Αρχαϊκή Αγγειογραφία, Επίκτητος

Ηρακλής-Βούσιρης, Αυλητής-Μαινάδα, Συμπόσιο

adp

Κύλιξ χαλκιδίζουσα ύψος 12 εκ. διάμετρος 42 εκ. 510 π.Χ. Βρετανικό Μουσείο Ε38

Στο μετάλλιο της κύλικας εικονίζεται ένας νέος που παίζει δίαυλο και μια μαινάδα ή εταίρα που χορεύει. Η νέα φοράει κοντό χιτώνα, νεβρίδα (φόρεμα των ακόλουθων του Διόνυσου από δέρμα ζώου), στο κεφάλι της σάκο και στα χέρια της κρατάει κρόταλα.

Διακρίνονται οι επιγραφές: στο εσωτερικό ΠΥΘΟΝΕΠΟΙΕΣΕΝ και στο εξωτερικό ΕΠΙΚΤΕΤΟΣ ΕΓΡΑΦΣΕ.

Στην α' πλευρά του εξωτερικού της κύλικας ο Ηρακλής σκοτώνει το Βούσιρη. Ο Βούσιρης είναι πεσμένος στα γόνατα δίπλα σ' ένα βωμό. Σηκώνει τα χέρια του προς τα πάνω, ενώ τρέχουν αίματα από τις πληγές του. Ο Ηρακλής με το ένα χέρι του τον πιάνει από το λαιμό και με το άλλο ετοιμάζεται να κατεβάσει το ρόπαλο για το τελειωτικό χτύπημα. Δεξιά και αριστερά από δύο Αιγύπτιοι ιερείς τρέχουν απεγνωσμένα να ξεφύγουν. Στα αριστερά ο πρώτος κρατάει στο χέρι του ένα τελετουργικό μαχαίρι, ενώ του έχει πέσει ένα καλάθι. Ο δεύτερος είναι αυλητής κι από τον ώμο του κρέμεται μια συβήνη (θήκη αυλών). Στη δεξιά μεριά ο ένας κρατάει στα χέρια του μια τριφυλόσχημη oινοχόη, ενώ από το δεύτερο έχει πέσει μια λύρα.

Στη β' πλευρά του εξωτερικού της κύλικας έχουμε σκηνή συμποσίου με τρία ανάκλιντρα (τρικλίνιον). Αριστερά μια αυλητρίδα παίζει τον αυλό τη στιγμή που ο άντρας κρατάει με το χέρι του το κεφάλι του και φαίνεται πως τραγουδά. Η αυλητρίδα φοράει κοντό χιτώνα, ιμάτιο, σάκο στο κεφάλι και σκουλαρίκια. Μπροστά της και κάτω βρίσκεται αφημένη μια κύλικα. Στο κέντρο ένας ηλικιωμένος με ιμάτιο γύρω από τα πόδια του τείνει προς το στεφανωμένο αγόρι που βρίσκεται μπροστά του μια κύλικα. Ο νέος κρατάει στο χέρι του μια oινοχόη και ετοιμάζεται να σερβίρει. Το τρίτο ανάκλιντρο είναι τοποθετημένο κάθετα, έτσι βλέπουμε την πλάτη του συμποσιαστή, ο οποίος ετοιμάζεται να πιει από μια κύλικα.

 

αρχική