Οπωροφόρα Δέντρα της Σαμοθράκης
Η Καστανιά
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γονική Κατηγορία: Τα φυτά της Σαμοθράκης
- Κατηγορία: Οπωροφόρα Δέντρα της Σαμοθράκης
- Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 13 Μάιος 2015 17:01
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 304
Αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό η καστανιά ανήκει στην τάξη των Φηγωδών και στην οικογένεια των Φηγοειδών με 12 είδη φυλλοβόλων, αιωνόβιων μεγάλων δέντρων ιθαγενή των εύκρατων περιοχών του βορείου ημισφαιρίου.Η καστανιά είναι πανάρχαιο δέντρο όπως αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της εποχής του Χαλκού. Ήταν η τροφή των φτωχών τον μεσαίωνα.Οι καστανιές είναι μεγάλα δέντρα συνήθως και το ύψος τους μπορεί να φτάσει τα 35 μέτρα. Είναι είτε αυτοφυή είτε καλλιεργούνται για τους νόστιμους καρπούς τους και για την καλή σε ποιότητα ξυλεία τους αλλά και ως καλλωπιστικά σε διάφορα πάρκα. Οι καστανιές πρέπει να βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα και δεν ευδοκιμούν σε χαμηλότερα υψόμετρα. Πολλαπλασιάζονται με σπόρο, με μοσχεύματα και με εμβολιασμό. Το δέντρο ανθίζει κατά την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου ανάλογα με τις συνθήκες και τη ποικιλία. Κάθε δέντρο μπορεί να δώσει από 30-50 κιλά κάστανα. Το μέγιστο της απόδοσης θεωρείται το 50ο-60ο έτος της ηλικίας του. Τα ασβεστολιθικά πετρώματα είναι απαγορευτικά για την ανάπτυξη του φυτού.
Το κάστανο , βρίσκεται μέσα σε ένα ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει όταν οι καρποί ωριμάσουν. Ανάλογα με το είδος, μέσα στο περίβλημα υπάρχουν 2-3 καρποί και σε άλλα είδη μόνο ένας .Το μέγεθος του κάστανου έχει να κάνει με την υγρασία, τη ποικιλία και τη σύσταση του εδάφους.Η συγκομιδή γίνεται με τίναγμα των καρπών του δέντρου και στη συνέχεια γίνεται μάζεμα με το χέρι. Μερικοί στρώνουν δίχτυα για πιο εύκολο μάζεμα.Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο. Τρώγονται ψητά ή βραστά ακόμα και ωμά που σε μερικές ποικιλίες όπως τα μαρώνια είναι πολύ εύγευστα και χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, στην μαγειρική σε διάφορες συνταγές και γίνονται και αλεύρι κυρίως σε διάφορες περιοχές της Ασίας.Στην Ελλάδα ο καστανάς είναι από τα πιο παλιά και παραδοσιακά επαγγέλματα και η εικόνα ενός ανθρώπου με μία μικρή ψησταριά με το όνομα φουφού, να ψήνει κάστανα το χειμώνα στους δρόμους των μεγάλων πόλεων έχει μείνει κλασική. Καστανιές βρίσκονται κυρίως στην Θεσσαλία Μακεδονία και στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και της Λέσβου. Ονομαστές ποικιλίες είναι τα κάστανα Πηλίου και Κρήτης.Πηγή Βικιπαίδεια Στην Σαμοθράκη καστανιές υπάρχουν στα Λουτρά (Θέρμα) που οι πιο πολλές είναι αυτοφυείς. Δεν γίνεται συστηματική καλλιέργεια ούτε και συστηματική συγκομιδή στο νησί
Τα κάστανα γενικά είναι μικρά αλλά πολύ νόστιμα και τρώγονται κυρίως βραστά. Ακόμα αποτελούν και τροφή για κατσίκια ή γουρούνια αρκεί να τα βγάλουμε απο το κέλυφος (αχινό). Η συγκομιδή γίνεται κυρίως όταν φυσάει Νοτιάς που τινάζει τα κάστανα και τα ρίχνει στο έδαφος και εκεί αν δεν βγούν με το χτύπημα χρησιμοποιούμε το πόδι μας για να τα βγάλουμε τον αχινό. Η γεύση τους είναι λίγο διαφορετική απο τα άλλα κάστανα και μάλιστα οι αγριοκαστανιές θεωρείται πως φτιάχνουν τα πιο νόστιμα κάστανα της Ελλάδας. Επειδή είναι μικρά και καθαρίζονται δύσκολα δεν τα προτιμάει το καταναλωτικό κοινό και δεν είναι εμπορεύσιμα.