Οπωροφόρα Δέντρα της Σαμοθράκης
Η πραουστιά
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γονική Κατηγορία: Τα φυτά της Σαμοθράκης
- Κατηγορία: Οπωροφόρα Δέντρα της Σαμοθράκης
- Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 01 Μάιος 2015 18:15
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 2412
Η πραγουστιά
Η πραγουστιά ή πραουστιά όπως λέγεται πεααατκά είναι ένα είδος μεταξύ κορομηλιάς και δαμασκηνιάς που καλλιεργείται αποκλειστικά στη Σαμοθράκη και είναι σήμα κατατεθέν του νησιού. Φαίνεται πως το όνομά της βγαίνει από τον Αύγουστο που τότε ωριμάζει. Θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι διαστάυρωση κορομηλιάς και δαμασκηνιάς . Το άρωμα όμως δε το έχει ούτε το κορόμηλο ουτε το δαμάσκηνο. Αν έχεις ώριμα Πράουστα ή πραούστια και δοκιμάσεις δεν σταματάς. Επίσης αν τα κόψεις απο το δέντρο και τα φας απευθίας νοιώθεις το στόμα σου να πλημυρίζει άρωμα.
Οι καρποί του είναι κίτρινοι σχεδόν σφαιρικοί και στο μεγεθος του κορομηλου και τρώγονται ωμοί ακόμα και χωρίς να είναι πολύ ώριμοι και είναι ξυνόγλυκοι και πολύ ευγευστοι.Φυσικά δεν συγκρίνονται με τα ώριμα που είναι και αρωματικά Ξακουστό όμως παγκόσμια ειναι το γλυκό κουταλιού με πραούστι που στην Σαμοθράκη έχει γίνει επιστήμη. Ως την δεκαετία του 90 η κάθε νοικοκυρά έκανε για το σπίτι της. Μετά όμως εγινε πιο οργανωμένα μέσα από σύλλογο κυρίως γυναικών που διαφήμιζαν τον νησί και είχαν και ένα σεβαστό εισόδημα.
Η διαδικασία είναι επίπονη αλλά ευχάριστη αφού τρώς και όσα θες. Θα περιγραφεί η διαδικασία σε ειδικη σελίδα μαζί με την τοπική κουζίνα. Το γλυκό αυτό είναι διάσημο σε όλο το κόσμο. Μάλιστα δε το δέντρο αν το παρεις από το νησί και το πας σε άλλο μερος ριζώνει αλλα δεκαρποφορεί εύκολα. Λες και θυμώνει που του στερείς την πατρίδα του. Στη Σαμοθράκη ξακουστά πραούστια υπάρχουν: Στα Αλώνια (στην γιοματνή) στη Καμαριώτισσα στις αυλές, στο Ξηροπόταμο στις Μακρυλιές στα Λουτρά και στη Χώρα (σντουν Αη Γιωρ)
Το περίφημο γλυκό Πραούστι Αμά δοκιμάσεις δεν σταματάς στο ένα μόνο. Το καλό είναι πως το γλυκό αυτό έχει σάκχαρα που είναι ευδιάλυτα και δεν κάνουν κακό και είναι και εύπεπτο. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν χρησιμποιούν σόδα αλλά ασβεστόνερο που είναι ότι πιο βιολογικό αν και παρεξηγημένο υλικό. Το ασβεστόνερο είναι απο διάλυση του ασβεστη και αφού καθιζάνει το ιζημα φιλτράρεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Σαμοθρακίτικη κουζίνα σε διάφορα φαγητά και γλυκά όπως και στον περίφημο χασλαμά που επίσης είναι τοπικό γλυκό του ταψιού αν και εκεί χρησιμοποιουν κυριως αλισίβα. Είναι σταχτόνερο με στάχτη απο ειδικα ξύλα όπως θα δουμε σε ειδικό κεφάλαιο.
Σχόλια
και σήμα κατατεθέν για το νησί
Τροφοδοσία RSS για τα σχόλια αυτού του άρθρου.