Λεονάρντ Ούλερ,1707-1783(Leonhard Euler)

 

Γεννήθηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας το 1707. Ήταν γιος ενός καλβινιστή πάστορα και σπούδασε Μαθηματικά με τον Johann Bernoulli. Στα είκοσί του χρόνια είχε αποκτήσει τόση φήμη, ώστε τον κάλεσαν στην Ακαδημία της Πετρούπολης, όπου έγινε το 1733 καθηγητής.

Το 1741 κάλεσε τον Όυλερ ο Φρειδερίκος Β' στο Βερολίνο, όπου έμεινε μέχρι το 1756 ως διευθυντής της τάξης Μαθηματικών της Ακαδημίας Επιστημών. Το 1766 επανήλθε στην Πετρούπολη.  Αν και από το 1767 ήταν ήδη τελείως τυφλός, δεν μειώθηκε η δραστηριότητα του Όυλερ, ο οποίος θεωρείται ως ο πιο παραγωγικός ερευνητής στην ιστορία των Μαθηματικών. Δημοσίευσε περί τα 900 συγγράμματα, μελέτες και βιβλία, τα οποία κατά ένα μέρος δημοσιεύτηκαν 50 χρόνια μετά το θάνατό του.

Ο Όυλερ εισήγαγε τα κυριότερα αλγεβρικά σύμβολα που χρησιμοποιούμε και σήμερα.Επεξέτεινε την αναλυτική μέθοδο στα Μαθηματικά που εισήγαγε ο Καρτέσιος και την εφάρμοσε, εκτός από τη Γεωμετρία, και στη Μηχανική. Με αυτό τον τρόπο βοήθησε την αριθμοποίηση και τυποποίηση των θετικών επιστημών.  Δημιούργησε την Υδροδυναμική και τα μαθηματικά πεδία της Θεωρίας Γράφων και τουΛογισμού Διαταραχών. Περιέγραψε μαθηματικά την πολύπλοκη κίνηση της σβούρας και συνέβαλε αποφασιστικά στη θεωρία αριθμών, θεωρία άπειρων σειρών και στη θεωρία των διαφορικών εξισώσεων.

Πηγή: http://biographies.nea-acropoli.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=25:-1707-1783leonhard-euler&catid=6:mathimatika&Itemid=17

   

 

Είστε ο joomla visitor επισκέπτης
View My Stats
© 2009 2021 m.papagrigorakis