Το ποιητικό εργαστήρι

Λίγο πριν, λοιπόν, την κρίσιμη στιγμή που θα κρίνει τον πόλεμο, στη ραψωδία Σ, ο Ήφαιστος έχει χαλκεύσει, μετά από παράκληση της μάνας Θέτιδας, τα όπλα του Αχιλλέα και πριν την παράδοσή τους στον ήρωα ο Όμηρος, ως αφηγητής, μας παρουσιάζει την εικαστική έκφραση με την τέχνη της περιγραφής, δηλαδή σκηνές από την ειρηνική ζωή, από τον πόλεμο και άλλα στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της τότε εποχής.

Οι στίχοι 478-616 αποτελούν, επομένως, μια περιγραφή ενός έργου τέχνης, της ασπίδας του Αχιλλέα που κατασκευάζει ο Ήφαιστος.

Η ομηρική περιγραφή της ασπίδας του Αχιλλέα ανήκει στο κειμενικό είδος που ονομάζουμε "έκφραση" και μάλιστα "φανταστική έκφραση".

Όπως έχει παρατηρηθεί, ο Όμηρος δημιουργεί ένα σύνολο που κλείνει μέσα του όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο. Αφιερώνει δε, 150 περίπου στίχους* από τους 15.500 σχεδόν στίχους* ολόκληρης της Ιλιάδας.

Πριν προχωρήσεις στις επόμενες ενότητες, αναζήτησε τον ορισμό της "έκφρασης" στα ηλεκτρονικά λεξικά της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα (στην επόμενη ενότητα θα μάθεις περισσότερα για τον τρόπο χρήσης των ηλεκτρονικών λεξικών)

 

 

*139 ακριβώς - δηλαδή το 1% της Ιλιάδας!

*15.693 ακριβώς!