ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ
Αρχαϊκή Αγγειογραφία, Ερυθρόμορφη

Ζωγράφος του Ευεργίδη, Διόνυσος-Σάτυρος-Μαινάδα, Πολεμιστής-Αμαζόνα


 

Αμφορέας τύπου Α, ύψος 63,5 εκ., περ. 510-500 π.Χ., Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο 1843,1103.35 / Ε253

 

Στην α' πλευρά του αγγείου ο Διόνυσος με συνοδεία Σάτυρου και Μαινάδας. Ο Διόνυσος είναι στεφανωμένος με κισσό, κρατάει στα χέρια του κάνθαρο και κλαδί αμπελιού. Φοράει χιτώνα και ιμάτιο. Τα μαλλιά του σχηματίζουν τρεις πλεξούδες και το μούσι του είναι ιδιαίτερα μυτερό. Η Μαινάδα, επίσης στεφανωμένη με κισσό κρατάει στα χέρια της θύρσο και φίδι. Φοράει χιτώνα. Δίπλα της η επιγραφή ΕΡΟΦΥΛΙΣ Ο στεφανωμένος με κισσό Σάτυρος προσπαθεί να αρπάξει μία ρόγα σταφύλι. Δίπλα του η επιγραφή ΒΡΙΑΧΟΣ.

Στη β' πλευρά ένας πολεμιστής με κοντό χιτώνα και χλαμύδα, περικεφαλαία και κνημίδες, κρατάει στο αριστερό του χέρι μια ασπίδα κι ένα δόρυ. Στην ασπίδα ένα λιοντάρι. Με το άλλο του χέρι κρατάει τα ηνία του αλόγου. Πάνω του η επιγραφή ΙΠΠΑΙΧΜΟΣ. Μπροστά από το άλογο μια αμαζόνα ντυμένη με σκυθικά ρούχα και χιτώνα. Κρατάει ένα τόξο κι ένα ραβδί, που μάλλον θα ήταν τσεκούρι, χωρίς βεβαιότητα, γιατί λείπει η άκρη του τσεκουριού. Στον ώμο της κρέμεται μια φαρέτρα. Δίπλα της η επιγραφή ΣΕΡΑΓΥΕ.

Οι παραστάσεις και στις δύο πλευρές βρίσκονται μέσα σε πλαίσιο. Το πάνω μέρος του πλαισίου είναι διακοσμημένο με ερυθρόμορφα ανθέμια, ενώ το κάτω με μελανόμορφα.

Στη βάση του αγγείου η επιγραφή: ΠΑΝΦΑΙΟΣ ΕΠΟΙΗΣΕΝ

 

Ζωγράφος του Ευεργίδη

 

Ζωγράφος του Ευεργίδη

 

Πηγές: Classical Art Research Centre and the Beazley Archive δεσμός, Βρετανικό Μουσείο δεσμός