Μαγειρική -Ζαχαροπλαστική

Το μαντί

Μαντί(Σαμοθράκη) Για το ζωμό: 500 γραμ χοιρινό κομμένο σε μεγάλα κομμάτια Αλάτι/πιπέρι Για τη γέμιση: Ελαιόλαδο 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι 300 γραμμ χοιρινό χονδροκομμένο κιμά ψιλοκομμένο μαϊντανό μπαχάρι 1 μπολάκι ρύζι Για το φύλλο: 600 γραμ. αλεύρι 1 πρέζα αλάτι 2 κουτ σούπας ξύδι Νερό όσο πάρει Ετοιμάζετε τον ζωμό:Σε μια κατσαρόλα με νερό, ρίχνετε τα κομμάτια του χοιρινού ,αλατίζετε και τα αφήνετε να βράσουν. Ετοιμάζετε τη γέμιση Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον κιμά. Αφήνετε να σοταριστούν καλά, ενώ ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το μπαχάρι και αφήνετε για λίγο να ψηθούν. Στη συνέχεια ρίχνετε ένα μπολάκι νερό και ένα μπολάκι ρύζι, ανακατεύετε ελαφρά και αφήνετε να βράσει το φαγητό και να πιεί τα υγρά του. Αφήνετε στην άκρη την γέμιση. Ετοιμάζετε το φύλλο: σε μια λεκάνη βάζετε το αλεύρι, ρίχνετε το αλάτι, το ξύδι, νερό και ζυμώνετε με το χέρι.Βάζετε λίγο ,λίγο το νερό και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και μαλακή. Αφήνετε τη ζύμη για 10 λεπτά να ξεκουραστεί. Στη συνέχεια τη χωρίζετε στη μέση, αλευρώνετε μια επιφάνεια και ανοίγετε ένα φύλλο. Κόβετε το φύλλο σε μικρά τετραγωνάκια και βάζετε από μια κουταλίτσα από τη γέμιση του κιμά στο κάθε τετραγωνάκι. Κλείνετε τη γέμιση με τη ζύμη δίνοντας σχήμα πουγκιού,Τοποθετείτε το πουγκάκι σε λαδωμένο ταψί. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη η η γέμιση . Μ ένα πινελάκι βάζετε λάδι στα πουγκάκια. Βάζετε το ταψί στο φούρνο για ½ περίπου ώρα στους 200 βαθμούς. Μόλις ψηθούν, τα περιχύνετε με το ζωμό από το χοιρινό και περιμένετε περίπου 15-20 λεπτά να τραβήξουν πριν τα σερβίρετε.

manti

Από τις συνταγές του Ηλία Μαμαλάκη Στη Σαμοθράκη θεωρείται φαγητό πολυτελείας και γιαυτό όταν θελουμε να ειρωνευτούμε κάποιον για το φαγητό που θα του δώσουμε του λέμε: Κιο ααααα σε δώσου μαντί

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση