ΤΑ ΠΕΤΡΟΨΑΡΑ
Ο Σαργός
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
- Κατηγορία: ΤΑ ΠΕΤΡΟΨΑΡΑ
- Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 10 Απρίλιος 2015 20:27
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 1294
Ο Σαργός
Ο σαργός είναι μικρό ψάρι κατηγορίας α με μήκος που φτάνει τα 45 εκατοστά, και βάρος που ξεπερνάει καμιά φορά τα δύο κιλά. Ανήκει στην τάξη των περκόμορφων, στην οικογένεια των σπαρίδων . Ο σαργός ζει επίσης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και στον Ατλαντικό ωκεανό, από τις ακτές της Γαλλίας μέχρι τη Νότιο Αφρική. Έχει στα πλευρά του 9 γκρίζες κάθετες γραμμές που δεν τις ξεχωρίζουμε πάντοτε εύκολα, αλλά το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι μια μαύρη κηλίδα στη βάση της ουράς και μια έντονη μαύρη απόχρωση στο τέλος της ουράς.Στη Σαμοθράκη ζει στα εξής μέρη: Μάυρα Βράχια, Σκάλα, Μικρό Βουνί , Μακρύ γιαλό, Βάτο , Βουρλιά , Κήπους, Λαγκαδιώτη, Άγκιστρο, Φονιά , Καρυώτες , Κατσαπά, Ροδοφύλι και φυσικά στο λιμανι. Τρέφεται με καρκινοειδή και όστρακόδερμα. Ψαρεύεται με καθετή παραγάδι δίχτυα και τράτα.
Ο Σαργός είναι αρπακτικό ,σε αντίθεση με την χιόνα που είναι φυτοφάγος , και μπορεί να σπάζει ακομα και όστρακα για να τραφεί. Στα ψιλά παραγάδια με τα οποία ψαρεύεται βάζουμε δόλωμα σωλήνα πεταλίδα καλαμάρι χταπόδι διάφορα οστρακόδερμα . Στο πολυάγκιστρο προτιμάει τη σαρδέλα αν και δεν είναι ιδιαίτερος θαυμαστής. Ένα ψαροδόλι που τον ξεγελάει εύκολα είναι κομμάτια ρέγγας καπνιστής. (Μην την ψήσετε όμως γιατί ειναι πειρασμός και για σας!!!!!!!!!!!!). Η ρέγγα είναι καλή και για μαλάγρα. Σαργούς πιάνουμε πολύ ευκολα με πετονιά ως εξής: Με μονάγκιστρο χωρίς βαρίδιο σε βραχώδεις περιοχές κυρίως το απόγευμα και τα ξημερώματα. Ρίχνουμε το δόλωμα σε απόσταση 5-6 μέτρα απο την ακτή και περιμένουμε χωρις να κάνουμε θόρυβο. Ο παραμικρός θόρυβος διώχνει το ψάρι. Αρπάζει το δόλωμα και τι καταπίνει με τη μία. Προσοχή:Δεν τραβάμε απότοματη πετονιά αλλά τον ψαρεύουμε κανονικά. Όταν τραβάει αφήνουμε καλούμα και όταν λασκάρει μαζεύουμε.Καλο είναι να υπάρχει απόχη (βλέπε απόχη). Στη Σαμοθράκη έτσι ψαρεύουμε στις περιοχές: Λιμνίδι Αμπέλια Ανεμογεννήτριες Κοφκή Αρχαγγελοι Μακρυλιες στο ποταμι Παχιά Άμμο Κατσιβέλα Λαγκαδιώτη Άγκιστρο Αγία Παρασκευή Καρυωτες Αλεβάντσα Παλαιάπολη στο λιμανάκι Κατσαμπα και φυσικά στοΛιμάνι της Καμαριώτισσας πίσω απο τον μώλο καθώς και στη πράσινη σπίθα.Σαν δόλωμα προτιμούμε οστρακόδερμα ζωντανά. Και μην πείτε "καλή ψαριά".Στη Σαμοθράκη οι ψαράδες το θεωρούν γρουσουζιά. Συνταγή για σαργό Χρειαζόμαστε 2 σαργούς του μισού κιλού 4 πατάτες μετριες μισό ματσάκι μαϊαντανό 2 σκελίδες σκορδο μέτριο τριμένη φρυγανιά ένα ποτήρικρασί λευκό ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι και μυρωδικά όπως δεντρολίβανο ή δάφνη για την μαρινάδα 4 ποτήρια λευκό κρασί ελαιόλαδο μισό ματσάκι μαϊντανό ρίγανη και αλατοπίπερο Καθαρίζουμε το ψάρι, το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει σε σουρωτήρι. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε , τις κόβουμε σε φέτες, τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό ελάχιστα για 3-4 λεπτά, τις βγάζουμε και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στην συνέχεια σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για την μαρινάδα και αφήνουμε το ψάρι μέσα στο μείγμα για 30 λεπτά. Το γυρίζουμε πολλές φορές για να απορροφήσει την μαρινάδα και αλείφουμε επίσης το εσωτερικό του ψαριού με ένα πινέλο. Μαζεύουμε όλα τα μυρωδικά και τα βάζουμε στην κοιλιά του ψαριού, του ανοίγουμε 3 τομές και το βάζουμε στο ταψί. Βάζουμε γύρω γύρω τις πατάτες και πάνω στην ουρά του για να μην καεί. Περιχύνουμε με το κρασί και το λάδι που έχει μείνει από την μαρινάδα την οποία έχουμε σουρώσει, προσθέτουμε την δάφνη, τα σκόρδα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και τα ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά βρέχοντας συνέχεια με λευκό κρασί.