Απρ 222019
 

Τα Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου και Τούμπας, σε συνεργασία με τα Ε.Κ.Φ.Ε. Ευόσμου και Νεάπολης της Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ04 των 1ου και 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν, για 6η συνεχή χρονιά, εκπαιδευτική δράση για μαθητές Γυμνασίου, με θέμα:

«Παίζοντας με τις Φυσικές Επιστήμες»

Σκοποί της δράσης είναι να καταδειχθεί ο ρόλος των Φυσικών Επιστημών στη σύγχρονη καθημερινή ζωή και να αναδειχθεί η δημιουργικότητα και η πρωτότυπη προσέγγιση στη λύση προβλημάτων εκ μέρους των μαθητών/-τριών μέσα από διερευνητικές πειραματικές δραστηριότητες ανοικτού τύπου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα συμμετάσχουν, οργανωμένοι σε τριμελείς ομάδες, θα κληθούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν πειραματικές δραστηριότητες με στόχο να δώσουν λύση σε κάποιο πρόβλημα που άπτεται της καθημερινότητάς τους. Το πρόβλημα θα προσεγγίζεται διαθεματικά μέσα από το εννοιολογικό πλαίσιο της Βιολογίας, της Φυσικής και της Χημείας και θα απαιτεί γενικές μόνο γνώσεις και δεξιότητες, δημιουργικότητα και φαντασία. Οι τριμελείς ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις (3) ώρες για να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους.

Η εν λόγω δράση δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Επιδιώκει να αναδείξει τα στοιχεία εκείνα των Φυσικών Επιστημών που μπορούν να προσελκύσουν και να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον των μαθητών/-τριών για αυτές. Ενδεικτικά, τα προβλήματα που τέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου (https://ekfekentrou.wordpress.com/εκπαιδευτικές-δράσεις/παίζοντας-με-τις-φυσικές-επιστήμες/)

Η δράση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 και κατά τις ώρες 10:30-13:30 σε χώρους του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Δελμούζου 1 & Αγ. Σοφίας). Κάθε σχολείο μπορεί να δηλώσει μία (1) μόνο ομάδα μαθητών μέχρι και την
Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, συμπληρώνοντας την παρακάτω ηλεκτρονική φόρμα:

https://forms.gle/HqMPEyqjDp9i2tML6.

Δεν είναι απαραίτητο όλοι/-ες οι μαθητές/-ήτριες που θα απαρτίσουν την κάθε ομάδα, να φοιτούν στην ίδια τάξη. Ανάλογα με τον αριθμό των ομάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή, ενδέχεται να ζητηθεί η συνδρομή των Σχολικών Επιτροπών των Γυμνασίων που θα συμμετάσχουν για την παραγωγή φωτοαντιγράφων ή την παροχή αναλώσιμων και καθημερινών υλικών. Για την τελική συμμετοχή θα ενημερωθούν σχετικά τα Γυμνάσια που εκδήλωσαν ενδιαφέρον μέχρι τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019. Για τυχόν διευκρινίσεις ή και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:

Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Κέντρου: Μαρία Τσακίρη
Τηλ. 2310-488471
email: mail@ekfe-kentrou.thess.sch.gr

Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Τούμπας: Αναστασία Γκιγκούδη
Τηλ. 2310-922554
email: mail@ekfe-toumpas.thess.sch.gr