Μαγειρική -Ζαχαροπλαστική

Τηγανόψωμο

Τηγανόψωμο

Το τηγανόψωμο έχει δυο βασικές  χρήσεις :Η μία γιατί είναι ένα είδο ψωμιού που φτιάνχεται πολύ γρήγορα και η άλλη μπορεί να χρησιμοποηθεί σαν ένα είδος γλυκίσματος ή λιχουδιάς με κατάλληλες συνθήκεςΘα χρειαστούμε: 1 κιλό αλεύρι άσπρο 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι  και 2-3 φλυτζάνια του καφέ  ελαιόλαδο  καιχλιαρό νερό σε αναλογία με το αλεύρι 1 :2  δηλαδή για ένα κιλό αλέυρι θα έχουμε 2 λίτρα νερό Σε μια λεκάνη ρίχνετε μέσα το αλεύρι και το ένα κουταλάκι αλάτι το ανακατεύετε  και κάνετε στη μέση  μια λακούβα Κρατείστε μια καλή χούφτα αλεύρι στην άκρη, για να τη ρίξετε σιγά-σιγά αργότερα κατά το ζύμωμα ή αν σας πέσει παραπάνω νερό να ρίξετε το αλεύρι για να το απορροφήσει Συνεχίζετε, ρίχνοντας μέσα λίγο-λίγο το χλιαρό νερό και το ανακατεύετε με τα δάκτυλά σας ανοιχτά Μην ρίξετε όλο το νερό από την αρχή, διότι πρέπει να το απορροφά το αλεύρι λίγο-λίγο και να μην κινδυνεύσετε να γίνει η ζύμη χυλός Μετά ρίχνουμε τα 2 φλυτζάνια το λαδάκι και πλάθουμε περίπου για 15-20 λεπτά Αν χρειασθεί προσθέτουμε και το  το τρίτο  φλυτζάνι με το λάδι  Το ζυμάρι είναι έτοιμο όταν δεν κολλάνε κομμάτια στα δάκτυλά σας και είναι τόσο ελαστικό ώστε όταν πιέζετε με το δάκτυλο, το αποτύπωμα που δημιουργείται ξανασβήνει απαλά Αμέσως αφού το τελειώσει το ζύμωμα παίρνετε ένα μεγάλο ρηχό στρογγυλό πιάτο και εκεί απλώνετε με τις παλάμες και τα δάκτυλά σας μια χούφτα που κόβετε κάθε φορά από το ζυμάρι και αν κολλάει, αλείψτε στο πιάτο λίγο λάδι. Το απλώνετε περίπου στο μέγεθος του τηγανιού που θα τηγανίσετε Δίπλα βάζετε στο τηγάνι ελαιόλαδο, περίπου 1 δάκτυλο το πολύ Όταν ζεσταθεί το λάδι απλώστε μέσα το τηγανόψωμο και τηγανίστε το για λίγο ίσα που να αρχίσει να αλλάζει χρώμα και να δημιουργεί κρούστα από τη μεριά που τηγανίζεται  Μόλις γίνει η πρώτη κρούστα το γυρίζετε από την άλλη πλευρά  Όταν κάνει και αυτή η πλευρά κρούστα ξαναγυρίστε το από την πρώτη πλευρά Αφήστε να ροδοκοκκινίσει για 3 λεπτά περίπου –θα το κρίνετε κιόλας και εσείς με τα μάτια σας-  και γυρίστε να γίνει το ίδιο και με τη δεύτερη πλευρά και μετά βγάλτε το Ήδη θα έχετε ετοιμάσει το δεύτερο τηγανόψωμο ακολουθώντας την ίδια διαδικασία Καλό είναι να αφήνετε ανάμεσα στα τηγανίσματα 1 λεπτό το τηγάνι εκτός φωτιάς για να πέφτει η θερμοκρασίατου λαδιού για να μην «αρπάζει» και καίγεται το τηγανόψωμο

ΤΗΓΑΝΟΨΩΜΟ

Προσοχή: Καλό είναι κάθε δύο τηγανίσματα να αλλάζετε ή να συμπληρώνετε το ελαιόλαδο για να μην σας ταγκιάζει ούτε να καίγεται το λάδι. Επίσης μη χρησιμοποιείται, εκτός από  παρθένο ελαιόλαδο, άλλου είδους έλαια διότι θα χάσετε εντελώς την απόλαυση και το γευστικό ταξίδι.Αφού τα τηγανόψωμα είναι έτοιμα μπορείτε να τα φάτε είτε πασπαλισμένα με ζάχαρη είτε στάζοντας μέλι Το καλλίτερο όμως είναι να το φάει κανείς σαν σάντουιτς με τυρί  ή με μελιτζάνες τηγανητές βουτηγμένες σε σάλτσα.Ανοιγουμε με ένα μαχαιράκι το τηγανόψωμο κατά πλάτος και βάζουμε το τυρί ή τις μελιτζάνες το σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι και καλή μας όρεξη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση