Ευρωπαϊκό Σύστημα πιστωτικών μονάδων για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ECVET)

Ηλεκτρονικά παιχνίδια: Απλά «κερδισμένος» ή «χαμένος στην νίκη σου» ;


Το συγκεκριμένο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας πραγματοποιήθηκε το σχολικό έτος 2013- 14 στο ΕΠΑ.Λ Κάτω Αχαΐας Το πρόγραμμα εστιάζοντας στη θεματική ενότητα των διαπροσωπικών σχέσεων και της ψυχικής υγείας,  που ασχολήθηκε με τη στάση των εφήβων απέναντι στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και προσπάθησε να διερευνήσει τα αίτια που οδηγούν σε εθιστική συμπεριφορά  των νέων σε αυτά.

Το πρόγραμμα από την αρχή προκάλεσε το ενδιαφέρον αρκετών μαθητών και η ολομέλεια απαρτίστηκε από 23 μαθητές. Η διάρκεια του προγράμματος ήταν από 21.11.2013 ως 16.05. 2014. Στο χρονικό αυτό διάστημα οι μαθητές ενημερώθηκαν με αρκετές διαλέξεις για όλο το φάσμα του θέματος αρχίζοντας από τον τρόπο που οι βιομηχανίες ηλεκτρονικών παιχνιδιών προσπαθούν να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των παιχτών και στη συνέχεια εστίασαν με συζητήσεις πάνω στους παράγοντες  (βιοτικό επίπεδο, οικογενειακό περιβάλλον, κοινωνικές συναναστροφές  εφηβεία κλπ)που δημιουργούν  συμπεριφορές εξάρτησης.

Επιπλέον, η ολομέλεια του προγράμματος προσπάθησε να αναλύσει τα παραπάνω με τη βοήθεια ερωτηματολογίου που μοιράστηκε σε μαθητές του σχολείου και από το οποίο προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα. Το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε και τρία βιωματικά παιχνίδια εξομοίωσης  διαδεδομένων παιχνιδιών (Super Mario, Barbie fashion,  μαγειρική) στα οποία οι μαθητές πέρασαν ευχάριστες στιγμές διαπιστώνοντας ότι το καλύτερο παιχνίδι είναι το πραγματικό και οι διαπροσωπικές σχέσεις δημιουργούνται μόνο στην πραγματικότητα κι όχι σε μια ψυχρή οθόνη. Τέλος δημιουργήθηκε ένα βίντεο ? παρουσίαση όπου περιγράφονται όλες οι δραστηριότητες του προγράμματος.

 

Για τη συνολική έκθεση του προγράμματος πατήστε εδώ.


Για να δείτε το βίντεο που προγράμματος πατήστε εδώ

 

 

Joomla templates by Joomlashine