Comenius

Απριλίου 11, 2013 in Προγράμματα by Νεκτάριος Φαρασόπουλος

Το τομεακό Πρόγραμμα Comenius αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας της σχολικής εκπαίδευσης και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασής της, ιδίως μέσω της ενθάρρυνσης της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σχολικής και προσχολικής εκπαίδευσης με την επιχορήγηση σχολικών συμπράξεων και δράσεων διακρατικής κινητικότητας μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και δραστηριοτήτων ενδοϋπηρεσιακής κατάρτισης εκπαιδευτικών. Επίσης, υποστηρίζει τους νέους ώστε να αποκτήσουν συνείδηση της ποικιλομορφίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών, καθώς και γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για την προσωπική τους ανάπτυξη, τη μελλοντική εργασιακή τους απασχόληση και τη δραστηριοποίησή τους ως ενεργών πολιτών.

Οι χώρες που μπορούν να συμμετάσχουν είναι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και η Τουρκία. Η συμμετοχή της Κροατίας, της Ελβετίας και της ΠΓΔΜ καθορίζεται στην ετήσια πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

Οι επιμέρους δράσεις είναι:
– Comenius Σχολικές Συμπράξεις (Comenius School Partnerships)
– Συμπράξεις Comenius Regio
– Ενδοϋπηρεσιακή Κατάρτιση Εκπαιδευτικών (Comenius In-service training)
– Τοποθέτηση/υποδοχή μελλοντικών εκπαιδευτικών σε θέσεις βοηθού σε εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Comenius Assistantships)
– Ατομική Κινητικότητα Μαθητών Comenius
– Προπαρασκευαστικές επισκέψεις Comenius (Comenius Preparatory Visits)

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, που είναι ο εθνικός φορέας εφαρμογής των προγραμμάτων για την Ελλάδα