Τυχαίες λέξεις - random words

Πώς θα έχετε πρωτότυπες ιδέες με ερέθισμα τυχαίες λέξεις

 

 

By Milo Bono


Οι τυχαίες λέξεις είναι μια πολύ αποτελεσματική τεχνική που φέρνει στην επιφάνεια υποσυνείδητες σκέψεις και αξιοποιεί τον πλούτο των γνώσεων και των πληροφοριών που έχουμε στον νου μας, παράγοντας νέες ιδέες. Η τακτική εφαρμογή αυτής της τεχνικής έχει ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση ενός πιο αδέσμευτου τρόπου σκέψης. Το βασικό όφελος είναι η βελτίωση των γνωσιακών μας δεξιοτήτων και ο πολλαπλασιασμός των νέων ιδεών σε θέματα που έχουν σημασία για εμάς. Έτσι, χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική μπορείτε να βρείτε τρόπους να λύσετε προσωπικά ή επαγγελματικά σας προβλήματα, να εφεύρετε πράγματα, να βελτιώσετε υπάρχουσες καταστάσεις ή προϊόντα, να εξερευνήσετε τα συναισθήματά σας και τις σχέσεις μας με τους άλλους, να ανακαλύψετε νέους τρόπους σκέψης για οτιδήποτε σας ενδιαφέρει.


Πώς θα χρησιμοποιήσετε αυτή την τεχνική

 


Βήμα 1ο : Δημιουργήστε μια πρόταση που θα περιγράφει ακριβώς το πρόβλημα

Καταγράψτε με σαφήνεια ποιο είναι το πρόβλημα. Μπορείτε να δουλέψετε πάνω σε οποιοδήποτε θέμα, εφόσον δεν υπάρχουν περιορισμοί στη θεματολογία. Θα πρέπει, όμως, να είστε απολύτως ακριβείς στη διατύπωση και όσο τον δυνατόν πιο λακωνικοί. Μπορείτε να διατυπώσετε το πρόβλημα ακολουθώντας μια σειρά από τυποποιημένες φόρμες, όπως:
1. Λύστε το πρόβλημα – Διατυπώστε το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Μια ξεκάθαρη διατύπωση είναι το πρώτο βήμα για να ανακαλύψετε την καλύτερη δυνατή λύση.

2. Καταθέστε ιδέες – Δηλώστε σε τι ακριβώς αναφέρονται οι νέες αυτές ιδέες. Μια νέα εφεύρεση, ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία, μια εις βάθος ανάλυση ενός θέματος.

3. Κάντε μια ερώτηση – Είναι εκπληκτικό πώς οι απαντήσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκαλύψουμε τον εαυτό μας μέσα από μια σειρά από τυχαίες λέξεις- απαντήσεις που έρχονται από την ίδια τη σκέψη αυτού που έκανε την ερώτηση.

 

Βήμα 2ο: Συγκεντρώστε τυχαία ερεθίσματα

Κλείστε τα μάτια. Ανοίξτε ένα λεξικό σε μια τυχαία σελίδα και βάλτε το δάχτυλό σας σε ένα σημείο της σελίδας αυτής. Ανοίξτε τα μάτια και γράψτε τη λέξη που είναι πιο κοντά στο σημείο που έχετε ακουμπήσει το δάχτυλό σας. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ακριβώς αυτή τη λέξη, είτε σας αρέσει είτε όχι. Η τεχνική αυτή δουλεύει πολύ καλύτερα αν δεν υπάρχει άμεση σχέση με τη λέξη που έχετε στη διάθεσή σας και το θέμα σας. Μην διαλέξετε τη λέξη- αφήστε αυτή να διαλέξει εσάς. Φυσικά, μπορείτε να διαβάσετε την ετυμολογία της λέξης, ώστε να είναι απόλυτα κατανοητό το περιεχόμενό της. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία, συγκεντρώνοντας 5-6 λέξεις από διαφορετικές σελίδες του λεξικού.

Βήμα 3ο: Δημιουργείστε συνδέσεις μεταξύ των άσχετων μεταξύ τους λέξεων

Ο σκοπός σας είναι να δημιουργήσετε μια σύνδεση μεταξύ αυτών των λέξεων και του θέματος που σας απασχολεί. Κάθε τέτοια σύνδεση είναι ουσιαστικά ένας σπόρος για να αναπτυχθεί μια νέα ιδέα. Δράξτε την ευκαιρία να μετατρέψετε μια σκέψη του τύπου «δεν βγάζει νόημα» σε μια θετική ερώτηση του τύπου «πώς μπορώ να το κάνω να βγάζει νόημα;». Δεν έχει καμία σημασία, σε αυτό το επίπεδο, αν οι συνδέσεις που κάνετε βγάζουν νόημα ή όχι. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε όσο το δυνατόν πιο πολλούς τρόπους να συνδέσετε το αντικείμενό σας με τις λέξεις αυτές γεννώντας όσο το δυνατόν περισσότερες ιδέες. Μη σταματήσετε για να δικαιολογήσετε τις ιδέες σας. Έχετε εμπιστοσύνη στο υποσυνείδητό σας, το οποίο θα φωτίσει κάποιους δρόμους σκέψης για λόγους που εκ πρώτης όψεως δεν είναι προφανείς.

 

Βήμα 4ο: Βελτιώστε τις συνδέσεις που κάνατε

Πρώτος ο Αριστοτέλης (384 - 322 πΧ) διατύπωσε 3 αρχές/νόμους για τις συνδέσεις μεταξύ των εννοιών. Εφαρμόστε τες και δημιουργείστε τους δικούς σας συνδυασμούς.

Οι αρχές αυτές είναι:

1. Συνοχή

2. Ομοιότητα

3. Αντίθεση

Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να σκεφτεί κάθε λέξη χωριστά και σε συνδυασμό με άλλες. Καταγράψτε ό,τι έρχεται στον νου σας. 

Βήμα 5ο: Δημιουργείστε περισσότερες συνδέσεις

Συγχαρητήρια! Έχετε ήδη διευρύνει την αντίληψή σας για το θέμα που εξετάζετε, πέρα από τις αρχικές σας προσδοκίες. Το να χρησιμοποιείτε νέους τρόπους σκέψης, ουσιαστικά σας βοηθά να γεννάτε όλο και περισσότερες ιδέες. Απλώς να θυμάστε ότι η δημιουργία ενός κύματος ιδεών αναφέρεται στην ποσότητα και όχι πάντα στην ποιότητα.

Tα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της τεχνικής είναι:

γρήγορο

X





χρονοβόρο

 

λογικό





X

ψυχολογικό

 

ατομικό




X


ομαδικό

 

Αδειοδοτημένο υπό τους όρους Creative Commons Attribution Non-commercial 3.0 License

Ioanna Komninou Athens 2012