Η τέχνη της μυκηναϊκής και της ομηρικής εποχής

Στην προηγούμενη ενότητα για την "Μυκηναϊκή ασπίδα" είχες την ευκαιρία να παρατηρήσεις μια σειρά από εικόνες ασπίδων της μυκηναϊκής εποχής. Τι παρατήρησες για τις αναπαραστάσεις και τα σύμβολα που φέρουν οι ασπίδες αυτές; Η ασπίδα του Αχιλλέα σύμφωνα με την ομηρική περιγραφή (την οποία θα δεις αναλυτικά στις επόμενες ενότητες) είναι διακοσμημένη με πλήθος σκηνές καθημερινής ζωής. Υπάρχει κάτι ανάλογο στις μυκηναϊκές ασπίδες;
Εικονίδιο ηΔραστηριότητας Ο Όμηρος και η τέχνη της εποχής του
Ήδη στην εισαγωγή του σχολικού εγχειριδίου, διαπιστώσαμε ότι η χρονική απόσταση που χωρίζει το έπος της Ιλιάδας και τον ποιητή του από τα γεγονότα στα οποία αναφέρεται (τον Τρωικό πόλεμο) είναι πολύ μεγάλη. Τα ομηρικά έπη δεν είναι έργα ιστορικά αλλά λογοτεχνικά. Μέσα τους κλείνουν αφενός αναμνήσεις από το ένδοξο παρελθόν, αφετέρου τη δική τους εποχή σύνθεσης. Έτσι και η ομηρική περιγραφή της ασπίδας του Αχιλλέα δεν αποτελεί πιστή αναπαράσταση μιας μυκηναϊκής ασπίδας. Πρώτον γιατί είναι μια καθαρά ποιητική δημιουργία που ακολουθεί τους δικούς της κανόνες, και δεύτερον γιατί συμβαδίζει με τις εξελίξεις της τέχνης της αναπαράστασης στην εποχή της σύνθεσης του έπους, που διαφέρει πολύ από τη μυκηναϊκή τέχνη.

Στη σελίδα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης μπορείς να διαβάσεις τα χαρακτηριστικά της αρχαίας ελληνικής τέχνης ανά περίοδο. Η περίοδος σύνθεσης των ομηρικών επών σε ποια περίοδο της αρχαίας ελληνικής τέχνης αντιστοιχεί; Μελέτησε τα χαρακτηριστικά της τέχνης του μυκηναϊκού πολιτισμού και σύγκρινέ τα με αυτά της τέχνης της ομηρικής εποχής. Στη συνέχεια συγκρότησε έναν πίνακα στον οποίο θα σημειώνεις τις ομοιότητες και τις διαφορές.