ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ
Κλασική Αγγειογραφία

Ζωγράφος του Αχιλλέα, Ο Πηλέας και η Θέτιδα


 

Δίνος και βάση ύψος δίνου 17,6, εκ., ύψος βάσης 25,6, εκ., Martin von Wagner Museum, University of Würzburg, L540

 

Ζωγράφος του ΑχιλλέαΣτο αγγείο εικονίζεται η αρπαγή της Θέτιδας από τον Πηλέα, παρουσία του πατέρα της Νηρέα και επτά Νηρηίδων.

 

Σύμφωνα με τον μύθο η θεά Θέτιδα θα γεννούσε ένα γιο ο οποίος θα ήταν δυνατότερος από τον πατέρα του. Αυτός ήταν κι ο λόγος που έκανε τον Δία και τον Ποσειδώνα να σταματήσουν τη διεκδίκησή της. Ο Δίας, βέβαια, οργίστηκε και για να την τιμωρήσει αποφάσισε να την παντρέψει με θνητό, με τη θέλησή της ή με τη βία. Ο θνητός αυτός ήταν ο Πηλέας. Η Θέτιδα αρνιότανε τις περιπτύξεις του Πηλέα και με το χάρισμα της μεταμόρφωσης που είχε, μεταμορφωνότανε διαδοχικά σε φωτιά, νερό, άνεμο, δέντρο, πτηνό, τίγρη, λιοντάρι, φίδι και σουπιά. Ο Πηλέας, δασκαλεμένος από τον Κένταυρο Χείρωνα, την κράτησε γερά και τελικά την έκανε γυναίκα του. Το έβδομο παιδί του Πηλέα και της Θέτιδας είναι ο Αχιλλέας.

 

Οι εννιά μορφές του αγγείου χωρίζονται σε τρεις ομάδες.

Ζωγράφος του ΑχιλλέαΣτην α' ομάδα εικονίζεται ο Πηλέας να αρπάζει τη Θέτιδα. Το ζευγάρι βρίσκεται ανάμεσα σε δύο Νηρηίδες.

Ο Πηλέας αρπάζει χαμηλά από το σώμα τη Θέτιδα η οποία στρέφεται προς τις αδερφές της ζητώντας βοήθεια. Στ' αριστερά βρίσκεται η Κυμοθόη και δεξιά η Σαώ (ή Ναώ).

 Ο Πηλέας εικονίζεται μικρότερος σε μέγεθος από τις άλλες θεϊκές μορφές του αγγείου, για να φανεί ότι είναι θνητός.

Το μεγαλύτερο μέρος από το σώμα του Πηλέα είναι κατεστραμμένο.

Ζωγράφος του ΑχιλλέαΣτη β' ομάδα εικονίζονται άλλες δύο Νηρηίδες, η Σπειώ και η Ψαμάθη, και ο γενειοφόρος Νηρέας, πατέρας της Θέτιδας  ο οποίος κατευθύνεται προς τη Σαώ και τη Θέτιδα, την οποία προσπαθεί να βοηθήσει.

Ζωγράφος του ΑχιλλέαΣτη γ' ομάδα εικονίζονται άλλες τρεις Νηρηίδες. Η Μελίτη, η Κυματολήγη και η Γλαύκη.

 

 

Πηγές: Classical Art Research Centre and the Beazley Archive δεσμός, Perseus δεσμός,