- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
-
Κατηγορία: ΤΑ ΠΕΤΡΟΨΑΡΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 14 Απρίλιος 2015 15:22
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 1143
Η ΣΥΝΑΓΡΙΔΑ
H συναγρίδα ή το συναγρίδι όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο της Σαμοθράκης είναι ψάρι που ανήκει στην οικογένεια των Σπαρίδων και το συναντούμε στην Μεσόγειο Θάλασσα και στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού Ωκεανού.Έχει σώμα οβάλ, το οποίο είναι επίπεδο στα πλάγια και έχει μεγάλο κεφάλι. Το στόμα της έχει πολύ ισχυρούς κυνόδοντες και στις δύο σιαγόνες. Το βάρος της συνήθως μπορεί να φτάσει τα 14 κιλά. Έχουν πιαστεί ομως και μεγάλα ψάρια πάνω από 20 κιλά Έχει χρώμα ροζ-ασημί με χρυσές-κόκκινες ανταύγειες. Το χρώμα της επηρεάζεται από την ηλικία της αλλά και από το περιβάλλον που βόσκει. Το σύνηθες μήκος της είναι 50 εκατοστά, αλλά μπορεί να φτάσει και το ένα μέτρο.Συνήθως την συναντάμε σε βάθος από 8ως 22 οργιές, αλλά μπορεί να φτάσει και τα 200 μέτρα. Ζει σε καθαρά νερά, σε πετρώδεις βυθούς. Ψαρεύεται με παραγάδι χοντρό πατωτό και με τη χρήση ζωντανού δολώματος αφού είναι αρπακτικό όπως καλαμάρι , ζαργάνα , αφρόψαρα καλογίτσες ή με χρήση γαρίδας , καλαμάρι , χταπόδι . Ακόμα με τη χρήση συρτής. Στη Σαμοθράκη συναγρίδες υπάρχουν στα εξής μέρη: Σκάλα , Μικρό βουνί,Μακρύ Γιαλό, Βάτο Βουρλιά , Φανάρια Άγκιστρο, Λιμνίδι. Είναι ψάρι πρώτης κατηγορίας και τρώγεται πλακί, ψητό , σούπα, βραστό και φιλέτο.
Αναφέρεται πως η συναγρίδα κυνηγάει μετα μανίας τη σμέρνα και της κόβει την ουρά. Η συναγρίδα τρώγεται με πολλούς τρόπους. Εδώ παραθέτουμε μια συνταγή πατροπαράδοτη Χρειαζόμαστε ένα ψάρι του κιλού 4 μεγαλες πατάτες 4 μέτρια ξερά κρεμμυδια 1/2 του κιλού πράσο 2 ντομάτες μέτριες αλλα ώριμες ένα ματσάκι μαϊντανό λίγα μυρωδικά όπως θυμάρι δάφνη αλάτι και πιπέρι χυμό φρέσκου λεμονιού και φυσικά ελαιόλαδο. Καθαρίζουμε το ψάρι και το αφήνουμε να στεγνώσει ανοίγουμε την κοιλιά του και του βαζουμε αλάτι πιπέρι και τα μυρωδικά και στο τέλος το περιχύνουμε λίγο χυμό λεμονιού ρίχνουμε ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και το σκεπάζουμε. Το βάζουμε στο ψυγελιο για 1 ώρα. Σε ένα ταψί ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τις πατάτες αφου τις πλύνουμε καλά και τις κόψουμε σε ροδέλες πάνω στις πατάτες βαζουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες και τα πράσα. Κοβουμε τις ντομάτες και τις βαζουμε στο ταψί μαζι με μαϊντανό , καρότα και 2 σκελίδες σκόρδο Προθερμαίνουμε τον φούρνο σε 180 βαθμούς βάζουμε το ψάρι με το ζουμι του και το αφήνουμε να ψηθει περίπου για μια ώρα
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
-
Κατηγορία: ΤΑ ΠΕΤΡΟΨΑΡΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 13 Απρίλιος 2015 09:59
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 522
Ο σκορπιός
O Σκορπιός, έχει σώμα πεπιεσμένο με ογκώδη κεφαλή και με αρκετά ανεπτυγμένα πτερύγια ενώ το σώμα του από την κοιλιά και κάτω είναι λεπτό. Κύρια χαρακτηριστικά τους είναι το κόκκινο χρώμα και ο μεγάλος αριθμός ακάνθων που φέρουν στο κεφάλι και τη ράχη, των οποίων τα νύγματα είναι οδυνηρά αλλά και λίγο επικίνδυνα. Είναι αδηφάγος και τρέφεται από άλλα μικρότερα ψάρια. Το κρέας τους είναι κάτασπρο και από τα πιό κατάλληλα στη παρασκευή εξαίρετου ζωμού. Για το λόγο αυτό, στα εστιατόρια σερβίρονται ως σούπα. ψαρεύεται με δίχτυα και με όλα τα είδη αγκιστριών. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αφαίρεση του αγκιστριού, ασφαλέστερο πιάσιμο είναι από το κάτω χείλος του. Αρκετή ώρα από την αλίευσή του διατηρείται ζωντανός και σε κάθε πλησίασμα μπορεί να φουσκώσει και να αναπηδήσει προκαλώντας νύγματα που φέρνουν διαπεραστικό πόνο.Ο πόνος από νύγμα σκορπιού επουλώνεται με επίθεμα από 2-3 κόκκους υπερμαγγανικού καλίου που εξουδετερώνει και το δηλητήριό του. Στη Σαμοθράκη σκορπιούς έχει σε όλα σχεδόν τα μέρη εκτός αυτών που έχουν άμμο και μερικοί ψαράδες στήνουν καρτέρια ειδικά για σκορπιούς που τους χρησιμοποιούν σαν δόλωμα σε παραγάδια χοντρά ή και για κακαβιά
Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στο καθάρισμα αφού και νεκρό το ψάρι έχει δηλητήριο στα αγκάθια του.Τον πιάνουμε προσεκτικά απο τα ματια και καθαρίζουμε τα αγκάθια του. Συνταγή για φιλέτο σκορπιού: Χρειαζόμαστε 4 ψάρια περίπου 350 γραμμάρια το καθένα ντομάτες ώριμες ελαιόλαδο χυμό λεμονιού αλάτι και πιπέρι και λαδόκολα. Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια και τους αφαιρούμε το κεφάλι τα εντόσθια και το κεντρικό κόκκαλο. Απλώνουμε στο ταψί λαδόκολα και βάζουμε τα φιλέτα τα αλατοπιπερώνουμε και τα σκεπάζουμε με τις φέτες απο ντομάτα. Τα κλείνουμε με την λαδόκολα και τα βάζουμε στο φούρνο στους 175 βαθμούς να ψηθούν περίπου για 30-35 λεπτα. Αφού ψηθούν και όσο είναι ζεστά τα περιχύνουμε με χυμόαπό λεμόνι. Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε και φέτες λεμονιού στη διάρκεια του ψησίματος Σερβίρονται με άγρια χόρτα βρασμένα . Αν οι σκορπιοί είναι πιο μεγάλοι από 350 γραμμάρια τότε αφήνουμε το ταψί 40-45 λεπτά και αφού δούμε πως ψήθηκε το ψάρι το αποσύρουμε. Με την ίδια συνταγή γίνονται σχεδόν ολα τα πετρόψαρα Μπορεί να γίνει και με λαχνικά διάφορα. Η πιο καλή συνταγή είναι αυτή της ψαρόσουπας