάνιση εικόνας Στα Μεσαιωνικά Ελληνικά - Λεξικό Εμμ. Κριαρά
Στα Μεσαιωνικά Ελληνικά - Λεξικό Εμμ. Κριαρά
Εμφάνιση εικόνας Στα Νέα Ελληνικά
Στα Νέα Ελληνικά