Υδρία ύψος 52,1 εκ., 420-410 π.Χ., Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο 1772,0320.30 / E224
Στο επώνυμο αγγείο του Ζωγράφου του Μειδία εικονίζονται διάφορα θέματα.
Στον ώμο του έχουμε τους Διόσκουρους να αρπάζουν τις Λευκιππίδες, τη στιγμή που βρίσκονταν σε τέμενος της Αφροδίτης. Η θεά, στο μέσο της σύνθεσης, κάθεται δίπλα στο βωμό της· ψηλότερα βρίσκεται μια αρχαιότροπη εικόνα της. Κοντά στη εικονίζεται και η Χρυσηίδα. Η θεά κοιτάζει δεξιά προς τον Κάστορα, ο οποίος έχει αγκαλιάσει την Εριφύλη (Φοίβη;) και κατευθύνεται προς το τέθριππό του, όπου τον περιμένει ο ηνίοχός του Χρύσιππος. Πάνω και αριστερά από την Αφροδίτη καλπάζει με το δικό του τέθριππο ο Πολυδεύκης, έχοντας μαζί του την Ιλάειρα. Ο Πολυδεύκης φοράει κοντό, περίτεχνα διακοσμημένο, χιτώνα και χλαμύδα. Κρατά με το ένα του χέρι τα ηνία και ένα μαστίγιο και με το άλλο του σφιχταγκαλιάζει την Ιλάειρα.
Η Αγαύη και η Πειθώ, φίλες της Εριφύλης, απομακρύνονται έντρομες. Η Πειθώ βρίσκεται στα δεξιά της σύνθεσης, ενώ η Αγαύη στα αριστερά, δίπλα στο Δία που κρατώντας σκήπτρο παρακολουθεί τη σκηνή.
Στο κάτω μέρος του αγγείου παριστάνεται ο Ηρακλής στον κήπο των Εσπερίδων. Όμως φαίνεται πως βρίσκεται στη χώρα των Μακάρων, στα Ηλύσια Πεδία, όπου έμεναν πολλοί ήρωες. Ο Ζωγράφος του Μειδία έχει απεικονίσει όσους σχετίζονται με την Αθήνα. Στο κέντρο της σύνθεσης το καρποφόρο δέντρο που περιβάλλεται από τις Εσπερίδες. Στον κορμό είναι τυλιγμένος ο φοβερός δράκοντας Λάδων, ο φύλακας των κήπων. Στα αριστερά εικονίζεται η Χρυσόθεμις που τείνει να πάρει ένα μήλο. Πίσω της βρίσκεται η Αστερόπη και στα δεξιά η Λιπάρα, η οποία κρατά ήδη ένα μήλο και στρέφεται προς τον Ηρακλή που κάθεται επάνω στη λεοντή του. Δίπλα στον Ηρακλή βρίσκεται ο Ιόλαος. Από την άλλη μεριά έχουμε την καθιστή Υγεία και τον Κλυτίο.
Στην πίσω όψη του αγγείου, στο κάτω μέρος, εικονίζονται από αριστερά προς τα δεξιά: η Αρνιόπη, η Μήδεια, η Ελέρα, ο Φιλοκτήτης, ο Ακάμας, ο Ιπποθόων, ο Αντίοχος, ο Κλύμενος, ο Οινεύς, ο Δημοφών και η Χρυσίς.
Πηγές: Classical Art Research Centre and the Beazley Archive , Perseus , Βρετανικό Μουσείο
Μιχάλης Τιβέριος, Ελληνική Τέχνη, Αρχαία Αγγεία, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα, 1996, σελ. 330-331