Παίξτε το παιχνίδι μας

enter

 

 

 

 

 

 

Αυτό το κτίριο το αναγνωρίζεις;

Μήπως ξέρεις τι μπορεί να ήταν αυτό το κτίριο παλαιότερα, την εποχή της Τουρκοκρατίας ας πούμε;

Τι φαντάζεσαι ότι μπορεί να ήταν;

Σύγκρινέ το με την φωτογραφία δίπλα. Τι σχέση μπορεί να έχουν οι δυο φωτογραφίες;

 

Ο τεκές των Μεβλεβήδων βρισκόταν έξω από τα τείχη, στη συνοικία Βωμ, στο δρόμο Χανίων - Σούδας. Ήταν πραγματικό Τουρκικό μοναστήρι, όπου ζούσαν μόνιμα Δερβίσες και ο Μουφτής των Χανίων. Είχε προϊστάμενο, περιουσία και εισοδήματα.

 Οι Μεβλεβήδες πιστεύουν πως ο τεκές τους συμβολίζει το σύμπαν. Στις ιδιαίτερες τελετές τους, ο προϊστάμενος του τεκέ, έχει τον τίτλο του Σεΐχη και συμβολίζει τον ήλιο. Οι δερβίσηδες (μοναχοί) χορεύουν ρυθμικά, με απόλυτα καθορισμένες κινήσεις, με ορισμένα βήματα περιστροφικά, γύρω από τον Σεΐχη (ήλιο) παριστάνοντας, με τις κινήσεις του χορού αυτού, τους πλανήτες που περιστρέφονταν γύρω από τον ήλιο.

 

Οι τεκέδες ήταν κέντρα έντονου θρησκευτικού βίου των Μουσουλμάνων. Σ’ αυτούς διέμεναν οπαδοί των διαφόρων μυστικιστικών δογμάτων του Μωαμεθανισμού, κυρίως δερβίσηδες αλλά και Τούρκοι λαϊκοί, οι οποίοι κατηχούνταν από τους Σεΐχηδες ή Μπαμπάδες (τους προϊστάμενους των τεκέδων).

Στην Κρήτη υπήρχαν δεκαεπτά συνολικά μοναστήρια δερβισών. Όλοι οι τεκέδες είχαν στην κατοχή τους κτήματα βακουφικά, από τα οποία εισέπρατταν ορισμένους φόρους. Μεγάλο μέρος των εσόδων τους αποτελούσαν, επίσης , οι εισφορές των οπαδών τους.

 

Οι Μεβλεβήδες ανήκουν στις κυριότερες από τις 35 αιρέσεις της Μουσουλμανικής θρησκείας. Στους τεκέδες της μπορούσε να βρει στέγη και τροφή κάθε οδοιπόρος οποιασδήποτε θρησκείας (βλ. σσ. 36-37, της εργασίας).

Ο τεκές των Μεβλεβήδων λειτούργησε ως την ανταλλαγή των πληθυσμών το έτος 1924, σήμερα λειτουργεί ως ορφανοτροφείο


 

[1] Στα ίχνη των Μουσουλμάνων κατακτητών 

 

 

 

 

Το οικοδόμημα του τεκέ των Μεβλεβήδων υπάρχει ακέραιο και σήμερα στεγάζει το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας. Στην φωτογραφία διακρίνεται και το σχολείο μας