ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ
Αρχαϊκή Αγγειογραφία, Ερυθρόμορφη

Όλτος, Ο Αχιλλέας και η Βρισηίδα


 

Αμφορέας τύπου Γ ύψος 40 εκ. 510-500 π.Χ., Βρετανικό Μουσείο 1836,0224.126 / Ε 258

 

Στη μία πλευρά του αγγείου εικονίζεται ο Αχιλλέας και στην άλλη η Βρισηίδα, το λάφυρο του Αχιλλέα, την οποία πήρε με το ζόρι ο Αγαμέμνονας κι αποτέλεσε την αφορμή για το θυμό (μήνιν) του Αχιλλέα, όπως μας λέει ο Όμηρος στην Ιλιάδα.

Ο γενειοφόρος Αχιλλέας στέκεται όρθιος φορώντας κράνος, θώρακα, χιτώνα και μανδύα γύρω από τους ώμους, κρατάει δόρυ και ασπίδα, ενώ στη μέση του έχει ζωσμένο το σπαθί. Τα μάτια του είναι σχεδιασμένα με αρχαϊκό τρόπο ενώ το γένι του είναι ιδιαίτερα μυτερό. Δίπλα του υπάρχει η επιγραφή ΑΧΙΛΕΥΣ

 

Αρχαϊκή Αγγειογραφία, Όλτος, Αχιλλέας, Βρισηίδα

 

Η Βρησηίδα στέκεται στην άλλη μεριά του αγγείου. Φορά μακρύ χιτώνα ενώ ένας μανδύας καλύπτει τους ώμους της και τυλίγεται στο δεξιό της χέρι που ακουμπά στο ισχίο της. Ο μανδύας είναι διακοσμημένος με σβάστικες και τελείες και καταλήγει σε μαιάνδρους. Στο κεφάλι της φέρει διάδημα, ενώ τα μαλλιά της πέφτουν στον ώμο της σχηματίζοντας τρεις πλεξούδες. Φοράει σκουλαρίκια και βραχιόλια. Με το αριστερό της χέρι κρατάει ένα λουλούδι, το οποίο μυρίζει. Στα δεξιά της υπάρχει η επιγραφή ΒΡΗΣΗΙΣ. Στις λαβές του αγγείου διαβάζουμε τις επιγραφές: ΕΥΞΙΘΕΟΣ ΕΠΟΙΗΣΕΝ και το αντίστροφο ΕΠΟΙΗΣΕΝ ΕΥΞΙΘΕΟΣ.

 

Αρχαϊκή Αγγειογραφία, Όλτος, Αχιλλέας, Βρισηίδα

 

Πηγές: Classical Art Research Centre and the Beazley Archive δεσμός, Perseus δεσμός, Βρετανικό Μουσείο δεσμός