Ευρωπαϊκό Σύστημα πιστωτικών μονάδων για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ECVET)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ 2007-2013

Leonardo da Vinci

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 2009

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ: 2009 ? 1 ? GR1 ? LEO01 ? 00510

ΤΙΤΛΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ: PRODUCTION AND MANAGEMENT OF THE HIGH -YIELDING COW

ΑΝΑΔΟΧΟΣ: ΕΠΑ.Λ. ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ

Εκπαιδευτικοί στόχοι: Οι μαθητές θα είχαν ως ζητούμενο την αναζήτηση, αξιολόγηση και διαχείριση πληροφοριών, σχετικά με την παραγωγή και διαχείριση κτηνοτροφικών μονάδων στη Δανία.

Αντικείμενα της διδασκαλίας:

  • Διατροφή γαλακτοπαραγωγών αγελάδων
  • Τεχνητή σπερματέγχυση ?αναπαραγωγή γαλακτοπαραγωγών αγελάδων
  • Αντιμετώπιση ασθενειών γαλακτοπαραγωγών αγελάδων
  • Διαχείριση κτηνοτροφικής μονάδας γαλακτοπαραγωγών αγελάδων

Υποθέματα:

  • Σύγχρονη επαγγελματική εκπαίδευση στην Δανία
  • Ιστορία και πολιτισμός της Δανίας

 

Χώρες συμμετοχής: Αυστρία, Ελλάδα, Νορβηγία,  Ολλανδία.

 

Εκπαιδευτικές μέθοδοι: Η μέθοδος διδασκαλίας που ακολουθήθηκε ήταν ομαδοσυνεργατική και αρκετά βιωματική: Υπήρξε άμεση μετάβαση από τη διδασκαλία στην πρακτική εφαρμογή καθώς πρακτική εφαρμογή καθώς οι μαθητές μετά την  καθημερινή παρακολούθηση μαθημάτων επισκέπτονταν την κτηνοτροφική μονάδα του σχολικού συγκροτήματος. Επιπλέον πέρα από τα βιβλία και σημειώσεις στην αγγλική που τους παραχωρήθηκαν από το Grasten  Landbrugsskole μπορούσαν  να χρησιμοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο για την συλλογή πληροφοριών σχετικά με το αντικείμενο του προγράμματος όπως π.χ. το διαδίκτυο,  και πληροφορίες από τις επισκέψεις σε σχετικούς με το αντικείμενο του προγράμματος φορείς όπως π.χ. ιδιωτικές εταιρείες, Ινστιτούτα έρευνας κ.α. Οι πληροφορίες αυτές θα έπρεπε στο τέλος κάθε εβδομάδας, να παρουσιαστούν ως report ως αποτέλεσμα συνεργασίας ομάδων 3-4 ατόμων. Τη τελευταία ήμερα, θα υπήρξε η τελική παρουσίαση, παρουσία φορέων κα επαγγελματιών κτηνοτρόφων της περιοχής.

 

Τρόπος συνεργασίας - προγραμματισμός δραστηριοτήτων: Η ακριβής θεματολογία επιλέχθηκε σε συνεργασία με τον εταίρο υποδοχής Grasten  Landbrugsskole ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα επισκέψεων και παρουσιάσεων, σχετικών με το αντικείμενο των φορέων αλλά και του προγράμματος. Υπήρξε μια συνεχής και ακριβής συνεργασία μεταξύ του ΕΠΑ.Λ Κάτω Αχαΐας και του εταίρου υποδοχής ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή ροή διδασκαλίας, των τεχνικών επισκέψεων, σε χρόνο ο οποίος θα έδινε την ευκαιρία στους μαθητές να αξιολογήσουν την παρεχόμενη γνώση. Έτσι αποφασίστηκε και οι τρείς εβδομάδες να είναι αφιερωμένες κατά το μέγιστο δυνατό σε διδασκαλία πρακτική εξάσκηση και  τεχνικές επισκέψεις σχετικές με το αντικείμενο του προγράμματος και το απόγευμα της κάθε Παρασκευής μαζί με το Σαββατοκύριακο να είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο σε πολιτιστικού περιεχομένου δραστηριότητες.    Παράλληλα είχε ληφθεί πρόνοια κατά τον σχεδιασμό του προγράμματος ώστε να υπάρχει πληθώρα δραστηριοτήτων για όλους τους συμμετέχοντες μαθητές ώστε μέσα από το πρόγραμμα, να αποκομίσουν γνώσεις και εμπειρίες οι οποίες θα βελτιώσουν τις επαγγελματικές τους ικανότητες.

 

Οργάνωση ? λειτουργία: Στην Ελληνική αποστολή του συγκεκριμένου προγράμματος, ενεπλάκησαν μαθητές από τρεις τομείς επαγγελματικής εκπαίδευσης:

  • Γεωπονίας τροφίμων & περιβάλλοντος
  • Μηχανολογίας
  • Υπηρεσιών.

