Οπωροφόρα Δέντρα της Σαμοθράκης

Η πραουστιά

Η πραγουστιά

Η πραγουστιά ή πραουστιά όπως λέγεται πεααατκά είναι ένα είδος μεταξύ κορομηλιάς και δαμασκηνιάς που καλλιεργείται αποκλειστικά στη Σαμοθράκη και είναι σήμα κατατεθέν του νησιού. Φαίνεται πως το όνομά της βγαίνει από τον Αύγουστο που τότε ωριμάζει. Θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι διαστάυρωση κορομηλιάς και δαμασκηνιάς . Το άρωμα όμως δε το έχει ούτε το κορόμηλο ουτε το δαμάσκηνο. Αν έχεις ώριμα Πράουστα ή πραούστια και δοκιμάσεις δεν σταματάς. Επίσης αν τα κόψεις απο το δέντρο και τα φας απευθίας νοιώθεις το στόμα σου να πλημυρίζει άρωμα.                  Ο ανθός της πραουστιάς

Οι καρποί του είναι κίτρινοι σχεδόν σφαιρικοί και στο μεγεθος του κορομηλου και τρώγονται ωμοί ακόμα και χωρίς να είναι πολύ ώριμοι και είναι ξυνόγλυκοι και πολύ ευγευστοι.Φυσικά δεν συγκρίνονται με τα ώριμα που είναι και αρωματικά  Ξακουστό όμως παγκόσμια ειναι το γλυκό κουταλιού με πραούστι που στην Σαμοθράκη έχει γίνει επιστήμη. Ως την δεκαετία του 90 η κάθε νοικοκυρά έκανε για το σπίτι της. Μετά όμως εγινε πιο οργανωμένα μέσα από σύλλογο κυρίως γυναικών που διαφήμιζαν τον νησί και είχαν και ένα σεβαστό εισόδημα.ΠΡΑΟΥΣΤΙΑ1

 Η διαδικασία είναι επίπονη αλλά ευχάριστη αφού τρώς και όσα θες. Θα περιγραφεί η διαδικασία σε ειδικη σελίδα μαζί με την τοπική κουζίνα. Το γλυκό αυτό είναι διάσημο σε όλο το κόσμο. Μάλιστα δε το δέντρο αν το παρεις από το νησί και το πας σε άλλο μερος  ριζώνει αλλα δεκαρποφορεί εύκολα. Λες και θυμώνει που του στερείς την πατρίδα του. Στη Σαμοθράκη ξακουστά πραούστια υπάρχουν: Στα Αλώνια (στην γιοματνή) στη Καμαριώτισσα στις αυλές, στο Ξηροπόταμο στις Μακρυλιές  στα Λουτρά και στη Χώρα (σντουν Αη Γιωρ

ΠΡΑΟΥΣΤΙΑ3

 Το περίφημο γλυκό Πραούστι Αμά δοκιμάσεις δεν σταματάς στο ένα μόνο. Το καλό είναι πως το γλυκό αυτό έχει σάκχαρα που είναι ευδιάλυτα και δεν κάνουν κακό και είναι και εύπεπτο. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν χρησιμποιούν σόδα αλλά ασβεστόνερο που είναι  ότι πιο βιολογικό αν και παρεξηγημένο υλικό. Το ασβεστόνερο είναι απο διάλυση του ασβεστη και αφού καθιζάνει το ιζημα  φιλτράρεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί  στην Σαμοθρακίτικη κουζίνα σε διάφορα φαγητά και γλυκά όπως και στον περίφημο χασλαμά που επίσης είναι τοπικό γλυκό του ταψιού αν και εκεί χρησιμοποιουν κυριως αλισίβα. Είναι σταχτόνερο με στάχτη απο ειδικα ξύλα όπως θα δουμε σε ειδικό κεφάλαιο. 

Η Δαμασκηνιά

Είναι φυλλοβόλο δέντρο αγγειόσπερμο και ανήκει στο γένος Πούμνη στην οικογένεια τον Ροδοειδών και είναι συγγενικό με την κορομηλιά . Αναφέρεται απο τον Θεόφραστο και θεωρείται πως κατάγεται απο τις περιοχές της Κασπίας θάλασσας. Καλλιεργείται σε όλο το Βόρειο ημισφαίριο.Μικρό δέντρο που δεν ξεπερνάει τα 10-12 μετρα  όπως και οι κορομηλιές. Δεν έχει πρόβλημα προσαρμογής και φυτρώνει παντού. Τα δαμάσκηνα είναι ένας εξαιρετικός καρπός αν και λίγο έχει απαξιωθεί . Πολλαπλασιάζεται με ριζίδια με τον καρπό ή ακόμα και με εμβολιασμό . Έχει πλούσια ανθοφορία και πολλές φορές χρειάζεται να αραιωθούν οι καρποί αλλιως σπάζει το κλαδί απο το βάρος. Ο καρπός τρώγεται ωμός ακόμα και πιν ωριμάσει σαν ξυνόγλυκος. Οταν ωριμάσει είναι πολύ εύγευστος και δεν  χορταινεις να τρως. Όμως θέλει προσοχή γιατί όταν φάει κανείς πολλά παθαίνει διάρροια και το δαμάσκηνο είνα φυσικό φάρμακο στην δυσκοιλιότητα.

DAMASKHNO

Στη Σαμοθράκη έχει ακόμα μια ποικιλία απο δαμάσκηνα  Είναι οι γνωστοί "δήηλιοι" Έχουν σχήμα σφαιρικό σαν κορόμηλα είναι πιο σαρκώδεις και πιο  ξυνόγλυκοι και πολύ σαρκώδεις .

DHHLIOI

Το δαμάσκηνο γίνεται  γλυκο κουταλιού και αποξηραίνεται Για αποξήρανση: Μαζεύουμε ώριμα δαμάσκηνα τα χαράσουμε  δεν βγάζουμε το κουκούτσι τους και τα αφήνουμε στον ήλιο 10-12 ημέρες  σκεπασμένα με τούλι ή κόσκινο για να μην κάθονται μύγες  Μετά τα μαζεύουμε , αν θέλουμε τα βράζουμε , και τα αφήνουμε να στεγνωσουν.Από το ζουμί που είναι γλυκό φτιάχνουμε την διάσημη "μπλέντα" σαν μουσταλευριά που είναι πολύ θρεπτική και πολύ νόστιμη. Όταν στεγνώσουν τα φυλαμε σε μερος δροσερό και κατα προτίμηση σε  χάρτινο κουτί ή πάνινο για να αερίζονται και να μη μουχλιάζουν Τον χειμώνα τα χρησιμοποιούμε σαν λιχουδιά που μας δίνει γρήγορα θερμίδες ή και σαν φάρμακο όταν υπάρχει δυσκοίλια. Εξελιγμένη μορφή δαμάσκηνου είναι η γνωστές βανίλιες αλλά δεν έχουν ούτε τη γεύση ούτε το άρωμα του δαμάσκηνου Σαμοθράκης Στο νησί πολλές δαμασκηνιές έχει Στα Αλώνια ( στην γιοματνη, στα πάν τα Αλώνια και στα κατ τα Αλώνια) στο Πολυπουδ στο Ξηροπόταμο  στις Μακρυλιές , στο Λάκωμα αλλά και μεμινωμένα δέντρα σε πολλές αυλές σπιτιών σε όλα τα χωριά εκτός απο την  Χώρα. Αντίθετα στη Χώρα έχει πολλές δαμασκηνιές στον Αη Γιωρ και στουν Αη Παντελεήμονα πάντα σε μπαξεδες.