Δελφοί - Delphi

Delphi, η τεχνική που χρησιμοποιείται για αποφάσεις

 

 
Η τεχνική Delphi χρησιμοποιείται ως τρόπος συλλογής απόψεων από ειδικούς, οι οποίοι δεν είναι αναγκαίο να έχουν μεταξύ τους προσωπική επικοινωνία. Η ονομασία παραπέμπει στην αρχαία ελληνική μυθολογία, όπου το Μαντείο των Δελφών, πιθανόν το πιο φημισμένο μαντείο της αρχαιότητας, έδινε απαντήσεις σε ερωτήματα. Η μέθοδος αυτή, κατ’ αναλογία με το μαντείο της αρχαιότητας, δίνει τις σωστές απαντήσεις στα ζητήματα που μας απασχολούν σαν μια ιδεοθύελλα (brain storming) που προέρχεται από ειδικούς.
 
Η τεχνική αυτή είναι ιδανική για σχολική τάξη ή projects, καθώς οι ρόλοι του «συντονιστή» και της «ομάδας εργασίας» είναι δεδομένοι, όπως και οι μεταξύ τους σχέσεις. Ο εκπαιδευτικός λειτουργεί ως συντονιστής, ο οποίος ασχολείται με το κάθε μέλος της ομάδας χωριστά, ενθαρρύνοντάς το να εκφράσεις τις ανησυχίες του για το πρόγραμμα, τις ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα αναπτυχθεί η δουλειά κ.λπ. Ο εκπαιδευτικός ακούει τον καθένα προσεκτικά, δημιουργεί ομάδες εργασίας, «πιέζει» για τη δημιουργία απαντήσεων στις ερωτήσεις/ προβλήματα κ.ο.κ. Κάνοντας όλα αυτά, έρχεται πιο κοντά στους μαθητές και καταλαβαίνει τις δυνατότητες ή τις αδυναμίες τους. Έτσι ξεχωρίζει εύκολα τους «αρχηγούς», τους πιο «σιωπηλούς», αυτούς που είναι αδύναμοι ή αδιάφοροι. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί εύκολα να εφαρμόσει την τεχνική αυτή και να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Πώς θα χρησιμοποιήσετε αυτή την τεχνική

  1. Προσδιορίστε το πρόβλημα 

Προσδιορίστε το πρόβλημα, πάνω στο οποίο θέλετε να δουλέψετε, καταγράφοντάς το με τέτοιο τρόπο ώστε να το καταλαβαίνουν όλοι. Για την κατανόηση του προβλήματος μπορείτε να ετοιμάσετε με μια σειρά από βοηθητικά ερωτήματα κλειστού ή ανοιχτού τύπου. Μπορείτε να δουλέψετε σε παραπάνω από ένα προβλήματα κάθε φορά, αν ο συντονιστής έχει εμπειρία στην εφαρμογή της τεχνικής Delphi. 

  2. Μοιράστε σε όλους το πρόβλημα 

Δημιουργήστε την ομάδα που θα δουλέψει με αυτή την τεχνική. Αυτό πιθανόν να μη σημαίνει μόνο τους μαθητές σας, αλλά οποιονδήποτε μπορεί να συνεισφέρει στο project που έχετε αναλάβει. Επειδή σπάνια χρειάζονται συναντήσεις, αυτή η τεχνική είναι ιδανική σε εικονικά περιβάλλοντα, ή γενικά όπου χρειάζεται συνεργασία ατόμων που δεν μπορούν να συναντηθούν εύκολα.  Η τεχνική Delphi μπορεί να εφαρμοστεί το ίδιο καλά και σε μικρές και σε μεγάλες ομάδες και καμιά φορά μπορεί να εφαρμοστεί και σε κοινότητες ή ομάδες που ξεπερνούν τα 100 άτομα (όπως για παράδειγμα εσείς που συμμετέχετε σε αυτό το μάθημα). Τι πρέπει να κάνετε… στείλτε το πρόβλημα (ή τα προβλήματα, αν έχετε περισσότερα από ένα) και ζητήστε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν. Επειδή θα έχετε πολλές απαντήσεις, καλό είναι η ερώτηση/ πρόβλημα που θα θέσετε να έχει ως αποτέλεσμα απαντήσεις ανοιχτού τύπου που να μπορούν εύκολα να ταξινομηθούν (σύντομης ανάπτυξης).

  3.Ταξινομείστε τις απαντήσεις 

Συγκεντρώστε τις απαντήσεις που πήρατε και ταξινομείστε τες ανώνυμα σε μια λίστα. Κάντε αυτή τη λίστα όσο το δυνατόν πιο εύκολη στο διάβασμα από τους συμμετέχοντες, στους οποίους θα τη στείλετε πίσω. Για παράδειγμα, μπορείτε να ταξινομήσετε τις απαντήσεις κάτω από κοινούς τίτλους, αλλά να έχετε υπ’ όψιν σας ότι αυτό ενέχει τον κίνδυνο να κατευθύνετε τους παραλήπτες προς έναν καθορισμένο τρόπο σκέψης. Από την άλλη πλευρά, αν ψάχνετε για πρωτότυπες ιδέες και λύσεις, καλό είναι να «ανακατέψετε» τις απαντήσεις με τυχαίο τρόπο. 

 

4. Στείλτε σε όλους πίσω τη λίστα 

Στείλτε τη λίστα που φτιάξατε πίσω σε όλους όσους συμμετείχαν και ζητήσετε τους να αξιολογήσουν τις απαντήσεις, με συγκεκριμένη κλίμακα βαθμολόγησης (συνήθως χρησιμοποιούμε την κλίμακα από το 1 έως το 5). Μπορείτε να τους επιτρέψετε να προσθέσουν κάτι, αν το θεωρούν αναγκαίο. Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε το πρόβλημα στην κορυφή της λίστας που έχετε φτιάξει και να έχετε και οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές θεωρείτε αναγκαίο. Αν ο στόχος σας είναι να καταλήξετε σε λύσεις στις οποίες θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή συμφωνία, τότε θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές. Πάντως, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τουλάχιστον μια επανάληψη είναι αναγκαία.
Tα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της τεχνικής είναι:

γρήγορο





X

χρονοβόρο

 

λογικό


X




ψυχολογικό

 

ατομικό





X

ομαδικό

Αδειοδοτημένο υπό τους όρους Creative Commons Attribution Non-commercial 3.0 License

Ioanna Komninou Athens 2012