Η ΠΕΡΚΑ
Η ΠΕΡΚΑ
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
- Κατηγορία: ΤΑ ΠΕΤΡΟΨΑΡΑ
- Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 10 Απρίλιος 2015 19:34
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 3557
Η πέρκα
Η πέρκα ή σπέρκα όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο είναι ένα πετρόψαρο που ζει στη Μεσόγειο κυρίως. Υπάρχει και το αντίστοιχο του γλυκού νερού αλλά δεν υπάρχει καμιά σύγκριση ώς προς την ομορφιά και τη νοστιμάδα της πέρκας της ΣαμοθράκηςΤηγανητό είναι το νοστιμότερο μετά από τον σπάρο αλλά και στην σούπα ή στη κακαβιά παίζει τον κύριο λογο όπως άλλωστε όλα τα πετρόψαραΗ πέρκα είναι ανέλπιστος σύμμαχος των ανθρώπων όταν κυνηγούν χταπόδια Πάει και στέκεται απ΄έξω από το θαλάμι ακίνητη εντελώς οπότε ξέρεις πως εκεί υπάρχει χταπόδι. Είναι και καλό δόλωμα για "χοντρά " παραγάδια.
Στη Σαμοθράκη πέρκες έχει παντού. Με βάρκα κυρίως πιάνει κανείς στα: Μαύρα Βράχια Άσπρα Βράχια στη Σκάλα, Λιβάδι Λάμπη Μακρυλιές Δάφνε Κοιτάδα Παχιά Άμμο Βάτο Κήπους Φανάρια Άγκιστρο Σκεπαστό Φονιά Καρυώτες Παλαιάπολη Κατσαμπά Λιμνίδι. Η πέρκα είναι εύκολο ψάρι στο ψάρεμα. Επειδή έχει μεγάλο στόμα αρπάζει και καταπίνει αμέσως το δόλωμα. Τόσο πολύ που είναι δύσκολο μετά να το βγάλεις. Πρέπει να γυρίσεις το αγκίστρι ανάποδα απο τα βράγχια.
Αν και θεωρείται πετρόψαρο εν τούτοις την συναντάμε σε φυκιάδες όπου στέκεται ακίνητη μήπως και καταφέρει να αρπάξει κανένα ψαράκι ή τα καβούρια που πιανει το χταπόδι ή ακόμα και κανένα πλοκάμι απο το ίδιο το χταπόδι. Οι ψαράδες το γνωρίζουν αυτό γιαυτό παρακολουθούν την πέρκα που τους οδηγάει σε χταπόδι.Πέρκες πιάνουμε και απέξω με πετονιά στις παρακάτω περιοχες: Μάυρα Βράχια Ασπρόπετρες Κοφκή Λιβάδι Αρχαγγέλοι Μακρυλιές στις εκβολες του ποταμιού Κοιταδα Μακρύ Γυαλό Καρκάνη Κατή Παχιά Άμμο Βουρλιά Κατσιβέλα Αγία Παρασκευή Λουτρα Καρυώτες Αλεβάντσα Κατσαμπά Λιμνιδι Ροδοφύλλι και καμιά φορά και πίσω απο το λιμανι μέσα στις πέτρες Συνταγή για πέρκα Χρειαζόμαστε 1 κιλό ψάρια μέτρια αλέυρι για ολες τις χρήσεις ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι φρεσκομμένο και κολοκυθολούλουδα Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια απο τα λέπια τους και τα εντόσθιά τους Αν ειναι φρέσκα κρατάμε το κεφάλι τους και τα αλατοπιπερώνουμε Βάζουμε το τηγάνι να κάψει ενώ εμείς δημιουργούμε χυλό με το αλεύρι βουτάμε μέσα τα ψάρια και βαζουμε στο τηγάνι όσα χωράει με την προϋπόθεση να μπορούμε να τα γυρίσουμε Μόλις ο χυλός στερεοποιηθεί τα γυρνάμε και απο την άλλη πλευρά και κανουμε το ίδιο αφού ψηθούν τα βάζουμε στη πιατέλα και ρίχνουμε τα κολοκυθολούλουδα στο χυλό και ολα μαζί στο τηγάνι οπότε γίνεται μια νόστιμη τηγανόπιτα Σερβίρουμε με άγρια χόρτα χωρίς ψωμί αφού έχουμε την πίτα