Αμφορέας με λαιμό ύψος 40,6 εκ., περίπου 530-510 π.Χ. Βρετανικό Μουσείο, 1837,0609.42 / Β226
Στην α' όψη του αγγείου εικονίζονται τρεις ελιές. Στη μεσαία είναι ανεβασμένος ένας νέος που κτυπά τα κλαδιά για να πέσουν οι ελιές. Δεξιά κι αριστερά του δένδρου δύο ακόμη νέοι κτυπούν με τα ραβδιά τους το δένδρο. Τους καρπούς μαζεύει σ' ένα καλάθι ένας τέταρτος νέος.
Στη β' όψη ο Ηρακλής και ο κένταυρος Φόλος, που υποδέχεται τον Ηρακλή κρατώντας ένα μεγάλο κλαδί από το οποίο κρέμονται ένας λαγός, μια αλεπού κι ένα πουλί. Με το δεξί του χέρι κάνει χειραψία με τον Ηρακλή, που φοράει ένα μικρό κεντημένο χιτώνα, ενώ κρέμεται αριστερά του ένα σπαθί και μια φαρέτρα (γωρυτός). Έχει το ρόπαλό του πάνω από τον αριστερό ώμο του, από το οποίο κρέμεται και η λεοντή του. Ο Ερμής κάθεται πίσω από τον Ηρακλή, φορώντας χλαμύδα, πέτασο, φτερωτές μπότες και κρατώντας το κηρύκειό του. Ένα ελάφι στέκεται δίπλα στον Φόλο.
(Για τον Φόλο διάβασε στο τέλος της σελίδας.)
Ο κένταυρος Φόλος ζούσε στη Φολόη. Ο Ηρακλής τον επισκέφτηκε όταν κυνηγούσε τον ερυμάνθιο κάπρο. Ο Φόλος φιλοξένησε τον ήρωα, του πρόσφερε ψημένο κρέας, ενώ ο ίδιος έτρωγε ωμό. Ο Ηρακλής ζήτησε κρασί. Ο Φόλος είχε μόνο ένα πιθάρι, το οποίο ανήκε σ' όλους τους κενταύρους. Μόλις άνοιξαν το πιθάρι, μυρίστηκαν οι κένταυροι το κρασί και έτρεξαν στη σπηλιά του Φόλου έτοιμοι για μάχη. Μετά τη μάχη, καθώς μάζευαν τα πτώματα, ο Φόλος τράβηξε από μια πληγή ενός κενταύρου ένα δηλητηριασμένο βέλος κι αναρωτήθηκε πώς ένα τόσο μικρό αντικείμενο μπορεί να προκαλέσει τόσο μεγάλο κακό. Το βέλος όμως, έπεσε κατά λάθος στο πόδι του και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Ο Ηρακλής τον έθαψε με κάθε μεγαλοπρέπεια.
Περισσότερα για τον Φόλο στην Αριάδνη
Πηγή: Perseus Βρετανικό Μουσείο Classical Art Research Centre and the Beazley Archive