Οι μαθητές θα συμμετείχαν στο σχέδιο εξυπηρετώντας ανάγκες του σχεδίου σχετικές με την ειδικότητά τους. Οι μαθητές του Γεωπονικού τομέα ασχολήθηκαν περισσότερο με θέματα κτηνοτροφικής παραγωγής, οι μαθητές του Μηχανολογικού τομέα με τεχνικά θέματα που αφορούν τον εξοπλισμό και την παραγωγική διαδικασία  ενώ οι μαθητές του κύκλου Υπηρεσιών είχαν μεγαλύτερο μερίδιο δράσης στο να αναζητήσουν πληροφορίες στο διαδίκτυο αν απαιτηθεί, να  συγκεντρώσουν όλες τις πληροφορίες και τη βοήθεια των υπολοίπων μαθητών και να τις αξιολογήσουν και τέλος να τις καταχωρήσουν σε ψηφιακές παρουσιάσεις. Επίσης οι μαθητές του κύκλου Υπηρεσιών είχαν την ευθύνη της διαχείρισης όλου του ψηφιακού υλικού που παράγονταν κατά την εξέλιξη του προγράμματος.

 

Αξιολόγηση: Συμπερασματικά μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η διεξαγωγή του προγράμματος ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις και του στόχους που τέθηκαν κατά τον σχεδιασμό του.  Οι μαθητές βελτίωσαν τόσο το εκπαιδευτικό όσο και το επαγγελματικό τους προφίλ. Αναζήτησαν, διαχειρίστηκαν και ενσωμάτωσαν νέες γνώσεις και έγιναν κοινωνοί πολύ σημαντικών εμπειριών. Απλές παρατηρήσεις καθημερινής πρακτικής στην διαχείριση της παραγωγής αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, τροφοδότησαν πολύ σημαντικές συζητήσεις, κατά τις οποίες αναλύθηκαν θεμελιώδη ζητήματα οργάνωσης και διαχείρισης του αντίστοιχου κτηνοτροφικού τομέα. Οι συμμετέχοντες γνώρισαν νέες τεχνικές διαχείρισης  στον χώρο των τοπικών κτηνοτροφικών προϊόντων, και διαμόρφωσαν μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για την δυναμική που μπορεί να αποκτήσει ο κτηνοτροφικός τομέας.

Επίσης η διαφορετική οργάνωση και η υψηλή ποιότητα της επαγγελματικής κατάρτισης στη Δανία, ήταν κάτι που κατέστη ιδιαίτερα προφανές και οι μαθητές επεσήμαναν αμέσως την διαφορά με την ελληνική πραγματικότητα. Το μεγάλο μέγεθος των εκπαιδευτικών μονάδων, η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, οι διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η ποικιλία θεματικών ενοτήτων, η πολυεπίπεδη διάρθρωση και η ευελιξία του συστήματος ήταν θέματα τα οποία κέντρισαν αμέσως το ενδιαφέρον των μαθητών και οδήγησαν αυθόρμητα στην ανάπτυξη ενός έντονου  και πολυδιάστατου προβληματισμού σχετικά με την εκπαίδευση και την κατάρτιση στην Ελλάδα.

Σημαντικό σημείο στην συγκεκριμένη διάσταση του προγράμματος θεωρούμε το ?δέσιμο? των μαθητικών ομάδων. Οι μαθητικές ομάδες εκτός της Ελληνικής προέρχονταν από την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Νορβηγία.  Οι μαθητές πέρασαν πάρα πολλές ώρες μαζί όχι μόνο δουλεύοντας σε μικτές ?από πλευράς εθνικότητας ?ομάδες πάνω σε θέματα που αφορούν το περιεχόμενο του προγράμματος, αλλά είχαν την ευκαιρία να περάσουν μαζί αρκετό χρόνο σε εκδηλώσεις καθημερινότητας (γεύματα, αθλητικά παιχνίδια, εκδηλώσεις χορού κλπ).Τα παραπάνω ώθησαν τους Έλληνες μαθητές στο να γνωρίσουν από κοντά την κουλτούρα, τα ήθη και τον τρόπο σκέψης ή δράσης διαφορετικής εθνικότητας ανθρώπων πάνω σε κοινά θέματα καθημερινότητας. Τα οφέλη που αποκόμισαν είναι προφανώς πολύ σημαντικά, καθώς σταδιακά ενσωματώθηκαν πλήρως με τις υπόλοιπες αποστολές .

 

Οι συμμετέχοντες, επίσης, γνώρισαν στον καλύτερο δυνατό βαθμό την ιστορία και τον πολιτισμό της Δανίας. Φυσικά με ένα τέτοιας έκτασης και θεματολογίας πρόγραμμα δεν μπορούμε να εξαντλήσουμε τον ? πραγματικά αξιόλογο ? πολιτιστικό πλούτο της χώρας αυτής. Επιπλέον, η χρονική περίοδος της παραμονής μας στη χώρα, δεν μας βοήθησε, καθώς όλα σχεδόν τα πολιτιστικά θέρετρα (π.χ. Μεσαιωνικά κάστρα για τα οποία η Δανία φημίζεται) παραμένουν κλειστά μέχρι το τέλος Μαρτίου, λόγω των ακραίων ? αλλά συνηθισμένων εκεί ? καιρικών συνθηκών.  Παρ? όλα αυτά, φροντίσαμε ώστε να έχουμε μια ποικιλία πολιτιστικών δραστηριοτήτων οι οποίες ανέδειξαν σημαντικές πτυχές της ιστορίας της Δανίας.

Συμπερασματικά θεωρούμε ότι η όλη εμπειρία θα βοηθήσει τους ?Έλληνες μαθητές να αναπτύξουν μια κουλτούρα ανοίγματος στους ξένους και θα εμποδίσει την ανάπτυξη ρατσιστικών και ξενοφοβικών τάσεων.

Joomla templates by Joomlashine