Οπωροφόρα Δέντρα της Σαμοθράκης

Η καρυδιά

Η καρυδιά (επιστ: ΚαρυάJuglans) ανήκει στην οικογένεια των Καρυοειδών (Juglandaceae) με 20 είδη φυλλοβόλωνδέντρων Είναι αυτοφυές  αγγειόσπερμο μονοχλαμυδικό φυτό Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής και καλλιεργείται σε διάφορους τύπους κλιμάτων και περιβάλλοντος  Όμως αποδίδει περισσότερο σε περιοχές με θερμό και υγρό κλίμα  Tο πιο συνηθισμένο και γνωστό είδος είναι η Καρυά η βασιλική λατινική ονομασία Juglans regia Η ονομασία στα λατινικά του γένους julans προέρχεται από τις λέξεις Jovis glans, που σημαίνουν Διός βάλανος

Καρύδια

Τα φύλλα της καρυδιάς είναι μεγάλα, μακριά, σύνθετα. Το κάθε φύλλο αποτελείται από 7-9 μικρά φύλλα, με ωοειδές σχήμα Τα άνθη της είναι αφανή χωρίς πέταλα και τα αρσενικά σχηματίζουν ταξιανθίες. Ο κορμός της είναι παχύς και η διάμετρος του φτάνει τα 2,5 μέτρα

Η κοινή καρυδιά φτάνει σε ύψος τα 35 μέτρα και είναι γνωστή και με τις ονομασίεςαγγλική ή περσική

 Καλλιεργείται για τον καρπό της, το καρύδι, και για την εξαιρετικής ποιότητας ξυλεία της.Τα καρύδια, όταν ωριμάσουν, τινάζονται από το δέντρο με ράβδισμα και μαζεύονται από το έδαφος πριν μαυρίσουν Στη συνέχεια ξεφλουδίζονται και ξεραίνονται σε ειδικά ξηραντήρια Το καρύδι έχει σχήμα σφαιρικό και το περικάρπιο του όταν είναι χλωρό είναι παχύ σαρκώδες και πράσινο ενώ όταν ωριμάζει αλλάζει χρώμα σε ανοιχτό μπεζ-καφέ και γίνεται σκληρό, ξυλώδες κέλυφοςΤο εσωτερικό του καρυδιού, η καρυδόψιχα, αποτελείται από δύομεγάλες κοτυληδόνες οι οποίες περιβάλλονται από ένα λεπτό σπερματικό περίβλημα. Η καρυδόψιχα τρώγεται σκέτη σαν ξηρός καρπός χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική στη μαγειρική και τρώγεται με μέλι Το χλωρό καρύδι γίνεται νόστιμο γλυκό του κουταλιού Η Κίνα είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή καρυδιών Ακολουθούν  οι Η.Π.Α το Ιράν η  Τουρκία και η Ουκρανία Η έκταση που καταλαμβάνει στην Ελλάδα ανέρχεται σε 700.000 στρ. περίπου, ενώ η ετήσια παραγωγή καρυδιών ανέρχεται σε 25.000 τόνους Η αποφλοίωση - σπάσιμο των καρυδιών πέρα των καρυδοθραυστών προσωπικής χρήσης γίνεται και σε ειδικά μηχανήματα τους σπαστήρες καρυδιών Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν εταιρίες που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες Το ξύλο της καρυδιάς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και δεν εμφανίζει ρωγμές Είναι συμπαγές με εξαιρετική ελαστικότητα και χρησιμοποιείται στην κατασκευή επίπλων πολύ καλής ποιότητας. Επειδή κατεργάζεται εύκολα χρησιμοποιείται και στην ξυλογλυπτική Στην Ελλάδα η καρυδιά πολλαπλασιάζεται με σπόρο από καλά και ειδικά επιλεγμένα δέντρα. Σε άλλες χώρες ο πολλαπλασιασμός γίνεται με εμβολιασμό αλλά θεωρείται αρκετά δύσκολος Πολύ διαδεδομένο είδος καρυδιάς στην Ευρώπη είναι η Καρυα η βασιλική (Juglans regia). Ένα είδος καρυδιάς είναι η μαύρη καρυδιά (Juglans nigra) δέντρο της Βόρειας Αμερικής που φτάνει σε ύψος τα 25 μέτρα και είναι μακρόβιο φυτό, που μπορεί να ξεπεράσει την ηλικία των 250 ετών. Το ξύλο της είναι εξαιρετικής ποιότητας , ακριβό και ανθεκτικό. Τα καρύδια που παράγει χρησιμοποιούνται στην αρτοποιία και στην παρασκευή γλυκών και παγωτού. Ακόμα ένα σημαντικό είδος είναι η Πτεροκαρύα της Κίνας και της Ιαπωνίας. (πηγή Βικιπαίδεια)Στη Σαμοθράκη η καρυδιά (καριά) είναι  ένα πολύ αγαπητό δέντρο και πολύ φιλικό προς τον ανθρωπο. Τα καρύδια (καΐδια) είναι συνυφασμένα με τα σύκα  Γιαυτό και στο δημώδες άσμα (τάθελε η μάνα σου ταθελες και εσυ τα συκα τα καρύδια και το γλυκό κρασί..) δείχνει την στενή σχέση των δυο αυτών φρούτων Το αγαπημένα σνακ των Σαμοθρακιτών είναι  ξερό σύκο και μέσα του καρυδόψυχα Καρυδιές υπάρχουν σε όλοτο νησί. Κυρίως στα Αλώνια (γιοματνή) όπου τα δέντρα ειναι πανήψηλα και η συγκομιδή τους πολύ δύσκολη. Μάλιστα παίρνουν και τα κοράκια το μερίδιό τους Το κοράκι παίρνει το καΐδ απο το δέντρο ανεβαίνει ψηλά το αφήνει να πέσει και το ακολουθά σε ελεύθερη πτώση οπότε σπάζει και το τρώει. Ένας τρόπος να αρπάζει ο άνθρωπος τα καρύδια είναι να περιμένει την πτώση και να τρομάζει το πουλί οπότε μένει το καρύδι. Άλλες φορές πέφτει μέσα σε θάμνους και το πουλί δεν μπορεί να το βρει  οπότε  φυτρώνει νέο δέντρο Καργιές όμως έχει καισε άλλα μέρηόπως στους Καρυώτες στα Λουτρά και στην Απαν Μεριά στο Ξηροπόταμο και στις Μακρυλιές Επειδή  η καρυδόψυχα  μοιάζει με τον εγκέφαλο του ανθρώπου οι αρχαίοι πίστευαν πως βοηθάει τον εγκέφαλο να αναπτυχτεί. Σε κάθε περίπτωση όμως το καρύδι προσφέρει στον οργανισμό έλαια και Ω λιπαρά

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση