Erasmus Plus – Βασικές Επιδιώξεις

Ιουλίου 2, 2013 in Προγράμματα by Νεκτάριος Φαρασόπουλος

Όπως έγινε γνωστό, την επόμενη εφταετία (2014 – 2020), τα ευρωπαϊκά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες και όλους τους τύπους εκπαίδευσης θα ενοποιηθούν σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με την ονομασία Erasmus Plus. Οι βασικές επιδιώξεις του προγράμματος αυτού είναι:

– Περισσότερες ευκαιρίες για τους Ευρωπαίους φοιτητές να σπουδάσουν και να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.
– Περισσότερες ευκαιρίες για εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές και νέους επαγγελματίες να σπουδάσουν και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στο εξωτερικό.
– Περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους να αποκτήσουν χρήσιμες εμπειρίες μέσω ανταλλαγών, εθελοντισμού και συμμετοχής στις δημοκρατικές διαδικασίες
– Περισσότερες ευκαιρίες για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να ανταλλάξουν καλές πρακτικές.
– Αύξηση των δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των επιχειρήσεων, των περιφερειακών αρχών και άλλων ενδιαφερομένων.
– Προώθηση των «Συμμαχιών Γνώσης» (Knowledge Alliances) μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και επιχειρήσεων.
– Επέκταση των προγραμμάτων, όπως το eTwinning, που προωθούν την επικοινωνία των ευρωπαϊκών σχολείων μέσω του διαδικτύου.
– Καλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εκπαιδευτική πολιτική.
– Περισσότερη υποστήριξη σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός Ε.Ε., ιδιαίτερα σε γειτονικές χώρες.