Το Moodle (Modular Object Oriented Developmental Learning Environment) είναι ελεύθερο λογισμικό διαχείρισης εκπαιδευτικού περιεχομένου (Course Management System). Χρησιμοποιείται κύριως για τις ανάγκες της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Μέχρι στιγμής έχει περισσότερους από 200.000 εγγεγραμμένους χρήστες και διατίθεται μεταφρασμένο σε περισσότερες από 75 γλώσσες. Δημιουργήθηκε το 1999 από τον Αυστραλό Martin Dougiamas ως τμήμα του PhD του και σύμφωνα με αυτόν, έχει δημιουργηθεί πάνω στη φιλοσοφία του κοινωνικού δομητισμού. (από τη wikipedia)

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αυτόνομα ή συμπληρωματικά προς το "ζωντανό" μάθημά μας. Παρακάτω θα βρείτε κάποια βίντεο με οδηγίες για την εγκατάσταση και κάποιους βασικούς χειρισμούς του.

Εγκατάσταση του moodle σε υπολογιστή με windows

Δείτε πως μπορείτε να εγκαταστήσετε το moodle τοπικά, σε υπολογιστή με λειτουργικό windows.

 

Εγκατάσταση του moodle σε Ubuntu

Το Ubuntu είναι ίσως το πλέον διαδεδομένο λειτουργικό για τη δημιουργία Server. Ακολουθούν οδηγίες για το πως μπορείτε να εγκαταστήσετε το moodle σε Ubuntu. Στο πρώτο βίντεο καλύπτεται η μετατροπή μιας απλής διανομής Ubuntu σε server, ενώ στο δεύτερο η εγκατάσταση του moodle στο νέο server.

Πρώτο βίντεο:

Δεύτερο βίντεο:

 Σημείωση: Αν κατά την εγκατάσταση σας βγει το λάθος: "Ο φάκελος /var δεν είναι εγγραψιμος κ.τ.λ.", θα πρέπει να κάνετε τα παρακάτω:

1. Θα μπειτε στο τερματικό και θα δώσετε την εντολή sudo nautilus
2. Θα δώσετε τον κωδικό σας

3. στο παράθυρο που ανοίγει, θα περιηγηθείτε και θα βρείτε το φάκελο /var (φαίνεται και στο βίντεο το πως).
4. Σε ένα κενό σημείο του φακέλου (όχι σε κάποιο αρχείο του) θα κάνετε δεξί κλικ, και θα επιλέξετε "Ιδιότητες".
5. Θα επιλέξετε την καρτέλα "δικαιώματα". Εκεί θα δειτε τρεις δυάδες από πτυσσόμενες λίστες. Στην πρώτη κάθε ζευγαριού, θα επιλέξετε "Δημιουργία και διαγραφή αρχείου". Μετά θα πατήσετε "κλείσιμο".
6. Στο βήμα της εγκατάστασης που είχατε μείνει, θα πατήσετε "Επόμενο".

 

Εγκατάσταση moodle στο ΠΣΔ

Ένα πιο "τολμηρό" βήμα είναι να εγκαταστήσουμε το moodle  στο χώρο μας στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Είναι μια διαδικασία που κρύβει αρκετές δυσκολίες. Δείτε την στο παρακάτω βίντεο. (Το βίντεο έχει κάποια προβλήματα, όπως ότι χάνεται ο ήχος κάποια στιγμή, όμως νομίζω είναι αρκετά κατατοπιστικό. Όταν μπορέσω θα το ξαναφτιάξω).

Προσοχή: Πλέον το ΠΣΔ χρησιμοποιεί την 5.3 ως βασική έκδοση, οπότε δε χρειάζεται να κάνετε τα βήματα που περιγράφονται από στο βίντεο τα διαστήματα 05:15 - 06:00 και 09:10 - 10:00.

 

Εγκατάσταση αρθρώματος και δημιουργία μαθήματος

Στο επόμενο βίντεο φαίνεται πως μπορεί να κάνει κάποιος δυο βασικές τροποποιήσεις στην πλατφόρμα:
1) να εγκαταστήσει ένα νέο άρθρωμα (στο παράδειγμα το άρθρωμα game)
2) να δημιουργήσει ένα νέο μάθημα

Δημιουργία νέου χρήστη και απόδοση ρόλου σε μάθημα

Μια άλλη βασική κίνηση σε μια πλατφόρμα Moodle, είναι το να δημιουργήσει κανείς νέους χρήστες. Αυτό μπορεί να γίνει με παραπάνω από ένα τρόπους Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται πως μπορεί να γίνει αυτό, με τον πιο άμεσο τρόπο (αλλά και κουραστικό, αν πρέπει να προσθέσετε πολλούς νέους χρήστες). Επίσης, πως γίνεται η εγγραφή του σε κάποιο μάθημα.