Ιδεοθύελλα - Brainstorming

Γεννώντας πολλές ριζοσπαστικές και δημιουργικές ιδέες

 


Η αυθεντική εκδοχή του brainstorming (ιδεοθύελλα) αναπτύχθηκε από τον Alex Osborn, τη δεκαετία του 1950.

Το brainstorming είναι ίσως η πιο γνωστή τεχνική δημιουργικής σκέψης, που βοηθάει στη δημιουργία ριζοσπαστικών και πρωτότυπων ιδεών, ως μια λιγότερο φορμαλιστική προσέγγιση της επίλυσης προβλήματος με την ανάδειξη της αποκλίνουσας σκέψης. Αυτή η τεχνική βοηθάει στη δημιουργία δημιουργικών λύσεων σε ένα πρόβλημα και στην ανάδειξη ενός διαφορετικού τρόπου για να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα.

 


Αυτή η τεχνική είναι καλή όπου απαιτείται συνεργασία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την τεχνική με συναδέλφους ή συνεργάτες σας, έτσι ώστε να έχετε στη διάθεσή σας ένα πλήθος ιδεών για να εφαρμόσετε. Επίσης, επειδή το brainstorming, πολλές φορές, προκαλεί γέλιο και μας βοηθάει να δεθούμε περισσότερο  με την ομάδα εργασίας στην οποία ανήκουμε. Μας βοηθάει, επίσης, να βρούμε λύσεις μέσα σε ένα θετικό περιβάλλον εργασίας.

Αυτή η τεχνική βοηθάει όλους όσους συμμετέχουν να νιώθουν ότι συνεισφέρουν στην ανεύρεση λύσεων και πολλές φορές διαμορφώνει ένα ομαδικό πνεύμα που βοηθάει γενικότερα την ομάδα εργασίας.

Χρησιμοποιώντας το brainstorming θα διαπιστώσετε ότι όσοι συμμετέχουν είναι περισσότερο αποφασισμένοι να θέσουν σε πράξη όσες ιδέες προτάθηκαν, γιατί νιώθουν ότι συμμετείχαν στη δημιουργία τους.

 


Το brainstorming μάς παρέχει ένα μη καθοδηγούμενο περιβάλλον στο οποίο ο καθένας ενθαρρύνεται να συμμετέχει με σκοπό την ανάπτυξη μιας ποικιλίας λύσεων στα προβλήματα που απασχολούν την ομάδα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, κατά τη διάρκεια του brainstorming δεν υπάρχει χώρος για καμία κριτική των ιδεών που καταθέτουν τα μέλη της ομάδας. Οι ιδέες θα αξιολογηθούν μόνο στο τέλος. Το brainstorming σκόπιμα δίνει την «άδεια» στον καθένα να λειτουργήσει ως «ανόητος» ή σαν «παιδί».

Πώς θα χρησιμοποιείσετε αυτή την τεχνική:

  • Βρείτε ένα άνετο περιβάλλον ή δημιουργείστε ένα άνετο περιβάλλον εργασίας.
  • Ένας από την ομάδα θα πρέπει να καταγράφει τις ιδέες των άλλων, με τρόπο ώστε να είναι ορατές από όλους.

 

  • Προσδιορίστε με ακρίβεια το πρόβλημα που προσπαθείτε να λύσετε. Θυμηθείτε ότι το να καταλάβουν όλοι ποιο είναι το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό, γιατί εύκολα μπορούν να πάρουν λάθος κατεύθυνση και να ξεφύγετε από τον στόχο σας.
  • Ξεκαθαρίστε σε όλους ότι ο σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ιδέες.

 


  • Ενθαρρύνετε τους να γεννήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ιδέες, από τις πιο λογικές μέχρι αυτές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν πλήρως ανεφάρμοστες.
  • Εξασφαλίστε ότι κανείς δεν θα κριτικάρει τις ιδέες των άλλων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Υπάρχει τρόπος να περιορίσετε μετά τις απαντήσεις, με το να ζητήσετε από τους συμμετέχοντες να ψηφίσουν τις καλύτερες ή απλώς συζητώντας τες.
  • Σιγουρευτείτε ότι καμία συνεδρία τέτοιου είδους δεν θα διαρκέσει για πολύ. Αν πρέπει να οργανώσετε μια μακράς διάρκειας τέτοια διαδικασία, κάντε πολλά διαλείμματα ώστε να μπορούν οι συμμετέχοντες να μην κουράζονται και να συγκεντρώνονται καλύτερα.

 

Συμβουλές:

  • Το Brainstorming είναι ένας αρκετά χρήσιμος τρόπος για να γεννηθούν ιδέες ή λύσεις σε ένα πρόβλημα, αρκεί να το διαχειρισθείτε σωστά.
  • Αφήστε αυτούς που συμμετέχουν να το διασκεδάσουν! Να ενισχύσετε τον ενθουσιασμό τους και τη μη κριτική στάση μεταξύ τους.
  • Όταν διαπιστώνεται κάποιο κενό σκέψης, κάντε ένα διάλλειμα και ξεκινήστε ξανά μετά από λίγο. 





Tα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της τεχνικής είναι:

Γρήγορο




X


Χρονοβόρο

 

Λογικό




X


Ψυχολογικό

 

Ατομικό





X

Ομαδικό

 

Αδειοδοτημένο υπό τους όρους Creative Commons Attribution Non-commercial 3.0 License

Ioanna Komninou Athens 2012