Μαγειρική -Ζαχαροπλαστική

Γοργόβραστο

Γοργόβραστο

Το γοργόβραστο ή γουργόβααααστου όπως λέγεται στη Σαμοθράκη είναι ένα απλό αλλά πολύ νόστιμο φαγητό που το κανουν συνήθως σε γιορτές  πανηγύρια και γάμους. Η κυριώτερη όμως σύνδεσή του είναι τα "Κούρτα" Με τη λέξη "κούρτα" εννοούμε το κούρεμα των λιανοζών κυρίως προβάτων. Αυτό γίνεται συνοπτικά ώς εξής: Το πρωΐ πηγαίνουν οι  κιαχαγιάδες στου μαντιιιι (στεγάδ) και πιανουν πρωτα τα κριάρια και τα κουρεύουν. Αυτό γινεται γιατί αν έπιαναν πρώτα τις προβατίνες τα κριάρια για να υπερασπιστούν το κοπάδι θα χτυπούσαν τους κουρευτάδες

KOYRTA

Στο μεταξύ έχουν σφάξει ένα ζώο και το βράζουν μέσα στη χαρτοτσκα  (καζάνι) με νερό σκέτο

ΧΑΡΚΟΤΣΚΑ

Αφού βρασει το κρέας το βγάζουν και στη χαρτσότσκα ρίχουν ρύζι να το κάνουν πιλάφι με ζωμό απο το κρέας και γάλα και στο τέλος σερβίρουν το πιλάφι και το κρέας σε μεγάλα κομάτια. Γοργόβραστο σημαίνει πως βράζει γρήγορα . Στους γάμους συνηθίζεται πολύ και είναι κυρίως φαγητό και μάλιστα όταν είναι πολύ πηχτό θυμίζει κάτι σαν ρυζόπιτα ή σαν γαμοπίλαφο της Κρήτης.Στο πιλάφι χρησιμοποιείται πολύ πιπέρι  και τρώγεται με το κουτάλι (χλιάρ) . Για τα κούρτα (δες λέξη)

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση