Ο ΡΟΦΟΣ

Ο ΡΟΦΟΣ

Ο Ροφός

Ο Ροφός  ανήκει στα περκοειδή  Λέγεται και "ορφός" και κατά την αρχαιότητα "Ορφώ" και μοιάζει πολύ με  την Στήρα. Είναι πετρόψαρο και συχνάζει σε βραχώδεις βυθούς και σε βάθη από 5-300 μέτρα Είναι μεγάλο ψάρι, το βάρος του μπορεί να φτάσει και τα 60 κιλά, (στις ελληνικές θάλασσες μέχρι 25 κιλά βάρος και 1,5 μέτρο μήκος), ενώ η διάρκεια ζωής του μπορεί να φτάσει και τα 50 χρόνια. Το χρώμα του είναι σκούρο καφέ προς το μαύρο (ανάλογα την μορφολογία του βυθού που ζει) με κίτρινες κηλίδες σαν νέφη, γι΄ αυτό το λόγο ονομάζεται και "επινέφελος", δηλαδή νεφοσκεπής. Ο Ροφός της Σαμοθράκης είναι νοστιμότατος σαν σούπα βραστός πλακί και φιλέτο Ψαρεύεται με παραγάδι αν και όταν πιαστεί μπαίνει στο θαλάμι του και δύσκολα βγαίνει απο εκεί γιατί σφηνώνει μέσα στο θαλάμι του. Αν το ψάρι θαλαμώσει δύσκολα θα βγει απο  εκεί και δεν οφελεί να τραβάμε την πετονιά γιατί θα κοπεί και θα μείνει μέσα . Υπάρχουν δυο τρόποι να τον εκθαλαμώσουμε: Ο ένας είναι να του δώσουμε λάσκα και να περιμένουμε να κινηθεί από μόνος του αλλά αυτό θα μας πάρει πολύ ώρα και και κόπο. Ό άλλος είναι να δέσουμε πλωτήρα (σαμαντούρα) 3 μέτρα κάτω απο τη θάλασσα στη πετονιά οποίος θα βγάλει το ψάρι έξω μόλις αποφασίσει να πάρει αναπνοή. Βέβαια αν είναι ρηχά μπορούμε και με μιά βουτιά να τον τραβήξουμε αλλά αυτό σημαίνει το πολύ 10-15μέτρα βάθος Αναφέρεται σε μαρτυρία  πως σε πεταχτάρι στο Μικρό Βουνί  (Μκοοό Βνί)  πιάστηκε ροφός 12 κιλά που αντί να τραβήξει την πετονιά μέσα αντίθετα έδωσε σάλτο και βρέθηκε στα ρηχά όπου και έβγαλε φούσκα και  ψόφησε ενώ μπορούσε να κόψει την πετονιά και να φύγει με το δόλωμα. Σαν δόλωμα είχε μια γούπα μέτρια αγκίστρι 7άρι και πετονιά  80άρα

ROFOS

 

Όταν τον ανεβάσουμε στη βάρκα ποτέ τον τον πιάνουμε απο τα βράγχια γιατί υπάρχει περίπτωση να μας κόψει το χέρι. Τον πιάνουμε απο τα μάτια και είμαστε ασφαλείς.Αν και είναι ψάρι που ζει σε βαθειά νερά είναι ιδιαίτερα  φιλικό με τον άνθρωπο και αυτό του στοιχίζει τη ζωή αφού δεν αποφεύγει τους ψαροντουφεκάδες. Στη Σαμοθράκη ροφούς έχει στα εξής μέρη: Σκάλα, Μικρό Βουνί, Κοιτάδα, Μακρύ Γυαλό, Βάτο ,Κατσιβέλα,  Άγκιστρο, Φονιά , Λουτρά, Κατσαμπά και ανοιτα στη Καμαριώτισσα στις 22 οργιές. Συνηθίζει να πηγαίνει στα ναυάγια και να φτιάχνει τη φωλιά του. Το στόμα του είναι τεράστιο και καταβροχθίζει με τη μία τα μικρά ψάρια. Είναι τοπικό ψάρι και δεν μεταναστεύει. Βγαίνει καμιά φορά και στα ρηχά για να κυνηγήσει ειδικά τα χταπόδια.Συνταγή για ροφό: Χρειαζόμαστε περίπου ένα κιλό φιλεταρισμένο ροφό  Βάζουμε τις φέτες πατάτας σε ένα μακρόστενο ταψί, να το καλύψουν. Από πάνω στρώνουμε τις φέτες κρεμμύδια Τοποθετούμε από πάνω τα φιλέτα ψαριού και καλύπτουμε το φαγητό με φέτες ντομάτας. Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και προσθέτουμε ψιλοκομμένο το μαϊντανό και το σέλινο Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο κα το νερό Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180οC στις αντιστάσεις, για 30΄ Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15΄ επιπλέον, μέχρι να μελώσουν οι πατάτες και το φαγητό να μείνει με ελάχιστη σάλτσα. Επίσης μια συνταγή ειναι για σούπα κλασσική όπου έχουμε ροφό έως 1 κιλό 4 πατάτες μέτριες 1 κρεμμύδι μεγάλο  3-4 καρότα  αλάτι πιπέρι σέλινο με την ρίζα του και τα  φύλλα του και προαιρετικά 1 φύλλο δάφνης και χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι. Καθαρίζουμε καλά το ψάρι  και κυρίως την κοιλιά του. Βαζουμε  τα λαχανικά να βράσουν σε ανοικτή κατσαρόλα για 10-12 λεπτά Ρίχνουμε το ψάρι και ο σκεπάζουμε με τα φύλλα απο σέλινο και μόλις οι πατάτες μαλακώσουν  ρίχνουμε τον χυμό. Αν θέλουμς ρίχνουμε και 1 κ.σ ελειόλαδο. Μόλις βράσουν τα κατεβάζουμε  και σερβίρουμε πριν κρυώσουν Μερικοί την αβγοκόβουν αλλά προσωπικά πιστεύω πως δεν χρειάζεται. Εκείνο που ίσως χρειαστεί είναι χυμός απο φρέσκο λεμόνι επιπλέον στο πιάτο ή ακόμα και πιπεράκι φρεσκοτριμμένο πάλι στο πιάτο. Μπορούμε προαιρετικά στα λαχανικά να βάλουμε και λίγο μαϊντανό 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση