Χαιρετισμός Σχολικού Συμβούλου Π.Ε 7ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας
Η φιλαναγνωσία αποτελεί ένα σημαντικότατο θεσμό, νεοεισαχθέντα στο επίσημο Αναλυτικό Πρόγραμμα, τον οποίο ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει να στηρίξει και να αναδείξει, διότι επιφέρει σημαντικά θετικά παιδαγωγικά αποτελέσματα.Πιο συγκεκριμένα βοηθά στην εδραίωση φιλικής σχέσης με το βιβλίο, στην ανάπτυξη κριτικής και δημιουργικής σκέψης, στη δραστηριοποίηση της φαντασίας και της εφευρετικότητας, στην αισθητική καλλιέργεια και την ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης. Μέσα από τη φιλαναγνωσία επιτυγχάνονται η καλλιέργεια της αναγνωστικής και αισθητικής απόλαυσης, η ανάπτυξη δεξιότητας προσεκτικής ακρόασης, καθώς και συνεργατικής και επικοινωνιακής ικανότητας.
Η φιλαναγνωσία οφείλει να είναι ένας από τους στόχους της εκπαίδευσης. Ο στόχος αυτός όμως δεν αποκτάται άμεσα, αλλά μέσω μιας μακροχρόνιας και συστηματικής παιδείας που δεν έχει καταναγκαστικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα, αλλά καλλιεργείται με καθοδήγηση μεν, αλλά αυτόνομα και ελεύθερα.
Για το λόγο αυτό επιδιώξαμε με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και της εκπαιδευτικού-συγγραφέως κας Ελ. Αρτζανίδου να οργανώσουμε ένα πρόγραμμα δράσης με μικρές ομάδες εκπαιδευτικών ανά σχολείο, ώστε να μυηθούν οι εκπαιδευτικοί και μέσω αυτών οι μαθητές σε πρακτικούς και ουσιαστικούς τρόπους προσέγγισης της φιλαναγνωσίας.
Με αφηγηματικές και μεταφηγηματικές δραστηριότητες, δραματοποίηση, δημιουργία παραμυθιών και παιχνιδιών, εικαστικά, κουκλοθέατρο, ψυχαγωγία, διδάχθηκαν τρόποι διεξόδου προς τη δημιουργική έκφραση και τον αυθορμητισμό μέσα σε κλίμα συνοχής και συντροφικότητας.
Θεωρούμε ότι κάναμε ένα πρώτο, αλλά σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη πρακτικών και μεθόδων προσέγγισης της φιλαναγνωσίας. Η ανταπόκριση των συναδέλφων και η θετική τους αντιμετώπιση μας ανοίγει το δρόμο για συνέχιση αυτής της προσπάθειας, που απαιτεί πολλή δουλειά ακόμη, όραμα, μεράκι και φαντασία.