Μαγειρική -Ζαχαροπλαστική

Η σούγλα

Η σούγλα

Με τον όρο σούγλα στη Σαμοθράκη εννοούμε την σούβλα που γίνεται με μερικές τοπικές παραλλαγές Να τα πάρουμε όμως απο τη αρχή. Στις δεκαετίες 50 &60 καθε σπίτι στη Σαμοθράκη προσπαθούσε να έχει οικοσιτο γουρούνι με το οποίο βολευότανε με κρέας για όλο τον χρόνο. Κοντά στα Χριστούγεννα το έσφαζαν και με το κρέας του έφτιαχναν καβουρμά  πηχτή το χορ(ι)νό και φυσικά την ονομαστή σούγλα της Σαμοθράκης  Έπαιρναν μια σούβλα ξυλινη γύρω στα 2 μέτρα και εκεί πάνω περνούσανε χοντρα κομμάτια κρέατος χοιρινού με λίγο λίπος και μπόλικο αλάτι και ρίγανη. Η σούβλα αυτή ψηνότανε στα κάρβουνα και αφου τελειωνε το ψήσιμο στηνότανε στο σπίτι όρθια και με ένα μαχαιράκι κόβανε κομμάτια κρέατος ψημένο και το τρώγανε και σαν κύριο φαγητό και σαν κολατσιό.

ΣΟΥΒΛΑ

Η χαμηλή θερμοκρασία το αλάτι και η ρίγανη το κρατούσαν αρκετές μέρες αφού δεν υπήρχε ψυγείο για να διατηρηθεί.Το λίγο λίπος που υπήρχε καιγότανε και προφύλασε  το κρέας να μην τσικνιστεί και ήτανε πολύ νόστιμο να φαγωθεί .Μερικοί έβαζαν και κομμάτια κρέατος "ήμερο" δηλαδή απο αιγοπρόβατα που ειχε ιδιάιτερη γεύση Στη φωτογραφία δεν έχω την  παραδοσιακή σούγλα αλλά κάτι παραπλήσιο 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση