Τα φυτά της Σαμοθράκης

Η ρίγανη

Η Ρίγανη

Δεν θα ήτανε υπερβολή ούτε θα είχε εγωϊστικό χρώμα αν λέγαμε πως η ρίγανη της Σαμοθράκης είναι μοναδική σε όλο τον κόσμο.Το φυτό έχει ύψος 20-80 εκ., έχει φύλλα αντίθετα μήκους 1-4 εκ Αναπτύσσεται καλά σε εδάφη με pH 6-9 και μπορεί να εκμεταλλευτεί  όταν καλλιεργείται, ακόμα και πολύ φτωχά  ξηρικά και πετρώδη εδάφη Τα άνθη της έχουν χρώμα άσπρο-μώβ και ανθίζει από Ιούνιο κυρίως μέχρι Αύγουστο αναλόγως της περιοχής Η Ελληνική ρίγανη Greek Oregano είναι φυτό πολυετές και ποώδες η ποιότητα της θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως. Η ρίγανη πέρα από το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που αφήνει στο φαγητό έχει και πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες  με κυριότερη γνωστή  φαρμακευτικά δραστική ουσία την καρβοκρόλη  Στην Ελλάδα η ρίγανη είναι αυτοφυής και βρίσκεται σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές Είναι αντιδιαρροϊκή, αντιφλεγμονώδης βακτηριοκτόνα Υπό μορφή αφεψημάτων χρησιμοποιείται για την ατονία των εντέρων αποχρεμπτικό για το βήχα  βοηθάει στην υπέρταση και την αρτηριοσκλήρυνση Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης οριγανέλαιο χρησιμοποιείται για τον πονόδοντο  Η ρίγανη έχει 12 φορές περισσότερο αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο  Επίσης με λίγη ρίγανη στην τροφή των πτηνών σας κρατάτε τις αρρώστιες μακριά τους Μία άλλη κύρια χρήση της είναι κατά των χρόνιων ρευματισμών. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν τη θεραπευτική της αξία και τη χρησιμοποιούσαν πίνοντας το τσάι της σε κολικούς και εξωτερικά σε πρηξίματα και για το στραβολαίμιασμα.Χρησιμοποιείται ως καρύκευμα κυρίως στη μαγειρική αλλά και σπανιότερα ως αφέψημα, το οποίο αναφέρεται ως εξαιρετικό κατά του βήχα. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη χωριάτικη σαλάτα. Είναι το βασικό καρύκευμα των χωρών της Μεσογείου και βασικό συστατικό της Ελληνικής, αλλά και της Ιταλικής κουζίνας.(Πηγή Βικιπαίδεια) Η συλλογή της γίνεται κατα την ανθοφορία και αφού γίνει αποξήρανση σε σκιερό μέρος τρίβεται κοσκινιζεται και συσκευάζεται σε γυάλινα βαζάκια καλά κλειστά ή σε χαρτόκουτα ή σε χαρτοσακούλες Το πλαστικό να μην χρησιμοποιθεί γιατι θα μουχλιάσει και θα πικρισει

RIGANHΣτη Σαμοθράκη ρίγανη καλής ποιότητας έχει: Στους κάτω Καρυώτες στους πάνω Καρυώτες στην Πλατειά στον Φονιά στον Σκεπαστό στην Άνω Μεριά στην Κερασιά στον Λαγκαδιώτη  στον Άγιο Πέτρο και αλλού. Η πιο καλή όμως σε άρωμα και γεύση είναι αυτή στον Λαγκαδιώτη που είναι και σε απόμερη θέση οπότε δεν την ξέρουν πολλοι και δεν κινδυνεύει. Ο κίνδυνος για την ρίγανη είναι ο εξής: Πολλοι ,λόγω άγνοιας, την ξεριζώνουν με αποτέλεσμα να εξαφανίζουν το φυτό και να μη του δίνουν ευκαιρία να ξαναφυτρώσει. Γιαυτό πρέπει να μην την ξεριζώνουν αλλά να την κοβουν με κλαδευτήρι "γκατζουίδ" προσεκτικά. Φυσικά αφού κοπεί πρέπει να αποξηρανθεί και να την κοσκινίσουμε για να χρησιμοποιηθεί άφοβα. Στη Σαμοθράκη την χρησιμοποιούν πολύ. Ιδιαίτερα όμως στη "σούγλα" Είναι σούβλα με μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος πασπαλισμένο με μπόλικο αλάτι και ρίγανη που είχαν και ρόλο συντηρικού αφού παλιά δεν υπήρχαν ψυγεία για διατήρηση.

 RIGANH1 Η καλή η ρίγανη διατηρεί το χρώμα της συνεχώς. Αν μαυρίσει καλό ειναι να μην χρησιμοποιηθεί γιατί είναι πικρή και έχει χάσει πολλές απο τις ιδότητές της.Ακόμα χρησιμοποιείται πάνω στην φέτα και μέσα στη χωριάτικη σαλάτα προσδίδοντας ένα άρωμα και μια γέυση πρωτόγνωρη. Η καλλιτερη ρίγανη θεωρώ πως είναι στις πλαγιες στον Λαγγαδιώτη όπου ποτίζεται μόνο όταν βρέχει και είναι τόσο απόκρημνη η πλαγιά που μόνο κατσίκια μπορούν και σκαρφαλώνουν.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση